RETSEPT | Kõigi suur lemmik — vaarika-Brita


RETSEPT | Kõigi suur lemmik — vaarika-Brita
Jaan Heinmaa

Seda kooki tellitakse minult tihti – see on mu sõprade-sugulaste suur lemmik. Valmistan koogi võimalusel alati eelmisel päeval, nii maitseb see kõige paremini! Suvel teen seda värskete vaarikatega, talviti külmutatud marjadega. Külmal ajal on vahetult enne serveerimist sõelutud tuhksuhkur parim kaunistus.

Kümnele

Põhi:
• 150 g võid
• 3 munakollast
(M- või L-suurus)
• 1 muna (M- või L-suurus)
• 1,5 dl suhkrut
• 0,25 dl piima
• 2,5 dl nisujahu
• 1 tl vanillsuhkrut
• 1 tl küpsetuspulbrit

Beseekiht:
• 3 munavalget
(M- või L-suurus)
• 2 dl suhkrut
• 1 dl mandlilaaste
• näpuotsatäis soola

Täidis:
• 4 dl vahukoort
• 200 g maitsestamata toorjuustu
• 2 tl vanillsuhkrut
• 1 sl suhkrut

Vahele ja kaunistuseks:
• 500 g vaarikaid

Põhja valmistamiseks sulata või. Vahusta kolm munakollast ja üks muna suhkruga, lisa piim ja veidi jahtunud sulavõi. Ühenda jahu küpsetuspulbri ja vanillsuhkruga ning sega tainasse. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja määri laiali.
Besee jaoks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga tugevaks vahuks ja lisa vahustamist jätkates vähehaaval suhkur. Vahusta, kuni saad tihke, läikiva vahu. Määri munavalgevaht tainale. Puista üle mandlilaastudega.

Küpseta põhja 175kraadises ahjus 15–20 minutit. Lase täielikult jahtuda.
Täidise tarvis vahusta koor ja toasoe toorjuust suhkrutega. Lõika jahtunud põhi kaheks võrdseks osaks. Tõsta üks osa serveerimisalusele ja kata toorjuustuvahuga. Lao peale pooled vaarikatest ja tõsta peale teine pool põhjast. Pane soovitatavalt paariks tunniks kuni üle öö külma, aga kui pole aega oodata, naudi kohe! Kaunista ülejäänud värskete vaarikatega. 
Nipp!
Kui teed sama torti külmunud vaarikatega, võta 300 g marju ja pane põhjade vahele, kus need aeglaselt ise sulavad. Koogi võiks kaunistada üksnes tuhksuhkruga, mis tuleb peale sõeluda vahetult enne serveerimist.

Emad ja tütred