Ukraina teemal on Rataste peres lastega vestlused peetud. Pojale kinnitas Jüri, et Eesti on turvaline paik. “Lapsed tunnetavad maailma teistmoodi. Minu pojal tekkis küsimus, kas tema tulevase pere jaoks on Eesti turvaline.“ Jüri peab lastega suhtlemises oluliseks avatust ja ausust ning oskust rääkida nii lihtsalt kui võimalik.

Tütre jaoks on praegu suurimaks teemaks edasine haridustee, sest 9. klassi lõpetamisega kaasnevad suured muutused. „Tal on tekkinud huvi kaitseliidu vastu. Minu jaoks oli üllatav, kuidas üks nädalavahetus selle teemaga kokkupuutumist tekitab lapses nii suure huvi. See on tegelikult väga lahe,” arvab Jüri. “Loodan, et mu 16-aastane tütar ikka arvestab sellega, et oleme Kariniga vanamoeliselt konservatiivsed vanemad ja teavitab meid enne, kui näiteks juuksed nudiks lõikab ja siniseks värvib. Tütrel on vabadus ise otsustada, aga ma isana ikka loodan tema mõistlikkusele,” avaldab Jüri.

“Poistega on suured vaidlused treeningute teemal, sest nad soovisid minna rahvatantsu. Minu arvates peaks poiss ikka sporti tegema, aga siin ma tundsin ennast ära – ka mina käisin võistlustantsus. Mäletan lapsepõlvest, et ei olnud lihtne hoovipeal teistele poistele seletada, mis tantsuvärki ma teen,“ meenutab poliitik. “Ma ei saa öelda, et ma olin väga eeskujulik, aga ma olin väga igav laps. Minus oli suur lugupidamine spordi vastu. Mida me hoovi peal kõike ei mänginud – ukakas, rahvastepall, korvpall, mädamuna ja võrkpall! Suved olid mul sisustatud laagritega. Käisin ka emaga tema välitöödel Eestimaa laidudel ja looduses kaasas."

Peaministri pere suurimaks toetajaks on vanavanemad. Jüri mäletab, kui oluline olid vanaemaga veedetud aeg ja kui palju rohkem on vanavanematel tasakaalukust lastega tegelemisel. “Jagan nüüd oma lastetoast saadud õpetussõnu enda lastele, aga pole midagi parata – poisid on krutskitele rohkem altid, kui tüdrukud. Oleks mõeldamatu, et laste kasvatamine kulgeks lepase reega ja mingeid ehmatavaid olukordi üldse ette ei tuleks,“ teab Jüri. “Oluline on mitte öelda halvustavaid sõnu teiste kohta, mitte lubada üleolevat käitumist ja suhtumist teistesse. Empaatia ja soojus on olulised,” lausub poliitik.

Jüri ja Karin on koos olnud noorpõlvest peale. Karini positiivne ellusuhtumine on see, mis on Jüri kinnitusel nende perekonna alus. “See avatud päikseline vastuvõtt peale tööd! Ta paneb minu jaoks kogu pere elama ja end turvaliselt tundma. Tunnistan, et Karin teeb võrkpallis mulle tuule alla ja on minust kordades osavam,“ muigab Jüri. “Meil on neli last ja noorim alles 3,5-aastane – loodan, et abikaasaga kahekesi olemise aeg tuleb tagasi, aga ilmselt me veedaks selle aktiivselt maakodus toimetades. Mingites tegemistes on Karin parem ja teistes jällegi mina, aga ta paneb käed külge kõiges ja me tasakaalustame teineteist“.

Kuula saatest, millise kalenderplaani kokkupanek toimub Jüri Ratase perekonnas ja mis on need suvised paigad, kuhu Jüri igal aastal koos perega tahab kindlasti jõuda.

Jaga
Kommentaarid