Kui naiselikuks hindad end võrreldes oma sookaaslastega?

Kui mehelikuks hindad end võrreldes oma sookaaslastega?

Mõlemad küsimused esitatakse kõigile – nii naistele kui ka meestele. Hmm.

Kuni sinnani läks mul vastamine suhteliselt libedalt, kuna ma saan aru, mida mõisted “neurootilisus”, “ekstravertsus”, “meelekindlus” jne tähendavad. Mida aga tähendab naiselikkus ja mehelikkus? Kas naiselikkuse all peetakse silmas stereotüüpselt naistele omistatavaid sisemisi omadusi, nagu õrnust, empaatilisust, hoolitsemisvalmidust, leebust? Või väliseid parameetreid – kleitide kandmist, pikki juukseid? Või hoopis liikumisviisi – graatsiat ja nõtkust? Või siis hoopis midagi veel tabamatumat – sensuaalsust, mis õhkub naisest kui vaevumärgatav parfüüm? Või kõike seda kokku?

Aga mis siis, kui naine jumaldab seelikuid, kannab kõrgeid kontsi, hoolitseb pühendunult küünte ja juuste eest, aga pole üldse õrn ja leebe, vaid konkreetne ja ratsionaalne – kas ta siis on naiselik? Või kui naine on küll tundeline ja hoolitsev, aga seelikud, kontsad ja ilumaailma teenused jätavad teda jahedaks – kas ta siis võib endale naiselikkuse skaalal kõrged punktid anda?

Anima ja animus

Ja kuhu paigutada end mehelikkuse skaalal? Mis see mehelikkus üldse on? Võimekus tõsta raskeid asju? Orienteerumine tehnikas, küttesüsteemides ja ehituses? Riskivõtmise julgus? Ratsionaalne mõtlemine, liigsesse tundlemisse mitte takerdumine? Konkreetsus ja otsusekindlus? Lahendusele ja tulemusele orienteeritus? Pürgimine edu poole? Agressiivsus? Sportlikkus? Loogilisus? Mõjuvõim ja raha?

Ükski neist omadustest üksikuna ei defineeri mehelikkust, sest me ei saa ju öelda, et naiselikkus välistab ratsionaalse mõtlemise või tehnilise taibu. Olen kindel, et kohemaid ütleks väga palju naisi, et nende võimekus panna kõrvale emotsioonid ja teha otsused mõistuse baasil teeb silmad ette paljudele meestele. On need naised siis mehelikud? Kas sportlikud, edukad või sihikindlad naised on mehelikud?