"Olen noortele alati öelnud, et ärge võtke endale sihiks olla juht. Asjad lähevad nii nagu nad minema peavad. Teatud uksed avanevad alles siis, kui nad peavad avanema ja siis on aeg valikuid teha," räägib Lavly. Igal saavutusel ja otsusel on oma hind: "Kuuludes organisatsiooni lasub sul vastutus oma meeskonna ja sinu ümber olevate inimeste ees. See ei ole alati inimese egoistlik otsus - mina tahan või ei taha. "Ei" öelda on alati lihtsam kui vastutus võtta. Ka mina olen öelnud kõigepealt selle sõna. Teha otsuseid organisatsiooni nimel, kelle liige sa oled, on vastutus, mis teinekord lihtsalt tuleb võtta."

Lavly meenutab ülikooli kõrvalt prokuratuuris tööle asumise esimesi kogemusi: "Võtsin tööd alustades põhimõtteks, et inimesi tuleb usaldada. Ka mind usaldati. Sain kohe vastutusrikkad asjad ülesandeks. Tundsin sisimas, et ma ei ole veel piisavalt küps ja valmis, aga suurema vastutuse võtmine muudab sind selle võrra kohusetundlikumaks ja püüdlikumaks. Kõik on kinni tahtes ja tahtejõus. Ega keegi taha noorena paista rumalam kui kogenud kolleegid. Olla teistega samal tasemel ja teha selle võrra rohkem tööd teha oli minu jaoks oluline."

Lavly tunnistab, et naisena oma elu tasakaalus hoida tal alati ei õnnestu: "Annan endast parima ja püüan laste jaoks olemas olla. On aga ka perioode, mil ma ei saa lapse telefonikõnet vastu võtta. Nad teavad, et mul on väga kriitilisi päevi, kui mulle tohib helistada ainult enne hädaabisse pöördumist." naerab Lavly ja kinnitab, et see reegel kaasneb prokuröri ametiga kõigil pereinimestel. Emana on Lavly jaoks oluline ausus, vastutuse võtmine ja oma töö hästi tegemine. "Koolis käimine on töö, lasteaias käimine on töö ning tööd tuleb austada. Olenemata sellest, mis on sinu enda ametiala, tuleb teise inimese tööd austada. Olen haiglas töötanud sanitari ja abina ja tean kui raske see on. Emana on minu jaoks tähtis, et minu lapsed austaksid kõiki inimesi ja kõiki töövaldkondi." Ka sildistamine ja piiratud maailmapilt ei sobi talle: "Suure pildi nägemine ehk lai silmaring on väga oluline. Elu ei vii edasi kitsarinnalisus ja paigal tammumine. Positiivne meel ja uudishimulikkus tuleb inimesele alati kasuks."

Lavly valkud elus on olnud karjäärikesksed: "Ma ei ole kunagi nii mõelnud, et äkki olen millestki ilma jäänud. See on minu elu. Iga elu on väärtuslik täpselt sellisena nagu see on. Mulle meeldivad Kristiina Ehina sõnad: "Elu algab siis, kui lõpeb töö." Töö ei ole kõige olulisem, kõige olulisem on püramiidi aluskiht, mille moodustavad kodu, perekond ja lähedased. Selle peale saab ehitada sõpruskonna ja ühiskondlikud kuuluvused. Alles siis tuleb töö, see on vaid püramiidi tipp. Kui püramiidi alustalad logisevad ja puudub tugev tagala, siis ei saa teha head tööd. Samas on ka minul olnud isiklikus elus raskeid perioode, mil ma kipun töösse põgenema."

Kuula podcastist, mis on Lavly jaoks naisena tähtis ning mis on tema tähtsad kokkulepped iseendaga, et siht silme eest ei kaoks. Kuidas hoida julgelt roolist kinni, kui järsakute vahel tuleb gaas põhjas kiirteel kurve võtta.

Jaga
Kommentaarid