Pidulik jõulubrantš
vaheldus hapukapsale
ja sealihale.
Jõulutäht
30 tk
> 1 purk punast pestot (130 g)
> 500 g külmutatud pärmilehttainast
> 2 dl riivitud juustu
> 1 muna määrimiseks
Poolita tainas, tõsta teine pool tagasi külmkappi. Tainas peaks olema rullimisel külm. Rulli lehttainas jahuga üle puistatud küpsetuspaberil suureks nelinurgaks, määri peale pesto ja puista üle riivjuustuga. Rulli ka teine tainapool jahuga üle puistatud küpsetuspaberil sama suureks nelinurgaks ja tõsta esimesele tainapõhjale pesto-juustukatte peale.
Lõika taina keskelt välja ümmargune keskmine osa, jäta paberile. Ülejäänud tainas ümber südame lõika kitsasteks, umbes 1 cm laiusteks ribadeks ja tee neist keerud. Aseta keerutatud ribad kiirtena ümber südame. Jäta vahele väheke kerkimisruumi. Keerde tuleb pea poole rohkem, kui tähekujundile kulub. Tõsta keerud teisele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes taas väikesed vahed kerkimiseks. Määri kõik keerud lahtiklopitud munaga, kuhu on lisatud sortsuke vett. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit või kuni jõulutäht ja keerud on kaunilt küpsed.
Teistmoodi peedisalat
Neljale kuni kuuele
> 200 g keedetud peeti
> 200 g marineeritud peeti
> 70 g marineeritud kurki
> 1 õun
> 1 väike punane sibul
> 2 sl kappareid
> 3 sl majoneesi
> 2 dl Türgi või Kreeka jogurtit
> soola ja musta pipart
Tükelda peedid, õun ja kurk väikesteks kuubikuteks, haki sibul. Sega jogurti, majoneesi ja kapparitega. Maitsesta salat soola ja pipraga.
Küpsetatud maguskartulid spinati ja kikerhernestega
Viiele
> 5 väiksemat maguskartulit ehk bataati (u 1 kg)
> 1 sibul
> 400 g purk kikerherneid
> 2 sl oliiviõli
> 1 tl jahvatatud vürtsköömnet
> 0,5 tl jahvatatud kaneeli
> 0,5 tl tšillihelbeid
> 70 g beebispinatit
> 0,5 sidruni mahl
> soola ja musta pipart
Tahiinikaste:
> 1,5 dl Kreeka jogurtit või mingit taimset jogurtit
> 2 sl tahiinit (seesamiseemnepastat)
> soola
> vedeldamiseks väheke piima
Kaunistuseks:
> seedermänniseemneid
> 1 granaatõun
Pese bataadid ja lõika üsna sügav rist iga kartuli peale. Mätsi igaüks eraldi fooliumi sisse. Laota küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 1 tund. Kontrolli tikku sisse torgates küpsust.
Koori ja haki sibul, nõruta ja loputa sõelal rohke külma vee all kikerherned. Kuumuta sibul pannil õlis klaasjaks, ära pruunista. Lisa kikerherned, vürtsköömen, kaneel ja tšilli. Kuumuta veel 2–3 minutit. Sega hulka väiksemaks tükeldatud spinatilehed ja sega läbi, tõsta pliidilt ära. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Sega omavahel kastmeained, vedelda sortsu piimaga sobilikuks. Rösti seedermänniseemned kuival pannil. Poolita ja puhasta seemnetest granaatõun.
Serveerides ava fooliumipakikesed ja tõsta alusele. Vajuta bataate nii, et sisu avaneks. Täida kikerherneseguga, tõsta peale sortsuke kastet ning kaunista seedermänni- ja granaatõunaseemnetega.
Teriyaki-lõhe lehtkapsatšipsidega
Neljale
> 800 g nahaga lõhefileed
> soola ja musta pipart
> 0,5 dl teriyaki-kastet
> 2 sl seesamiseemneid
> 1 granaatõun serveerimiseks
Lehtkapsatšipsid:
> 3–4 rohelise lehtkapsa lehte
> 1–2 sl külmpressitud oliiviõli
> küüslaugu- või helbesoola
> soovi korral seesamiseemneid või pärmihelbeid
Valmista esmalt tšipsid. Pese kapsalehed, kuivata kergelt ja rebi varte küljest pehmed leheosad suupärasteks tükkideks. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja masseeri näppudega lehtedesse. Puista peale soola ja soovi korral ka seesamiseemneid või pärmihelbeid. Küpseta ahjus alumisel siinil 130 kraadi juures 8–10 minutit või kuni lehed on kuivad ja krõbedad, aga veel rohelist värvi. Lase jahtuda.
Tõsta lõhefilee küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, maitsesta soola ja pipraga. Määri peale teriyaki-kaste ja puista üle seesamiseemnetega. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit või kuni kala sisetemperatuur on 56 kraadi. Küpsemisaeg oleneb kala paksusest.
Punase riisi salat kapsa ja avokaadoga
Kuuele
> 200 g musta, punast või valget riisi
> 400 g punast kapsast
> punt lehtpeterselli
> 0,5 dl oliiviõli
> 1 sidruni mahl
> 1 dl kuivatatud või värskeid jõhvikaid
> soola ja musta pipart
> 2 avokaadot
Keeda riis al dente, nõruta sõelal ja loputa külma vee all, et see edasi ei küpseks. Lõika punane kapsas peenteks ribadeks, haki lehtpetersell, ka varred. Sega kapsas ja petersell õli ja sidrunimahlaga, lisa ka jõhvikad. Maitsesta soola ja pipraga. Vahetult enne serveerimist tükelda avokaadod kuubikuteks, sega kausis riisi ja punase kapsaga.
Jõulurull mascarpone-viigimarjakreemiga
10 tk
> 3 L-suuruses muna
> 1,5 dl suhkrut
> 1 tl vanillsuhkrut
> 2 dl nisu- või toortatrajahu
> 0,5 tl küpsetuspulbrit
> 1 sidruni riivitud koor
> 2 tl kaneeli
Mascarpone-kreem:
> 3 dl vahukoort
> 250 g mascarpone’t
> 2 sl tuhksuhkrut
> 6 sl viigimarjamarmelaadi
> 2 sl Vana Tallinna (Wild Spices) likööri
Pane ahi 225 kraadi juurde sooja ja kata ahjuplaat õliga määritud küpsetuspaberiga. Vahusta toasoojad munad suhkrutega tugevaks valgeks vahuks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, kaneel ja riivitud sidrunikoor. Sega jahusegu ettevaatlikult munavahu hulka ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 5–7 minutit või kuni biskviit on küps.
Laota teine küpsetuspaber lauale, puista üle suhkruga. Kummuta biskviit paberile ja tõmba pealmine paber ära, keera koos alumise paberiga rulli, lase jahtuda.
Vahusta koor tuhksuhkruga pooltugevaks vahuks ja vahusta hulka toasoe mascarpone. Sega käsitsi hulka viigimarjamarmelaad ja soovi korral ka liköör. Määri kreem jahtunud biskviidile ja keera paberi abil taas rulli. Tõsta külma tunniks-paariks kuni üle öö. Kaunista serveerides tuhksuhkru ja marjadega, soovi korral ka likööriga maitsestatud vahukoorega.
Pehme mandlipiparkook
Kuuele kuni kaheksale
> 100 g mandleid (1,5 dl)
> 100 g õhukesi piparkooke (u 25 tükki)
> 2 dl fariinsuhkrut
> 200 g võid
> 2 muna
Kaunistuseks:
> granaatõunaseemneid
> mõned hakitud mandlid
Sulata pliidil potis või ja jäta jahtuma. Purusta mandlid ja piparkoogid köögikombainis, sega kausis suhkruga. Sega hulka sulatatud või ja seejärel ka munad. Sega ühtlaseks tainaks ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud väiksesse vormi (20 x 20 cm).
Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit, katsu küpsust tikuga. Tikk peab jääma kuivaks. Lase jahtuda ja lõika pisikesteks suupärasteks ruutudeks. Kaunista!
avapildid, 2 tk