KUHU MINNA? Müüriääre pagar

Kuhu minna? Müüriääre pagarisse

Müüriääre Pagar on väike pagaritöökoda Haapsalu vanalinnas, kus küpsetatakse maitsvaid leibu, saiu ja saiakesi. Klientide lemmikuks on saanud porgandi-seemne ja ploomi-koriandri rukkileivad, ciabatta’d ja muud küpsetised, vaarika-beseerulli pärast tullakse isegi Tallinnast kohale. Sel aastal on Müüriääre esitatud Läänemaa ettevõtluskonkursile parima toidutoote kategoorias.

TASUB MEKKIDA Midagi erilist

Midagi erilist seenemaailmas

Seenefarmi peremees Tanel Heinsalu elas aastaid Guatemalas. Eestisse tagasi tulles rajas ta seenefarmi. Koos talu perenaise Jaanelaga alustasid nad austerservikutega maakeldris ning kui aeg oli küps, asusid kasvatama lõvilakka. Sel Aasiast pärit seenel on põletikuvastane ja immuunsust turgutav toime, lõvilaka söömine tõstab üldist energia­taset ja toetab ajutööd, parandades mälu ja keskendumisvõimet. Lõvilakast saab head hautist (vt retsept lk 120), aga seda võib ka lihtsalt seibidena pannil praadida.

UUDIS Kõrvitsast saab õlut!

Kõrvitsast saab õlut

Läänemaal asuv tilluke pruulikoda Toht Brewery on end sisse seadnud Kullamaa kolhoosi endises töökojas. Pruulikoja asutasid Lii ja Taidus Toht pea 5 aastat tagasi, sortimendis on viis sorti käsitööõlut. Nende hulgas sügise hitt, hooajaline kõrvitsaõlu Linda. See on pruulitud odralinnas­test ja siinsamas Leila külas kasvatatud mahedast muskaatkõrvitsast. Pruulides kasutatakse kaneeli, vürts­pipart ja muskaatpähklit. Tulemuseks on punaka tooniga aromaatne õlu, mis sobib ideaalselt kõledasse sügisõhtusse.

VÄÄRT LEID Marjasinepid

Marjasinepid

Matsalu lahe põhjakaldal asub Tänava talu, kus oma pere sahvri täitmisest alguse saanud vaaritamisest on tasapisi midagi suuremat kasvanud. Talus toimetab Marjatar – tema ongi see, kes kõik purki ja pudelisse paneb. Marjatari nime all valmivad talus õiesiirupid ja mõnusalt marjased sinepid. Karusmarja-, aroonia-, mustasõstra-, astelpaju-, põldmarja-, kirsi- ja vaarikasinep sobivad nii suupiste- ja juustulauale kui ka marinaadide-­salatikastmete tegemiseks. Heaks lisandiks on need ka grill- ja ahjuliha ning vorstide kõrvale.