Kui sul on rahaline puhver või lausa passiivne sissetulek, saad sa valida. Sul jääb aega mõtlemiseks ja kohanemiseks. Sul on võimalik käia terapeudi juures ja maksta kommunaalarveid. Sa ei pea vastu võtma igasugust tööd ja saad valida elukohta. Sul on võimalik keskenduda enda või pereliikme tervisele ja heaolule. Või teha kõigest hoopis paus, kui seda vajad, ja tegutseda oma huvide järgi. Kui sul on oma sissetulek, ei pea sa aktsepteerima kehva paarisuhet ega halba kohtlemist. Raha annab võimaluse valida.

Üks asi on sissetulek ja teine vara. Mõlemad on head ja vajalikud. Ilma esimeseta ei saa teist ja ilma teiseta on mänguruum väike. Piisavalt suur ja õiget liiki vara võimaldab sõltumatut sissetulekut. Näiteks teenida hoiuselt intressi, saada kinnisvaralt üüritulu, kas või näiteks Airbnb kaudu – seda nimetangi ma passiivseks sissetulekuks. Sellele ei kulu tööaega või siis kulub seda marginaalselt, sest sinu vara teeb tööd sinu eest.

Lihtsalt koos või abielus?


Eestis on üle poolte lastest sündinud väljaspool abielu. Lihtsalt kooselu aga ei tähenda juriidiliselt kuigi palju. See ei anna naisele emotsionaalset ega rahalist kindlustunnet. Sest me panustame aega lastesse ja seda tehes peatub meie ülesminek nii karjääriredelil kui ka palgasedelil. Ja loomulikult panustame me ka suhtesse. Aga kuna koos saab elada ka laulatuseta, jääb abiellumine paljudel paaridel lihtsalt ära.

Abielu annab nii emotsionaalsest kui ka rahalisest vaatest rohkem turvatunnet, võrreldes lihtsalt kooseluga, mis pole registreeritud. Kas teadsid, et abielu sõlmides tuleb valida varasuhe? See valikukohustus annab võimaluse läbi rääkida oma ootused, vajadused ja eriolukorrad. See tekitab vajaduse mõelda varaküsimused läbi ja võtta jutuks juba enne pulmi – mis ongi just õige aeg kõneleda olulistest asjadest, mille hulka kuulub ka rahateema.