Kanepi võimalikest kõrval­toimetest on kirjutatud palju. Tihti võrreldakse kanepit alkoholiga, kuid tervisespetsialistid seda õigeks ei pea: osa kanepisuitsetajaid suudab tarvitamist kontrollida, teistele on see ohtlikum kui alkohol. Uuringud näitavad, et kanepi­tarvitajad põhjustavad sagedamini liiklusõnnetusi kui need, kes kanepist hoiduvad, nad on altimad meeleoluhäiretele ja enesetapule. Eriti rängalt mõjub kanep noortele kuni 30 eluaastat, sest kahjustab arenevat aju.

Ometi – “Eestis on elu jooksul narkootikume tarvitanud hinnanguliselt ligi 20% rahvastikust. Kõige suurem on narkootikumide tarvitajate osakaal vanuserühmas 18–34 ning peamine tarvitatav aine on kanep.” (Tervise Arengu Instituut, 11.02.2020)

Ja – “Eestis ringlev kanep on viimastel aastatel mitu korda kangemaks läinud, sellest hoolimata ei pea noored seda narkootikumiks. Uuringutest selgub, et 15–16aastased tüdrukud peavad tossutamises poistega sammu.” (Eesti Päevaleht, 6.09.2019)

Popsutavad nii eluheidikud kui ka eliitkoolide õpilased. Noored emad, tublid tudengid ja edukad firmajuhid. Enamik suitsetajaid on täiesti harilikud inimesed, kes suudavad hoida nii töökohta kui ka lähisuhteid. Seda kinnitab Pille Kütt, kes on programmis “Valik” nõustaja: “Mul on mitmeid täiskasvanud kliente, kes ütlevad, et on kanepist loobunud või tahavad loobuda, aga vajaksid kellegi tuge. Need on väga intelligentsed ja hästi toime­tulevad inimesed, kellega on meeldiv koos töötada. Võib-olla pole neil lihtsalt suuri ambitsioone: nad on õnnelikud, kui saavad töölt tulla oma ühetoalisse üürikorterisse, panna [kanepi]suitsu ette ja filmi vaadata.”

Jaga
Kommentaarid