Oled olnud disainer eri töökohtades. Millisena näed end praegu?

Mikroettevõtjana olen hoopis vähem moedisainer kui varem, kõike muud on nii palju teha. Disainimise osa on ainult üks väike magus killuke. Samas pole see ka midagi uut, sest alustasin kunagi karjääri vabakutselisena. Väikestes ettevõtetes tuli samuti ette töid stangede tassimisest kataloogide kleepimiseni.

Kui palju on mood seotud kunstiga?

Moekunsti ja moedisaini võrdluses pean ennast kindlasti moedisaineriks. Ma ei kavanda uhkeid üksikeksemplare, mis võib-olla kuigi mugavad kanda pole. Üritan lahendada inimeste igapäevaelu probleeme neile mugavaid ja stiilseid rõivaid pakkudes. Kui aga needsamad rõivad kunstilisse lava-show’sse panna või efektne näitus kujundada, on nad vägagi kunstiga seotud. Kasutan oma kangastel illustraator Toomas Pääsukese graafikat, ka siis on mood seotud kunstiga.

Kas mood on enamat kui riided?

Pean moest hoopis tähtsamaks stiili ja see on kindlasti midagi enamat kui ainult riided. Stiil hõlmab kogu olekut, soengut, aksessuaare ja käitumist.

Eve Hanson ja Huldnõel 2019

Mis sind käivitab ja inspireerib?

See on mu jaoks alati natuke keeruline küsimus. Olen liigagi praktiline ja taevasse vahtides ideed minuni ei jõua. Selleks tuleb maha istuda ja lihtsalt mõtetega õiges suunas tööle hakata. Vaatan alustuseks moe­lehtedel ringi või satun lahedate fotode peale, mõtlen välja ja katsetan uusi detaile ja lõike­lahendusi. Muusika aitab mõttejooksu edasi viia, võimendada või rahustada. Üritan oma rõivad kohe inimese selga liikuma mõelda, see aitab paremad ideed kehvematest eraldada.

Mil määral jälgid trende?

Jälgin, et olla kursis, mis ümberringi toimub. Trendid ei sünni tühjalt kohalt. See, et praegu on moes oluline jätkusuutlikkus, taaskasutus ja ökoloogia, on ju seotud maailma olukorraga. Ka siluetil, vormil ja värvidel on oma järgnevuse loogika, mida on põnev jälgida.

Mis on Eesti moemaastiku omapära, mida muudaksid?

Arvan, et pikk vaene nõukogude aeg kajastub endiselt tänavapildis, me pole sellest veel päris vabaks saanud. Oleme riietudes mugavuselembesed ja ehk liiga arad, et üksteisest rohkem eristuda. Leidlikkust, mängulusti ja head stiilitaju võiks alati rohkem olla!

Räägi oma hobidest, mis aitavad loomingule kaasa.

Kõlab klišeena, aga mu töö ongi mu hobi. Mõnel päeval ei saa ma tõesti aru, kas ma tööd ka tegin. Eriti nüüd, ettevõtte omanikuna polegi tööl ja muul elul vahet. Väike hobi on aia kallal nokitseda, metsaskäigud aitavad lõõgastuda ja mõtteid mujale viia.

Mida oled aja jooksul oma töös hindama hakanud?

Hindan vabadust ja loomingulisust, pidevat elumuutustega kaasas käimist. Kõige olulisemad on inimesed, kellega koostööd teen. Eriti tore, et puutun kokku oma heade klientidega. Kuna mul pole praegu päris oma mees­konda, siis oskan seda vägagi hinnata.

Eve Hanson

Mida riietus inimese kohta räägib?

Ennekõike stiilist – seda kas on või ei ole. Iseküsimus, kas see meeldib või ei meeldi.

Milline on kõige armsam ese sinu enda riidekapis?

Enam-vähem kõik, mis seal parasjagu on. Valin rõivaid hoolikalt, neid, mis on, kannan pikalt. Kuna teen kollektsioone osaliselt ka endale mõeldes, siis enamik esemeid ongi mu lemmikud. Lisaks üks Ivo Nikkolo disainitud mantel, mis ei taha kuidagi mu garderoobist lahkuda.