Kui Lehte mehele läks ja süüa tegema hakkas, tekkis tal küsimus: kas kartul tuleb panna keema külma või kuuma vette? “Küsisin naabrite ja sugulaste käest, mitte keegi polnud sellele mitte kunagi mõelnud. Ütlesid, et vahet pole: vahel juhtub kuuma, vahel külma vette.” Aga Lehte ei jätnud. Uuris raamatukogus ringi, kuni leidis vastuse: kõik värsked aedviljad tuleb panna keeva vette, aga kõik vanad külma.

“Selle oleks ju võinud ise ka välja mõelda,” kommenteerib ta. “Pead ju säilitama värskete viljade toitainete hõrkuse ja keevasse vette pannes uhad seda vähem välja. Aga kui kartul või porgand on oma keskkonnast välja võetud, juba keldris, siis temale kõlbab külm vesi, leem saab tummisem.”

Ning veel suurem tarkusetera: oma uudishimu tuleb vaigistada, tuleb õppida õppima. Ja teistelt kuuldud “vahet pole” ei sobi oma mõttelaiskuse põhjenduseks.

Edasi lugemiseks: