1. Stressi käigus vallanduvad hormoonid, mis avaldavad negatiivset mõju kogu kehale. Tekib lihaspinge, millest tulenevalt veresooned ahenevad ja vererõhk tõuseb – tagajärjeks on juukse­kasvuks vajalike toitainete vähesus, mistõttu karvad lähevad puhke­faasi. Tavapärasteks stressitekitajateks on pinged tööl või kodus, kuid ka sportimisega tuleks piiri pidada. Kui märkad, et treeningugraafiku tihenedes on hoogustunud ka juuste hõrenemine, võta hoogu maha!

2. Hormonaalsed muutused on mitmete ilumurede taga, nimetagem kas või aknet, kehakaalu tõusu ja juuste väljalangemist. Viimast põhjustab enamasti naissuguhormoonide ehk eelkõige östrogeeni hulga vähenemine ning meeshormoonide ehk androgeenide taseme tõus kehas. Hormonaalsete haiguste põdejatest kannatavad juuksekao all kõige rohkem suhkruhaiged, samuti need, kes kimpus kilp­näärme üle- või alatalitlusega.

3. Ravimid. Juustele mõjuvad halvasti verevedeldajad, podagraravimid ja anti­depressandid. Pärast pika­ajalist beebipillide võtmist asub organism otsima hormonaalset tasakaalu, mille tagajärjel võivad juuksed samuti hõreneda.

4. Sünnitus. Organismis toimuvate suurte ja kiirete hormonaalsete muutuste tõttu langeb pärast sünnitust rohkem juukseid välja. Rasedusaegne aktiivne juuksekasv vahetub sünnituse järel karvade puhkefaasiga.

5. Toitumine. Terve keha ja vaimu jaoks on kõige olulisem tasakaalustatud toitumine. Üheks levinumaks juuste välja­langemise põhjuseks on raua­puudus, samuti see, kui organismis napib tsinki, biotiini või foolhapet. Ka B12-vitamiini vaegus muudab inimese loiuks ja väsinuks ning põhjustab juuksekadu. Mineraalainete, vitamiinide ja aminohapete vähesus igapäevases toidus pikendab juuksekarvade puhkefaasi. Sestap tasub vältida kiiret kaalulangetamist ja ekstreemseid dieete ning süüa mitmekülgset tervislikku toitu.

6. Vanus. Aastate lisandudes muutuvad juuksed õhemaks ja hapramaks. Menopausiga kaasneb tihti juuste hõrenemine, mis võib halvimal juhul lõppeda isegi alopeetsiaga. Selle ennetamiseks on soovitatav jälgida, et igapäeva­menüü sisaldaks piisavalt valku, rauda, B-rühma vitamiine ja E-vitamiini. Abi on ka toidulisanditest, mis ekstra juuste ja küünte turgutamiseks mõeldud, samuti kollageenikapslitest, mis taastavad naha nooruslikkuse kõrval ka juuste elujõu.

7. Vale hooldus. Paljud juuksehooldustooted – geelid, spreid ja lakid – võivad ummistada poore ning takistada juuste kasvu. Kiharate kao toovad kaasa niihästi hooldustoodetega liialdamine kui ka kõvasti kinnitatud soengud, sest pidev kammimine ja sikutamine (eriti märjana) teevad juuksed hapraks. Juuste pidev värvimine võib samuti halvasti mõjuda, siin mängib rolli nii värvi kvaliteet kui ka peanaha tundlikkus. Kui olukord muutub hulluks, vaheta värvi või pea nõu juuksuriga.

Iga juuksekarv läbib elu jooksul kolm arengufaasi:

1. Kasvufaas ehk anageen. Keskmiselt kasvab juuksekarv 1,25 cm kuus, mis teeb umbes 15 cm aastas. Kasvufaasis, mis kestab 3–5 aastat, toodetakse juuksenääpsus hulgaliselt keratiini­rakke. Kõige kiirem on kasv 15.–30. eluaastate vahel ja muutub aeglasemaks pärast 50. aastaid.

2. Taandarengufaas ehk katageen kestab 1–2 nädalat. Sel ajal tõmbub juuksenääps kokku ja eemaldub juuksenäsast, kuid karv veel peast välja ei kuku.

3. Puhkefaas ehk telogeen vältab 2–4 kuud. Juuksekarva tõukab kohalt uus kasvav karv, nii et esimene langeb välja.

Juustest on enamasti 90–95% kasvufaasis ja maksimaalselt 15% puhkefaasis.

Tasub proovida!

.
Sensai Shidenkai juuste välja­langemist takistav hooldustoode naistele toidab kiharaid, muutes need elastseks ja tugevaks juurtest otsteni. Hoiab ära kõõma tekke, pärsib peanaha sügelemist. Hind 70.99
.

Collistari juuste hõrenemisega võitlev kontsentraat on kerge koostisega, imendub kiirelt ega jäta juukseid rasvaseks. Värskendab peanahka, muutes juuksed pehmeks, elastseks ja kohevaks. Ravikuuri võib teha mitu korda aastas, eriti kasulik kasutada kevadsügisestel üleminekuaegadel, samuti füüsilise või vaimse stressi korral. Hind 51.99

.

Placent Activ Milano juuksekasvu soodustava seerumi ampullid sisaldavad 100% naturaalset platsentaekstrakti, mis sobib kõigile juuksetüüpidele, kuid on eelkõige mõeldud õhukestele ja habrastele kiharatele. Seerumi pidev kasutamine annab juustele elujõudu, tänu loomulikku kasvu stimuleerivale toimele muutub soeng tihedamaks. Hind 12.49

.

Lambertsi suure kontsentratsiooniga B12-vitamiini tabletid (1000 mcg). Hind 13.49

Alopeetsia

on autoimmuunne nahahaigus, mis võib kõige raskemal juhul põhjustada kiilaspäisust. Seda esineb nii meestel kui ka naistel igas vanuses. Eristatakse nelja vormi: spotlike alopecia (nööp­nõela suurused juusteta tühimikud üle pea), alopecia areata (juusteta laigud üle pea), alopecia totalis (juuksetus üle kogu pea) ja alopecia universalis (karvad puuduvad üle kogu keha).

Esineb ka traction alopecia, mis tekib sagedasest juuksepikenduste kasutamisest või soengutest, mis hoiavad juukseid liiga tugeva pinge all. Sellest tulenevalt lõpetavad juuksefolliikulid uute karvade tootmise ning pähe tekivad paljad, juusteta laigud.