Pigmendilaikude tüübid


Tedretähed ehk tedretähnid. Need ilmuvad juba lapseeas ja on pärilikud. Vanusega võib tedretähne vähemaks jääda. Kõige rohkem on täpikesi näos, aga neid leidub ka turjal ja käsivartel. Talvel muutuvad tedretäpid heledamaks.

Melasma. Punakaspruunid või hallikad pigmendilaigud otsmikul, põsesarnadel ja ülahuulel. Peamiselt põhjustavad neid naissuguhormoonid ja ultraviolettkiirgus, aga ka geneetiline eelsoodumus. Sügistalvisel perioodil muutuvad laigud heledamaks, kuid ei pruugi täielikult taanduda.

Põletikujärgne hüperpigmentatsioon. Tekib nahavigastuse tagajärjel, eriti põletikuliste nahahaiguste – näiteks akne ja psoriaasi – ning nahapõletuse mõjul.

Solaarlentiigo ehk maksaplekid. Tulevad koos vanusega ja laikude arv kipub aastatega kasvama. Nn maksaplekid tekivad päikese toimel, on helepruunid ja ebakorrapärase kujuga. Kõige rohkem tekib neid näole, aga ka käsivartele ja labajalgadele, meestel ka turjale.

Lentiigo ehk läätslaik. 3–15 cm läbimõõduga pruun laik, kujult ümar või ovaalne, mis tekib enamasti lapseeas, kuid võib olemas olla ka sünnist saati. Vanusega võib läätslaike juurde tulla, ent need võivad ka heledamaks muutuda ja kaduda. Kui tedretähtede püsimist mõjutab otseselt päike, siis lentiigosid mitte.

Café au lait ehk piimakohvilaigud. Pruunikad, ümmargused või ovaalsed tasapinnalised laigud. Sageli kaasasündinud. Võivad esineda kõikjal üle keha, kuid sagedamini kehatüvel, tagumikul ja jalgadel.

Et pigmendilaikudel on mitmed väga erinevad põhjused – alates geenidest ning lõpetades ainevahetuse, hormoonide ja keskkonnaga –, ei ole ühtainsat kindlat ravi, mis neist päästaks. Ravi raskendab see, kui laigud tekivad põletiku tagajärjel või on inimese loomulik nahatoon tumedamapoolne. Ent kindlasti on võimalik laike heledamaks muuta!

Päikese eest peitu!


Pigmendilaike tekitavad UV-kiirgus, stress ja saastatud õhk. Tihtilugu ilmuvad laigud nahale kevadel-suvel, mil päikesekiirgus on kõige intensiivsem. Saad oma nahka kaitsta ja pigmendilaike ennetada, kui võtad kasutusele näokreemid, mille päikesekaitsefaktor (SPF) on vähemalt 30. Kui lähed randa või matkama, kasuta kreemi, mille SPF on vähemalt 50.
.

Proovi:

Payot Brume Lactée SPF 30 päikesekaitsekreem näole ja kehale. Hind 27.99
Sobib kogu kehale. Pihustatav kreem kaitseb nahka, kuid ei kleepu. Toote koostis on loodussõbralik ega reosta merevett, kuid kaitseb nahka tõhusalt päikese eest.

.

La Mer SPF 50 päikesekaitsekreem. Hind 89.99

Luksuslik ja kiiresti imenduv, kaitseb nahka kahjulike UV-kiirte eest. Rahustav ja kerge koostisega, mõeldud kasutamiseks nii niisutava päevakreemi peal kui ka jumestuse all.

Küsi nõu!


Naha pigment asub enamasti epidermises ehk pindmises kihis. Seda saab mõjutada ilutoodetega. Naha sügavamas kihis paikneva pigmendiga on paraku keerulisem ümber käia. Appi tulevad spetsialistid, kes määravad pigmendilaikudele sobivaima ravi. Parima tulemuse nimel tasub kodust nahahooldust täiendada protseduuridega, mida pakuvad kliinikud.

Proovi!

.

Laboratories Filorga Pigment Perfectioni jumet ühtlustav seerum tumedatele laikudele. Hind 60.99

Sisaldab humalaekstrakti, mis reguleerib melaniini sünteesi. Koostises on ka C-vitamiini, mis kaitseb oksüdatiivse stressi eest. Kasuta hommikul ja õhtul kas eraldi või koos hoolduskreemiga. Sobib tarvitada ka pigmendilaike vähendavate protseduuride järel.

.

Eisenberg Pure White Whitening Correctori hooldustoode. Hind 125.99

Kirikakraekstrakti ja C-vitamiiniga hooldustoode, mis võitleb tumedate laikude tekke vastu. Aitab taastada särava ja täiusliku jume. Sisaldab E-vitamiini, mis toimib valguse kahjuliku mõju vastu.

.

Shiseido White Lucenti valgendav geelkreem. Hind 91.99

Ennetab vanusest ja/või päikesest põhjustatud pigmendilaikude teket ja takistab pigmendilaikude laienemist. Turgutab nahka, muudab selle ühtlaseks ja siledaks.

.

Clinique Even Better Dark Spot Corrector & Optimizeri seerum. Hind 88.99
Kaheosaline hooldustoode kingib säravama ja ühtlasema nahatooni. Ravitoimeline seerum vähendab tumedate laikude ja nahaprobleemide teket. Rahustab nahka ja ennetab laikude tumenemist.

.

Darphin Melaperfect Anti’Dark Spots Perfecting Treatmenti emulsioon. Hind 73.99

Siidine, tugevalt jumet ühtlustava toimega. Muudab olemasolevad tumedad laigud heledamaks ja aitab ennetada uute pigmendilaikude teket.

.

Kiehl’s Clearly Corrective Dark Spot Solutioni seerum. Hind 70.99

Ühtlustab nahatooni ja vähendab tumedaid laike, kinkides särava jume. Igapäevase kasutamise korral ennetab naha värvierinevusi ja tumedaid laike. Ei sisalda silikoone, parabeene, lõhnaineid, värvaineid ega optilisi hajuteid.

NIPP! Öine hooldus

Võta kasutusele retinooli ehk A-vitamiini sisaldav kreem. See on ideaalne viis hooldada küpsemat näonahka, sest soodustab rakkude uuenemist ja elavdab neid. Säärane kreem noorendab ja ühtlustab nahka. Tõhusama tulemuse saamiseks jälgi, et retinoolisisaldus kreemis poleks alla 6 protsendi.

Hea teada!

Pigmendilaigud ei vaja alati ravi: vahel tuhmuvad need aja jooksul ise. Enamasti juhtub see siis, kui rasedus on lõpuni kantud või loobutakse hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamisest.