Teadlased leidsid, et võrreldes nendega, kes sõid keskmiselt alla ühe õuna päevas, oli igapäevaselt õunu söövate inimeste rinnavähi risk 24 protsendi jagu väiksem, märkimisväärselt vähesem oli oht ka munasarja-, kõri- ja soolevähi tekkeks. Õunte kaitsev mõju tuvastati isegi siis, kui võeti arvesse ka teiste puu- ja köögiviljade tarbimine, mis näitab, et igapäevane õunasöömine on enam kui lihtsalt tervisliku toitumise näitaja.

Kaitsevõime, mida õun näib pakkuvat, arvatakse tulenevat selle puuvilja antioksüdantsetest omadustest. Õunas leiduvad antioksüdandid on koondatud tema kooresse — koore antioksüdantide võimsus võib olla umbes 2–6 korda suurem kui viljalihal. Lisaks sellele, et ta kaitseb meie DNA-d esmaste vabade radikaalide rünnaku eest, on õunaekstraktid näidanud, et nad on võimelised alla suruma nii östrogeenretseptor-negatiivsete kui ka östrogeenretseptor-positiivsete vähirakkude kasvu Petri tassis.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid