ADVENDIMAIUS | Lia Virkuse pehme piparkook kogu perele
Köögitoimetaja Lia Virkus märgib, et ta on pehmet piparkooki teinud juba üle 10 aasta igal talvel ja just 1. advendipühapäeval et kodu saaks jõululõhna täis. „Kooki on lihtne ja odav valmistada ning sellest jätkub paljudele. Kui lapsed olid väiksed, sai seda jõuluajal ohtralt küpsetatud."
Pehme piparkook (12-15 inimesele, suur ahjuplaaditäis)
5 dl keefirit või hapupiima
5 dl suhkrut
6-7 dl nisujahu
1 sl söögisoodat
3 tl jahvatatud nelki
3 tl kaneeli
1-2 dl pohlamoosi
150 g võid
Võta suur kauss (ikka kohe väga suur). Mõõda sinna keefir või hapupiim ja suhkur, sega läbi. Lisa jahu, sooda, nelk ja kaneel, sega taas läbi.
Lisa pohlamoos ning sulatatud või, töötle ühtlaseks tainaks.
Kata kõrgete servadega suur ahjuplaat küpsetuspaberiga ning laota sinna tainas. Küpseta 200kraadises ahjus 30- 40 minutit. Proovi tikuga küpsust.
Nipp! Kui pool koogist on söödud ja pool järel, võib ülejäänud poolest teha tordi. Selleks lõika piparkook kaheks kihiks. Määri alumisele 2-3 dl pohlamoosi, tõsta teine kiht peale ning kata toorjuustukreemiga. Viimase saad, kui segad 200 g maitsestamata toorjuustu 1,5 dl tuhksuhkru ja 1 tl vanillsuhkruga.