Apteeker loetleb, et korraliku suuhügieeni tagamiseks tuleb hammaste harjamisel kasutada õiget hambaharja ja hambapastat, igaõhtusesse rutiini peaks kuuluma hambaniit ja hambavahehari, mis aitavad eemaldada hambakattu ka hammaste vahelt. Väga olulisel kohal on ka harjamise tehnika.

“Hambaharja on soovitav vahetada iga 2-3 kuu tagant. Hea hammaste- ja igemesõbralik hambahari on tihedate pehmete harjastega ja lühikese peaga. Sellega on võimalik puhastada ka raskesti ligipääsetavaid kohti nagu purihammaste tagumised küljed,” selgitab Pahk.
Elektrilise hambaharja kasutamisel tuleb jälgida, et hambaid puhastataks ükshaaval ja ühe hamba harjamiseks kuluv aeg peab olema piisavalt pikk.

Hambapasta võiks sisaldada hambaemaili remineraliseerivat fluoriidi, mis kaitseb kaariese eest. Apteegis on saadaval tõhusad pastad, mis aitavad erinevate probleemide korral nagu tundlikud hambad või igemed, suukuivus, halb hingeõhk, hammaste kollasus,” nimetab farmatseut. Hammaste pesemise lõpus tuleb puhastada ka keel, seda kas hambaharjaga, millel on keelepuhastaja, või spetsiaalse keelepuhastajaga.

Oluline on teada, et terved igemed ei veritse. “Kui märkate hammaste harjamisel verd, siis on see märk igeme probleemidest. Mured annavad märku ka paistes igemete näol, mis on punased ja valulikud. Lisaks võib inimene tunda suus halba maitset, mis ei kao hambapesuga. Kõikide nende sümptomite tähelepanuta jätmine võib viia tõsise igemete haiguseni - parodontiidini, mille halvim kulgemine võib lõppeda hammaste kaotusega,” selgitab apteeker. Ükskõik milline eelpool mainitud sümptom ka ei esineks, tuleb pöörduda hambaarsti või suuhügienisti poole.

Pahk paneb südamele, et igapäevane korralik suuhügieen aitab vältida igemeprobleeme ja hoiab hambad tervetena ja hingeõhu värskena.