Poisse, kes suurel Saksamaal jalgpallitrenni lähevad, on olnud miljoneid ja miljoneid. Neid, kes kuulsaks saavad, on vaid näputäis. Jürgen Kloppil polnud just halb mängijakarjäär. Jalgpalli kiindus Stuttgartis sündinud ja Schwarzwaldi väikelinnakeses üles kasvanud poiss varakult. Eks seegi näitab midagi olulist, kui poiss käib kuus korda nädalas iga päev 30 kilomeetri kaugusel asuvas klubis jalkatrennis. Visalt ronis Klopp ühelt astmelt teisele, mängis erinevates noortemeeskondades ja amtöörklubides, kuni jäi silma 1. FSV Mainz 05 treeneritele.

Pärast sõda mängis klubi põhiliselt regionaalliigades ja pääses paaril korral ka 2. Bundesligasse, aga alles 1990 jäi põhjalikult pidama. Siis võeti ka Klopp profilepinguga mängima. Mainz jäi aastateks teise liiga kehvemate hulka, kes tavaliselt terve hooaja võitles püsimajäämise eest.

Klopp mängis 11 aastat Mainzi põhimehena, kokku 325 mängu 2. Bundesligas. Lõi selle ajaga 52 väravat, mis on äärekaitsja kohta hea tulemus. 1. Bundesligasse teda ei kutsutud – järelikult oligi Mainz tema kui mängija tase. „Minu mängijaanne oli viienda divisjoni, aju aga Bundesliga tasemel,“ on ta ise hiljem ennast hinnanud.
Eesti jalgpallur Marek Lemsalu mängis hooajal 1996-1997 laenulepingu alusel Mainzis 16 mängu.

Kloppi tõeline anne alles lõi leegitsema

28. veebruaril 2001 alustas Klopp 1. FSV Mainz 05 treenerina. Klubi oli järjekordselt väljalangemisohus. Klopp ise mängis veel kolm päeva enne seda mängus SpVgg Greuther Fürthi vastu. Mäng kaotati ja Klopp sai vigastada. See jäi tema viimaseks mänguks profijalgpallurina. Tema kui platsi kõrvalt võetud treeneriga sõlmitud leping kehtis hooaja lõpuni. Kloppil polnud Bundesliga treeneri litsentsi, kuid ta oli jalgpallurikarjääri kõrval 1995 lõpetanud Frankfurdi Goethe-nimelise ülikooli kehakultuuriteaduste diplomiga. Ilmselt Jürgen Kloppi eriline karisma ja pühendumus, oskus meeskonda tõelist sädet süstida paistis juba siis välja. Kuigi hilisemates elulugudes märgitakse ära, et Klopp oli mingil ajal juhendanud ühe hooaja väikeste poiste vutitrenni ja et oli Mainzis „treeneri käepikendus väljakul“, tuli ta ikkagi profiklubi treeneripingile puhta valge lehena.

Jürgen Klopp , hüüdnimega „Kloppo“, nagu mõni koomiksikangelane, võitis treenerina oma esimesest seitsmest mängust kuus. Talle pakuti pikaajalist peatreeneri kohta.

Kaks järgmist hooaega järjest mängis Mainz nagu ümbersündinud klubi, kaks hooaega järjest saadi 2. Bundesligas 4. koht. Kaks esimest saavad otse meistriliigasse ja kolmas mängib üleminekumänge Bundesliga tagantpoolt kolmandaga. Kahel kevadel jäi imevähe puudu, kuid Klopp oli meeskonna üles kütnud. Loomulikult tekkis publikut ja sponsoreid, sai värvata uusi paremaid mängijaid. Hooaja 2003/04 lõpuks tõusis Kloppi juhendatud Mainz lõpuks esimest korda esimesse Bundesligasse. Kohaliku tähtsusega väikeklubi ja nende emotsionaalset treenerit jälgis terve Saksamaa. Vigastatud väljakumängijast oli saanud tähelepanuäratav treener.

Mainzi väljavaateid Bundesligasse püsima jääda hinnati väga nõrkadeks. Põhjuseks muidugi väike rahakott ja kogenematus sellisel tasemel. Klopp kummutas kõik kehvad ennustused – kahel hooajal järjest tüüris ta 1. FSV Mainz 05 üheteistkümnendaks. Meeskonna potentsiaali arvestades väga korralik tulemus. Siis hakkas alguse energia ja hoog maha käima. 2007. aasta kevadel kukuti ikkagi jälle tagasi teise liigasse. Järgmisel hooajal võideldi Kloppi juhtimisel praktiliselt lõpuni koha eest meistriliigas, aga lõpuks ei suudetud mõnda olulist punkti võtta. Kuna meeskond uuesti üles tõusta ei suutnud, siis Jürgen Klopp enam Mainziga lepingut ei pikendanud. Tal seisis laual juba hoopis ambitsioonikam väljakutse ja Mainzi linnas on ta nagunii elu lõpuni suur staar.

Saksamaa meistriks ja karikavõitjaks

Kuigi spordiklubi 1.FSV Mainz 05 asutati ametlikult neli aastat enne Dortmundi Borussiat, siis Dortmundi klubi on ikkagi üks kõige legendaarsemaid ja edukamaid Saksamaa jalgpalliklubisid. 1956. aastal tuldi esmakordselt Lääne-Saksamaa meistriks ja 1963. aastal oldi siis alustava Bundesliga üks asutajaklubi. 1970-ndate aastate alguses vireleti teises liigas, tõusti uuesti 1. Bundesligasse ja alates 1990-ndatest aastatest oldi ikka ka järjekindel medalipretendent. 1995, 1996 ja 2001 võideti Saksamaa meistritiitel, 1997 meistrite liiga (finaalis 3:1 Torino Juventusega). Uuel aastatuhandel mindi esimese Saksa jalgpalliklubina börsile, raha saadi korralikult. Kuid ikkagi vajuti liiga keskmike hulka ja 2008. kevadel lõpetati 13. kohal. Nii kehvasti polnud juba 20 aastat läinud ja mõjuka ning jõuka Dortmundi klubi bossid otsustasid kutsuda uueks treeneriks Jürgen Kloppi.

Jälle oli väliselt kuidagi kummaline, et traditsiooniklubi uusi suuri võite kutsuti sepistama teise liigasse langenud klubi treener Klopp, kel polnud selleks ajaks veel ühtegi karikat ette näidata. Kuid läks täkke. Dortmundi Borussiast sai klubi, mis tänase päevani kogub Bundesliga kodumängudes kõige rohkem pealtvaatajaid – stabiilselt üle 80 000.

Klopp vahetas suurema osa koosseisu paari aastaga välja. Otsis uusi ja noori, kes tema ründava ja kiire jalgpalliga kaasa tuleksid. Kunagi Dortmundi noortegruppides treeninud Marco Reus osteti üle Mönchengladbahci Borussiast. Dortmundi noortekoondislastest jõudsid Kloppi käe all Dortmundi esindusmeeskonda Mario Götze (esmakordselt 17-aastasena põhikoosseisus Dortmundi eest väljakul), Marcel Schmelzer, Nuri Sahin, Kevin Grosskreutz. Teisest liigast leidis Klopp noore türgisakslase Ilkay Gündoğani ja Sven Benderi. Poolast hankis Dortmund 2010 noore andeka Robert Lewandowski, samal aastal tuli vaba mängijana Łukasz Piszczek. Kolmas poolakas Jakub Błaszczykowski oli klubis juba enne Kloppi. See oli ikka väga kõva kolmik, kelle osatähtsust Dortmundi Borussia hiilgeaegadel on raske alahinnata. Lisame veel jaapanlase Shinji Kagawa, kes oma parimad mängud just Jürgen Kloppi käe all Dortmundis tegi. Ta on ka üks neist näidetest, kes tõusis Borussias Euroopa tähtmängijaks ja läks seejärel suurklubisse (Manchester Unitedisse). Seal ta hääbus ja siirdus Borussiasse tagasi, aga pole, küll ka vigastuste tõttu, enam kunagist hiilgevormi taastanud.

See, kuidas Dortmundi Borussia keskjoone tagant rünnaku lahti keris ning vastasmeeskonna kaitsjad ja kahe-kolme vastasmängija küüsi jäänud väravavahi narriks tegi ning üle mängis, on vähemalt Saksa jalgpallisõpradel kindlasti meeles.

Jürgen Klopp on ründava jalgpalli mees. Husaarijalgpall, loodetavasti see termin kedagi ei solva. Kui tema meeskond pidi hobuste seljast maha ronima, piiramislahinguid pidama, või lausa kaevikusse istuma, läks jamaks.

14. mai 2011: Kloppi (vasakult teine) meeskond on võitnud Saksamaa meistritiitli. Foto Martin Davidsen/Wikipedia

Treener Jürgen Klopp on osanud leida potentsiaaliga mängijaid ja neid avada. Ta ei teinud Borussias suuri oste, aga head mehed hakkasid tema käe all mängima väga hästi. Dortmundi Borussia võitis Saksamaa meistritiitli 2011 ja 2012, teisel aastal tehti ka kuldne duubel, võideti karikavõistlused. 2013. aastal võideti hõbemedalid, aga jõuti meistrite liiga finaali. Saksamaa võimsaim ja rikkaim jalgpalliklubi Müncheni Bayern oli vahepealsest segaduste ajast üle saanud, võitis ülekaalukalt nii Bundesliga kui ka meistrite liiga finaalis Borussia. Nad ostsid mõne aja jooksul Dortmundist üle nii Lewandowski, Götze kui ka Mats Hummelsi. Midagi ei ole parata, Euroopa suurklubi Dortmundi Borussia on Bayerni kõrval väikevend.
Jürgen Klopp leidis ikka uusi häid mängijaid, näiteks ründaja Pierre-Emerick Aubameyangi, kuid paremad päevad olid läbi saanud ja hooaeg 2014/15 kujunes Dortmundile vaevaliseks. Rünnakud ei õnnestunud, napid kaotused liiga nõrgematele kordusid, nii treener kui mängijad olid ilmselgelt nõutud ja segaduses. Nässuläinud hooaja lõpus teatasid osapooled, et Jürgen Klopp lahkub klubi treeneri kohalt. Frustreerunud Klopp tunnistas, et jooksis oma töös kinni ja vajab puhkuse ning järelemõtlemise aega. Kuid Klopp poleks Klopp, kui ta varsti ei oleks jalgpallimaailma jälle üllatanud.

Inglismaal

8. oktoobril kirjutati ametlikult alla leping Jürgen Kloppi ja Inglismaa jalgpalliklubi FC Liverpool vahel. Väsinud „läbipõlenud“ treener võttis ootamatult ja justkui paugupealt vastu oma elu senise suurima väljakutse. Liverpool on maailma klubijalgpallis veel kuulsam ja edukam klubi kui Dortmundi Borussia, aga muidu olid lähtesituatsioonid üsna sarnased. Liverpooli senine treener oli just vallandatud, meeskond kõõlus Premier League´is tagasihoidlikul 10. kohal. Pidev tippmeeskond oli kaotanud oma näo, meeskonna kauaaegne kapten Steven Gerrard lõpetas karjääri, viimane Inglismaa meistritiitel pärineb aastast 1990. Oli vaja uut visiooni ja puhangut.
Kloppist sai pärast Felix Magathit, kes pool aastat Fulhami juhtis, teine sakslasest peatreener Inglismaa meistriliigas, ta sõitis Liverpooli.

Saksamaa ja Suurbritannia suhted pole olnud eelmisel sajandil head. Vaenlased oldi kahes maailmasõjas ja tänase päevani on halbadest mälestusest tingitud vastastikune halvakspanu. Pole olnud ka tavaline, et inglise jalgpallur mängiks Saksamaal või et Saksamaa jalgpallur möllaks Premiere League´s. Vanemast ajast tuleb meelde Jürgen Klinsmann, kes Tottenham Hotspursis pooleteise hooajaga üksjagu väravaid lõi. Inglise koondislane Owen Hargreaves mängis pikalt Bayernis, aga tema on sündinud hoopis Kanadas ja näiteks 2002. aasta MMil Inglismaa koondise ainuke võõrleegionär. Erandlik nähtus tänaseni.

Kloppi näost on näha, et Liverpooli meeskonnal on olnud hea päev. Foto Ruaraidh Gillies

Praeguse seisuga mängib Inglismaa meistriliigas saksa jalgpallureid terve trobikond. Koguni kolm maailmameistrit kuulus Arsenali ridadesse: Per Mertesacker, Mesut Özil ja Shkodran Mustafi. Mertesacker lõpetab oma karjääri, Özil ning Mustafi mängisid väga kõikuva hooaja, aga Arsenalil läkski terve viimane hooaeg üle kivide ja kändude. Ilkay Gündogan ja Leroy Sane mängisid Manchester City ridades hiilgavalt ja tulid Inglismaa meistriteks. Chelsea kaitses tegutses vahelduva eduga Antonio Rüdiger. Kuid nii nagu paljud eesti vutifännid, peavad Liverpooli oma klubiks „Premmis“ ka sakslased ja egiptlased. Sakslasetest mängisid selle hooaja Liverpooli eest väravavaht Loris Karius (õnnetu mees!), kaitsja Joel Matip ja keskväljamees Emre Can. Egiptlane Mohamed „Mo“ Salah on muidugi värskelt tippu tõusnud staar, kes noppis sel hooajal Inglismaal kõik pärjad ja loorberid. Egiptusel pole kunagi olnud sellist Euroopas säranud jalgpallurit.

Kuid mees, kellest Inglismaal räägitakse rohkem kui ühestki teisest sakslasest ja seejuures tihtipeale ülivõrretes, on ikkagi Liverpooli treener Jürgen Klopp. Kui te vaatate esmaspäeva hommikul nädalalõpu ägedamate liigamängude highlights ´e, siis üsna tavaline on, et mõni treener ei sattugi selle ütleme keskmiselt kümmekonna minuti pikkusesse ülevaatesse mängu põnevamatest sündmustest. Liverpooli treener Klopp on pidevalt kaadris ja teda tsiteeritakse praktiliselt iga mängu järel inglise jalgpallilehekülgedel. Saksamaa suurte väljaannete spordirubriikides ja jalgpalliajakirja kicker lehekülgedel on aga Klopp esimene mees pärast Bundesligat ja selle tähtmängijaid.

Seega on temast saanud ka kahtlustaval Inglismaal staar ja Liverpooli fännid on ta omaks võtnud. Kuigi karikat pole ta siiani võitnud. 2016. aasta Euroliiga finaalis kaotas Livepool finaalis Sevillale, sel kevadel meistrite liiga finaalis Realile. Inglismaa meistritiitel on samuti kättesaamatuks jäänud. Kuid erilist vaimu ja sädet on Liverpooli meeskonnas uuesti tunda.

Paus enne järgmist tõestamist

Pärast viimast õnnetult kaotatud finaali algas Jürgen Kloppil puhkus. Ilmselt tuleb tal sel suvel tavapärasest pikem või vähemalt natuke teistmoodi puhkus, sest maailma jalgpalliparemik koguneb Venemaale maailmameistrit selgitama. Terve ports Liverpooli ässadest on samuti suurvõistlusel. Kindlasti jälgib veendunud jalgpallifanatt Klopp kogu turniiri, aga sama kindlalt läheb ta oma noorpõlvepaikadesse Schwarzwaldi, kus elavad endiselt tema kaks vanemat õde Stefanie ja Isolde, külastab oma armastatud ema. Isa suri kahjuks juba 2000. aastal vähki, tema silmad poja uhket treenerikarjääri ei näinudki.

Ulla Klopp on mehe mängude ajal tihti staadionil. Foto AFP/Scanpix

Klopp on intervjuudes ikka rõhutanud perekonna tähtsust. Oma esimesest naisest Sabinast läks ta ammu lahku, aga poeg Marc astus isa jälgedesse ja mängis lapsest peale jalgpalli. Jõudis lõpuks välja Dortmundi duublisse, aga pidi vigastuse tõttu varakult loobuma. Läks seejärel kehakultuuri õppima. Kõige rohkem võib isiklikel piltidel Kloppi kõrval näha tema praegust abikaasat Ullat. „Ma olen uhke, et Ulla mu naine on,“ rääkis ta omal ajal seltskonnaajakirjale Gala. Kuigi nad abiellusid juba 2005, aastal, on ta sama armunud nagu esimestel päevadel. Ulla oskab küll kõike paremini kui tema. „Ma ei ole eriline kodutööde kangelane“. Ulla on töötanud õpetaja ja sotsiaalnõustajana, kolm aastat olnud ka õpetaja saksa koolis Nairobis.
Kindlasti veedab Klopp koos naise ja segaverelise koera Emmaga osa suvest Sylti saarel asuvas suvemajas. „Parim koht närve puhata,“ kiidab ta suvekodu.

Veebruari alguses 2016 mängus Sunderlandi vastu (2:2) Liverpooli treener puudus. Samal laupäeval oli tal pimesooleoperatsioon. Jürgen Klopp: „Paul, minu opereerija, oli tusane. Ta oleks rohkem tahtnud samal ajal Liverpooli mängul olla, tal ikkagi hooajakaart, aga siis võttis ta ennast kokku ning tegi kõik väga korralikult ära.“

Klopp oskab südameid võita. Siin on veel üks hea ütlemine: "Praegune põlvkond on kõige professionaalsem, kusjuures mitte ainult Inglismaal, vaid üldse ajaloos. Kõik legendid, keda armastame, on joonud nii kõvasti, et näinud kuradeid, ja suitsetanud nagu ebanormaalsed, ning ikkagi olnud head jalgpallurid. Nüüd ei tee keegi enam nii.“

Uus hooaeg Inglismaa meistriliigas algab juba 11. augustil. Liverpooli fännide ootused on üles kruvitud, treener Kloppo peab lõpuks ihaldatud meistritiitli ära tooma.
Klopp ütles juba kunagi ammu pressikonverentsil lause, mis iseloomustab teda tänaseni: „Kui me kaotame, siis vastutan selle eest mina, aga kui me võidame, siis tõendab see, et meil on väga head mängijad.“