Teadlased andsid 10 meessoost vene astronaudile kahel erineval kosmosereisl progressiivselt soolaseid eineid. Eriti soolased road sundisid mehi sagedamini tualetis käima, ehkki nad ei joonud tavapärasest enam. Kõik ju teavad, et sool tekitab janu ja on kaua arvatud, et janu tekib just seetõttu, et kehal on vajadus üleliigne naatrium kehast välja toimetada.

Kui sarnane eksperiment viidi läbi hiirtega, said uurijad aru ka astronautidega läbi viidud katse tulemustest: soolaste toitude korral vallandus hormoon nimega glükokortikoid, mis on tuntud ainevahetuse ja immuunsüsteemi mõjutajana. Uurijad usuvad, et just see hormoon sundis hiirte organismi lõhkuma oma rasva- ja lihasmassi, eemaldades sealt vett, et väljutada üleliigset naatriumit.See selgitab ka hiirte ja astronautide tihedat urineerimisvajadust.

Kuna see protsess nõuab palju energiat, tõstis see ka astronautide söögiisu. Söömine, teadagi, viib kaalutõusuni, mistõttu ei sobi soolasöömine sugugi kaalukaotuseks. Rasvapõletus ei korva liigsest naatriumist tekkivat kahju. Liigne hormooni glükokortisoidi kogus kehas arvatakse olevat seotud ka lihasmassi vähenemisega ning osteoporoosiga. Rahvusvaheliselt soovituslik soolakogus on 1 tl päevas.

Allikas: Cosmopolitan.com