Säästmisnipid:

  • Keskendu eesmärgile
    Hoia oma eesmärk kindlalt silme ees. Kui oled endale seadnud sihiks osta näiteks arvuti, lõika välja arvuti pilt ning kinnita see kasvõi külmkapile, kus Sa seda iga päev näed.
     
  • Kasuta pitsa printsiipi
    Lühidalt, muuda oma säästmine söödavateks tükkideks. Selleks, et koguda suuremat summat, tuleks Sul regulaarselt panna oma hoiusele teatud summa. Oletame, et tahad osta nutitelefoni, mis maksab 200 eurot. Esialgu tundub see summa kindlasti selline, mida on võimatu kokku saada. Kui aga jaotad summa osadeks ja võtad endale eesmärgiks panna igakuiselt kõrvale näiteks kümme eurot, on Sul võimalik osta see telefon endale ühe aasta ja kaheksa kuu pärast. Kergem on püstitada 20 pisemat eesmärki (nutitelefoni ostmiseks tuleb Sul panna kümme eurot 20 korda hoiusele) kui üks liiga suur, et mitte sattuda masendusse ja loobuda eesmärgile jõudmisest.
     
  • Motiveeri ennast
    Joonista näiteks üks termomeeter. Kui oled sellel teatud skaala ulatuses suutnud raha säästa, värvi see ala ära. Aseta termomeeter nähtavale kohale. Innustav on näha, kuidas üha suurenev pind termomeetril täitub värviga ning eesmärk tuleb aina lähemale.
     
  • Maksa kõigepealt iseendale
    Raha säästmiseks mõtle nii, et oleksid justkui iseendale võlgu, ning pane osa rahast esmalt enda jaoks kõrvale.
     
  • Võrdle enne ostmist hindu
    Võrdle erinevate tootjate sarnase kvaliteediga toodete hindu, veendumaks, et teed ikka parima ostu. 

Pea meeles!

  • Kõige kallim ei pruugi olla kõige parem.
  • Suured pakendid tunduvad ostjale kasulikumad, on seda aga ainult siis, kui suudad neid kas pikemat aega säilitada või tõesti lõpuni ära kasutada.
  • „Nimetud“ tooted pole sageli sugugi halvemad bränditoodetest, on aga märksa odavamad.
  • Jälgi oma tarbimisharjumusi
    „Võit tuleb ostuga,” ütleb vana hansakaupmeeste tarkus. Seda tasub tänapäevalgi meeles pidada. Igapäevastest ostuharjumustest oleneb, kas Sul on võimalik oma sissetulekuga toime tulla. Kui palju ostuotsuseid teed Sa emotsiooni ajel? Kui palju mõjutab Sind reklaam? Oleks hea, kui hakkaksid pidama n-ö rahapäevikut. Kirjuta üles kõik oma kulutused ning lisa juurde, kas ost oli planeeritud või planeerimata. Planeerimata ostu puhul mõtle hoolikalt, mis Sind ostma ajendas. Nii õpid ennast paremini tundma ja jälgima.
  • Alusta kogumisega juba praegu ning säästa regulaarselt
    Vanasõna ütleb: “Pikk reis saab alguse esimesest sammust. Mida kiiremini Sa sellega alustad, seda rutem jõuad pärale”. Sama võib öelda ka kogumise kohta. Eesmärgile jõudmine sõltub sellest, kui regulaarselt Sa raha kõrvale paned.

Allikas: Tarbijakaitseamet