Enamus jõulupuid on kas kuused või nulud. Kõige suurem erinevus nende vahel on see, et nulgude okkad on pehmed ja kuuskedel torkivad. See teeb kuuskede eest hoolitsemise keerulisemaks. Lisaks pudeneb kuuskedelt rohkem okkaid, nulgudelt kukub vaid mõni üksik.

Jõulupuu värskust on kerge kindlaks määrata lõikekoha järgi, kuid seda suudavad teha vaid asjatundjad. Kuused, mille okkad pudenevad ja nulud, mille oksatipud on närtsinud, ei ole kindlasti enam värsked. Kohalikud jõulupuumüüjad ei pruugi müüa kohalikke puid, vaid võivad neid sisse tuua, seetõttu tuleks hoolega uurida, kui värskete puudega tegu on. Kõige värskemad jõulupuud tulevad loomulikult otse istandikust.

Puu säilitamine enne jõule

Kõige parem on juba valmis ostetud puud säilitada välitemperatuuril, näiteks kuivas garaažis. Jõulupuualused, kuhu saab vee sisse panna, hoiavad puu värskema. Kuusejalad, mis käivad pedaaliga avaneva klambriga, on jälle kasutajasõbralikumad. Pane alus paika, kinnita klamber ja valmis! Lase kuusemüüjal tüvi parajaks lõigata, et ei peaks hakkama seda ise kodus sae ja kirvega tegema.

Juurepalliga jõulupuud

Järgnevaid asju tuleb silmas pidada, kui hangid istandusest või kaevad oma aiast üles juurepalliga jõulupuu. Kõigepealt tuleb talveunes viibiv puu toatemperatuurile aklimatiseerida (näiteks kui väljas on 0 °C, siis viia kõigepealt keldrisse, kus on 10 °C, ja alles siis tuppa, kus on 20 °C). Ära unusta puud kasta! Korda sama protsessi, kui viid puu tagasi aeda. Hoolega aklimatiseeritud puul on head väljavaated talvine reis elutuppa kenasti üle elada. Ka juurepalliga jõulupuude kvaliteet võib olla väga erinev.

Variant 1: Puu kasvatati ilma regulaarse ümberistutamiseta. See kaevati välja ja suruti plastpotti. Tulemuseks on umbes sõrmejämedused katkised juured. Need ulatuvad sageli isegi potist välja.

Variant 2: Puud istutati regulaarselt ümber ja ta moodustas endale kitsaste tingimustega kohanenud juurepalli. Kui selline puu uude kohta ümber istutada, läheb ta paremini kasvama kui eelpool mainitud puud. Kvaliteeti näitab ka umbrohu hulk potis ja juurepalli sees.

Allikas: Gardena