Helina Piip, tegevtoimetaja:
Kui ma kunagi tegin intervjuu Urve Tiidusega, siis rääkisime ka kokkamisest ja sain temalt hea nipi. Tema pani lõigatud õunad külmakottides sügavkülma ja küpsetas neist talvel õunakooki. Olen seda ka ise nüüd teinud – tõesti hea võimalus oma aia õunu ka sel moel säilitada.

Lia Virkus, köögitoimetaja:
Mina keedan oma perele rohkelt hapukat õunamoosi, erinevatest sortidest saab täiesti erineva maitse ja struktuuriga moosid. Talvel on nii hea seda kasutada pudrule, pannkookidele, määrida kookide- ja rullbiskviidi vahele, küpsetada saiavormi. Küpsetan muidugi ka erinevaid õunakooke, küll kohupiimaga, rohke riivitud õunaga kui lihtsalt õuna, muna ja jahuga. Õuna kõrval soovitaksin kasutada nii toortatrajahu kui ka täisterakaerajahu, olge julged katsetama! Õunu tasub kindlasti ka kuivatada, kompotiks valmistada, keeta magushapusid kapsaid õuntega, Waldorf-salatit valmistada.

Ahjuõunad
Neljale kuni kuuele
Mõnus maiustamine nii argiõhtuks kui ka peolauale, viimasel juhul serveeri koos vanillijäätisega.


8–10 kodumaist hapukat õuna
1,5 dl kuivatatud jõhvikaid, rosinaid ja pähkleid
3 tl pruuni roosuhkrut
1 tl kaneeli
Võid
soovi korral 50–60 g martsipani


Eemalda õuntel südamikud (kõige parem on seda teha õunasüdamikueemaldajaga). Tõsta õunad võiga määritud ahjuvormi. Haki pähklid ja sega rosinate-jõhvikatega, suhkru ja kaneeliga. Täida õunad seguga ja vajuta peale võitükk või martsipanikuubik. Küpseta 175 kraadi juures 15–20 minutit või kuni õunad on pehmed. Naudi soojalt, pidulikumal puhul ka vanillikastme või- jäätisega.


Õuna-šokolaadivõie
400 ml
Mõnusalt hapukas võie pannkoogile või röstsaiale, mis on palju odavam ja tervislikum kui poes müüdav šokolaadikreem. Võiet saad valmistada kahel viisil: kakao või tumeda šokolaadiga. Tore kingitus küllaminekul!


500 g puhastatud õunu
100 g pruuni roosuhkrut
10 g kakaod (maitse järgi)
vanillsuhkrut
30 g võid


Puhasta ja tükelda õunad. Koori välismaised poeõunad ja kõva koorega Eesti talveõunad, omamaised suveõunad pane potti koorimata kujul. Keeda potis koos suhkruga pehmeks, püreesta saumikseriga. Lisa vanillsuhkur, kakao ja või. Kuumuta veel keemiseni ja tõsta purki.


Šokolaadiga võie. Keeda õunad suhkruga pehmeks, püreesta saumikseriga ja tõsta kõrvale. Lisa potti 100 g tükeldatud tumedat šokolaadi, sega sulamiseni – ära enam keeda! – ja tõsta purki.

Retseptid on Lia Virkuse novembris ilmuvast raamatust "Tervisele pai".