TAHAD MIDAGI OMA TERVISE HEAKS JUBA TÄNA ÄRA TEHA? Vaata, millist maitsetaime võiksid toidule peale raputada
Vahemeremaadest pärit peterselli on kasutatud rahvameditsiinis juba ammustest aegadest, sest selles leidub ääretult palju kasulikke aineid ja mineraale. Toome sinuni rida põhjuseid, miks juba täna oma toitu peterselliga rikastada!
- C- vitamiini on petersellis peaaegu 4 korda rohkem kui sidrunis, karotiini rohkuselt ei jää see alla porgandile. 50 grammi peterselli annab ööpäevas vajamineva C- vitamiini koguse, 25 grammist piisab, et saada vajalik karotiini hulk.
- Petersell on heaks B-rühma vitamiinide ja provitamiin A allikaks, sisaldades veel kaaliumit, magneesiumit ja rauda.
- Peterselli taimest on söödavad nii juur, vars, lehed kui ka seemned. Seemnetes on palju eeterlikke õlisid, lehtedes vähem.
- Seda aromaatset maitserohelist tasuks kasutada kaaluprobleemide puhul, kuna petersell reguleerib ainevahetust.
- Petersell leevendab põletikulisi protsesse, haavandtõbe ja allergiat. Kergendab
südamehaigusi, reumat ja podagrat.
-Aitab kaasa vere hüübimisele ja reguleerib vere suhkrutaset.
- Petersellil on kuse- ja sapieritust ergutav toime. Laste öised voodimärgamised kaovad, kui anda neile peterselliteed.
- Veel üks suurepärane toime – valgendab hambaid ja tugevdab igemeid.
Petersellipreparaadid on vastunäidustatud vaid rasedatele ja neerukoe kahjustuse korral, sest eeterlikud õlid omavad ärritavat toimet.
Väärtuslikku peterselli annab säilitada kuivatatult, külmutatult ja soolatult. Maitseroheline säilitab oma omadused ka kuumtöötlemisel, kusjuures maitseomadused vaid tugevnevad.