Vastab Dr. Anna Koltsova Nordic Hambakliinikust:
Hammaste valgendamist võib üldjoontes pidada ohutuks protseduuriks, kui järgitakse tootja poolt antud juhiseid. Esimesel korral enne kodust valgendamismeetodi rakendamist tuleks hambaarstiga nõu pidada ning õppida selgeks õige ja ohutu tehnika. Teadlik peaks olema ka valgendamise kõrvaltoimetest, nt võib valgendamine põhjustada hammaste tundlikkust ja pehmete kudede ärritust. Erilist tähelepanu tuleb pöörata hammastele, millel on täidised või kroonid, kuna sellised hambad valgendamisele ei reageeri.

Tänapäeval saab hambaid valgendada mitmel viisil. Kõige populaarsem, soodsam ja turvalisem on teha seda kodus. Koduseks kasutamiseks on müügil valgenduskomplekt ehk whitening kit, mis sisaldab valgendusgeeli ja kapet. Samuti on olemas valgendusplaastrid ja valgenduspliiatsid, mida on mugav kaasas kanda. Plaastrid asetatakse hammastele üks kord päevas ning hoitakse seal 30 minutit. Tõhusama tulemuse saavutamiseks tuleb protseduuri korrata järjestikustel päevadel.

Eespool mainitud valgendamise viisid on ohutumad, kuna nende vesinikperoksiidi kontsentratsioon on madal ehk 5–10% - samas on oht jälle see, et patsiendid ei pruugi osata selle valgendamismeetodiga piiri pidada ning võivad niiviisi „ülevalgendades“ hambaid pöördumatult kahjustada.

Kui soovite kiiremat tulemust, peaksite hambaid valgendama hambaarsti vastuvõtul. Arst kasutab vesinikperoksiidi suurendatud kontsentratsiooni, mille aktiveerib keemiliste katalüsaatorite või valguse abil, nt laservalgendus. Alati peab meeles pidama seda, et valgenduse lõplik efekt saabub alles u 7 päeva pärast – seega fotovõrdlused on siin kohased hindamaks saavutatud tulemust. Ka ei tohi unustada, et erinevatel inimestel valgenduvad hambad erinevalt. Mõnel lähevad hambad heledamaks nt ainult pool tooni ning efektsematel juhtudel võib toonimuutus olla seitsmekordne.

Sõltumata valgendamise viisist peaks hambaid pesema fluoriidi sisaldava hambapastaga, mis vähendab hammaste tundlikkust ning aitab kaasa hammaste kõvakudede taastumisele.

Saada sinagi oma  küsimus aadressile vastus@eestinaine.ee märksõnaga «lugeja küsib» ja otsime spetsialisti sellele vastama!