Eesti Naise uus rubriik “Moetähestik” kutsub moesõnade virvarris seiklema, otsima ja avastama. Tuletab meelde, et ainuvõimalikuks peetud terminitele – nagu näiteks peplum või catsuit – leidub ka eesti keeles vaste. Kuid samas – catwalk ei ole kasside kõnnirada. Kui, siis ainult me kuulsale Carmen Kassile.

Sel korral keskendume tähele B.

 BABYDOLL – A-lõikelise lühikese särgi ja puhvpükstega pidžaama. Nimi on pärit Elia Kazani 1956. aasta filmist “Baby Doll”, kus näitlejanna Caroll Baker kehastas beebivoodis magavat lapsnaist. Ka 1960ndatel moodi tulnud kõrge vööjoonega pitskaunistustega lapsemoeline kleit.

 BALAKLAAVA – kiivrilaadne pead ja kaela kattev kootud peakate näoavausega, mille võib jätta ainult silmade kohale. Nimetus pärineb Krimmi sõjast (1854–1856), kus Briti sõdurid seda Balaklava küla all (praegu Sevastoopoli osa) külma kaitseks kandsid. Sõdurite ja terroristide peakate ilmus 1960ndatel ka moepilti.

 BALKONETT – eemalasetsevate õlapaelte, toekaarte ja pooliku korviga rinnahoidja, mis eksponeerib rinda nagu “üle rõdu ääre kummardudes” (pr k balconette – väike balkon). Ilmus moodi 1950ndate büstikate filmidiivade seljas.

 BANDANA – väike nelinurkne erksavärviline ja -mustriline rätik. Nimetus pärit hindukeelsest sõnast bandhnu (sidumistehnikaga värvimine). Algselt kauboide ja piraatide taskurätt, mida seoti tolmu kaitseks näo ette, muul ajal ümber kaela. Saanud moelisandiks teksastiili juures.

 BANDOO – 1) pea ümber seotav lai pael, mis oli moes 1920-, 1970- ja 1990ndatel, kantakse ka sportimisel, 2) ribakujuline õlapaelteta rinnahoidja (1920ndatel) või bikiinide ülemine osa. Sõna on pärit antiikajast (pr k bandeau = pael, side).

 BELL-BOTTOMS – ingliskeelne termin alt kellukana laienevate pikkade pükste kohta.

BLOOMERS – allpool põlve kroogitud avara lõikega naiste puhvpüksid, ka aluspüksid. Saanud nime Ameerika naisreformaatori Amelia Jenks Bloomeri (1818–1894) järgi, kes pakkus 1851. aastal naistele alternatiivset rõivaeset haaremipükste näol, mis ei leidnud aga poolehoidu ja mille nimetus muutus sõimusõnaks. Sajandi lõpus ilmusid need aga taas moepilti jalgratturipükstena. 

 BOOTLEG – ingliskeelne termin põlvest mõõdukalt avarduvatele pikkadele pükstele, mille allääre laius katab jalanõu.

 BRELOKK – kividest, väärismetallist, elevandiluust või müntidest kaunistusripats kellakettidel. Tuli moodi 18. sajandil, kui õrn tilin oli mehe elegantsi lahutamatu osa. Tänapäeval kantakse hulgi käevõru küljes ka meene ja kogumisobjektina.

 BROGUE-KINGAD – aukude ja tikkeridadega kaunistatud madala kontsaga nööritavad kingad. Nimetatud Šotimaal kasutatud termini järgi, mis tähistab tikkemustrit. Algul oli kingade augustamisel praktiline tähendus, et vesi saaks jalatsist ära voolata. Pärit 18. sajandist, aadlike jahijalats 19. sajandil, naiste moeking 1910ndatel, kahevärvilisena moes 1930–1940ndatel, tänapäeval ka kõrge kontsaga. Jaguneb Oxfordi, golfi- ja derby-kingaks.

 BUBIKRAE – ümarate nurkadega madal krae, ajalooliselt poistepluusidel. Moes 1960ndatel ja 1980ndatel, mil krae alla seoti sametpaelast lipsuke.