Emotsionaalsed pisarad sisaldavad teistsuguseid molekule kui need, mis tekivad sibulat lõigates või mis kaitsevad silmi prahi eest. Sellele varem teada faktile rajatigi uuring, mille eesmärk oli selgitada, milliseid keemilisi signaale pisarad edastavad.


Uurijad selgitasid välja, et mehed suudavad seda ise teadvustamata teha vahet naiste pisarate lõhnal ja lõhnatul soolalahusel. 


Uuringus näidati 24 mehele emotsionaalselt mitmetähenduslikke fotosid naiste nägudest. Neil paluti hinnata näo atraktiivsuse ja kurbuse astet. 17 mehele tundusid näod vähem atraktiivsed pärast seda, kui neile anti nende teadmata soolalahuse asemel nuusutada naiste pisaraid.
Viiskümmend meest vaatas pärast pisarate või soolalahuse nuusutamist kurba filmi. Süljeproovidest selgus, et pisaraid nuusutanud meestel alanes testosteroonitase.


Meestele näidati ka seksuaalset erutust tekitavaid fotosid ja filme. Neil, kellele anti enne seda nuusutada soolalahuse asemel ehtsaid pisaraid, mõõdeti aju erutust näitavates regioonides madalam aktiivsus kui erutuse ajal tavaliselt.


Inimese keha emotsionaalsed vastused on arenenud välja, andmaks teatud evolutsioonilisi eeliseid, kommenteerivad uuringut teadlased ise. Testosteroon mõjutab ka agressiivsuse taset, selle alanemine meestel aitab muu hulgas vähendada naistevastast vägivalda.


Meeste ja laste pisaraid uuringu käigus ei analüüsitud.

Allikas: Health 24