RETSEPT: Pidulik ja lihtne amps vabariigi aastapäevaks!
Veebruar on oma tähtpäevadega üks tore talvekuu. Saab lasta vastlaliugu ja süüa hernesuppi, tähistada sõbrapäeva ja istuda vabariigi aastapäeval pidulikult kaetud laua taga. Palju õnne, Eesti!
Lõhe-toorjuustupallid
12–15 tk
Kaunid tervitusampsud. Tee pallid tund-paar varem valmis ja hoia külmas. Torka varda otsa vahetult enne, külmast võetuna. Riivleib valmista oma lemmikrukkileivast.
50 g kuivatatud rukkileivapuru (soovitatavalt isetehtud)
0,25 dl piima
100 g külmsuitsulõhet
200 g murulauguga toorjuustu (nt Philadelphia)
0,5 dl tilli
1 sl kappareid
Kaunistuseks:
hakitud murulauku või tilli
purustatud kuivatatud leiba
riivitud juustu
Kuivata leib, tükelda ja purusta kombainis. Pane leivapuru minutiks-paariks piima sisse paisuma. Tükelda lõhe peeneks, sega leiva, toorjuustu, tilli ja hakitud kapparitega. Ära tee seda kombainis, on hea, kui segusse jäävad tuntavad tükikesed.
Riivi või purusta veel leiba, haki ürte. Pane kaunistusmaterjal väikestesse kaussidesse. Veereta segu käte vahel väikesteks suupistepallideks ja keeruta neid leivapurus, ürdisegus või riivjuustus või tee palle mitme kaunistusega. Tõsta serveerimiseni külma ja torka vahetult enne pakkumist näiteks pikkade tikkude otsa.
Teisi talvistele peolaudadele sobilikke retsepte leiad veebruarikuu Eesti Naisest.