Uusaastalubadused kipuvad koos šampanjavahuse pesuveega unustusse valguma. Vaid üliväiksel osal, Hertfordshire'i ülikooli professor Richard Wiseman'i paari aasta taguse uurimuse järgi vaid umbes 12% inimestest, õnnestub oma lubadustele kindlaks jääda. Kui sigarettidest loobumise ja lisakilodega võitlemise lubadus on tüüpiline, kergelt ununema kippuv praalimine, siis suhte parendamiseks mõeldud tõotused tuleks küll meelekindlamalt ellu viia.

1. lubadus: Me ei tülitse nõmedate asjade pärast!

Oskus rahulduda meile antuga ning näha just selles potentsiaali pakub võimaluse iga uue elusekundi haaramiseks. On väikseid asju, mis kaaluvad suured üle. Selle asemel, et ürituselt üritusele amokki joosta võiks lihtsalt teineteisega tõeliselt rääkida ja jalutada. Kalli restoraniõhtusöögi asemel üheskoos kokata või jalutama minna. Solvudes võtta viis minutit hingetõmbeaega, enne kui teineteise peale pahameelt välja valama hakata. Iga päev leida hetk, et armsamat siiralt emmata, talle naeratada, suudelda. Tema kordaminekuid ja püüdlusi märgata, teda asjakohaselt kiita ja tunnustada. Iseennast austada ja premeerida, et kaaslane saaks nautida enesekindla ja elurõõmsa inimese seltskonda.

Suhte kvaliteeti võib ju mõõta numbrites ja hulkades, kuid enamasti kehtib ka siinkohal reegel: "Vähem on rohkem!" Hea on meeles pidada, et asjad on kõigest asjad. Meie ise ja meie lähedased on need, mida osta ja garantiiremonti viia ei saa. Seega – vahel on parem, kui vahendeid on täpselt parasjagu. Siis kuluvad need vaid tõeliselt vajaliku peale. Seda tuleb lihtsalt endale (ja oma kallimale) puht-eestlaslikus "tahan-olla-naabrist-parem"-meeleseisundis meelde tuletada.

Töö peaks olema selline, mis pakub palga kõrval midagi ka emotsionaalselt ning eneseteostuslikult. Keskmine eestlane töötab ametlikult umbes-täpselt 40 tundi nädalas. Mõni teeb ületööd. Teine elabki vaid tööle. Jama küll, kui sulle antud aeg kulub enesevägistamisele. Veelgi hullem, kui kogunenud frustratsioon elatakse kõrvaliste inimeste peal välja. Lausa kohutav on, kui lähedased saavad päeva jooksul kogunenud emotsionaalse rooja endale brutaalselt kaela või trehvatakse elukaaslasega vaid riivamisi voodis teist külge keerates. Lõppude lõpuks tehakse tööd selleks, et paremini elada, mitte vastupidi.

2. lubadus: Me oleme uuel aastal õnnelikumad!

Terve ja rahulolev isiksus suudab teha ja anda palju rohkem kui katkine ja ületöötanud. Enda heaks võib teha väikseid asju. Nautida hommikukohvi. Magada. Tantsida. Nutta ja naerda. End ehtida. Naudi iseend ja siis on ka teisel hea sinu kõrval olla, sest õnnetu ja vinguv olek ei jää peitu. See on lausa nakkav. Nagu aevastused ja naer. Seega, et elada õnnelikus, rõõmsas ja lõbusas keskkonnas tuleb alustada sellest, et ise selline olla.

Leidke mõlemale meeldiv ja tervislik ühistegevus. Paarile on oluline teha meeldivaid asju koos, sest see süvendab lähedustunnet, aitab teineteist paremini tundma õppida ja mõista. Siinkohal on lihtne asuda teist oma eelistustega lämmatama, sest inimlik on eeldada, et kui miski mulle naudingut pakub, siis meeldib see ka teistele. Mehed õpivad tarmuka naise taktikeppi alla kiiresti „jah-jah" ütlema, tundes tegelikkuses kõike muud peale entusiasmi ja elevuse. Idee on seksi kõrval veel midagi muud koos nautida ja seeläbi kasvada.

Viige end kurssi teineteise plaanide ja soovidega uueks aastaks. Suured asjad sünnivad väikestest soovidest. Kaaslase karjäärimuutus mõjutab teidki ning ühised eesmärgid pereelu, kodu ja reiside rindel vajavad samuti vastastikust mõistmist ja kooskõlastamist. Eeldada, et armsam jagab teie salasoove on lihtsalt ennatlik. Kui asju pole selgeks räägitud, siis pole midagi ilmselget ja kindlalt paigas. Elementaarne huvi kaaslase tegemiste ja unistuste järele aitab tal end erilisena tunda.

Uusaastalubadused, millest pole mingit tolku

− Sel aastal teen ma kõik selleks, et mu mees paremaks muutuks!

Täiesti mõttetu on oma jõupingutusi suunata ilmselgelt hukule määratud suhtele. Uusaastalubadus teist inimest muuta on totaalne ajaraisk. Ja ometi keelduvad paljud naised nägemast, et joodik, varas, valevorst ja vägivallatseja on hoolimata ajutisele õigel rajal püsimisele tropp edasi.

Inimene muutub vaid siis, kui ta seda ise tahab. Ning isegi sel juhul on protsess väga veniv ja raske. Lõputud andeksandmised, ultimaatumid ja tülid viivad ikka samasse – surnud - punkti. Jätke ta rahule, elage oma elu! Kui ta tahab, hakkab ta vabatahtlikult oma probleemiga tegelema. Ja kui ta ei taha, pole teiepoolsetest ponnistustest niikuinii mingit kasu.

− Tänavu panen ta mind armastama!

Sa teed head nägu, kui ta unustab kohtamisele ilmuda. Sa mängid, et ei hooli üldse, kui ta teistele külge ajab ning kiidad südamevalu kelmika ilme taha peites takka, et "seksisemu" on parim sõna kirjeldamaks kõike seda, mis teie vahel on. Oh, oleks sa vaid kõhnem, rinnakam, blondim... Kindlasti ta siis mõistaks, et armastab! Kindlasti.

On ju naiivne? Kedagi ei saa armastama sundida. Veel vähem saab armastama manipuleerida ja veenda. Enda mahasalgamisega võib kaotada ainsa relva, mis meest sind märkama mõjutaks – austuse sinu vastu ja salapärase teadmatuse.

− Uuel aastal veenan ma teda oma naise juurest minu juurde tulema.

Ta pole kunagi kellegi vastu midagi sellist tundnud! Ta ei maga oma naisega tegelikult juba aastaid ja on koos vaid majalaenu ja laste pärast. Ta ise ütles. Absoluutselt. Ja tegelikult ongi see eit üks õel mõrd, kes ei lase tal killukestki õnne tunda ja pidevalt üha uute ja uute soovidega teda kõvemini enda külge seob. Sel aastal aga muutub kõik. Ta saab aru, et ta ise on ka oluline. Tema tunded on olulised ja meie armastus on kõige tähtsam.

Vanim laul raamatus, kuid toimib sama kindlalt kui Barry White. Mehed on nutikad. Nii lahe on ju teada, et kaks naist tema pärast hõõruvad ja neid oma suva järgi salaja võrrelda. Üks viskab argirutiiniga üle, siis jookseb ta teise juurde.

Tõeline mees, kes päriselt oma lastest hoolib, pikaaegset elukaaslast austab ja armukest jumaldab, niimoodi ei sagi. Ta teab, et susserdamine teeb kõigile palju rohkem haiget. Tal on piisavalt väärikust, et üks tõsine suhe ära lõpetada enne, kui teist alustatada. Ja kui ta seda teinud pole, siis järelikult pole tal ka kõrvalsuhtesse usku.

Parim uusaastalubadus on mõelda mõni hetk eelmise aasta peale ning tehtud vigu edaspidi vältida!

Head vana-aasta lõppu ja uue algust!