Mida soovitada neile, kes on tõesti üksinda ajal, mil kõik teised on õnnelikult oma peredega koos. Peamine – ettekujutus sellest, et kõik teised on koos olles pidevalt õnnelikud, ongi vaid ettekujutus – pühadestress toob paraku üksjagu pingeid kaasa.
Enesehaletsusse uppumise asemel tasub jõuluõhtul minna kodust välja. Kui keegi sind külla pole kutsunud (ja ise olid liig tagasihoidlik, et end külla pakkuda), veeda näiteks aega kuni kaubamajade sulgemiseni viimse hetke ostumiljöös, mis varasemate päevadega võrreldes märksa rahulikum. Tunne rõõmu ehitud ruumidest, heledast valgusest – ja ka sellest, et sina ei pea praegu paaniliselt otsustama, mida veel kellelegi osta. Selle asemel otsi südamerahuga kingitust iseendale! Pärast aga mine kirikusse jõuluõhtusele jumalateenistusele ja ära koonerda heategevaid annetusi koguvate kastide juures.
Kui kaubamaja sind stressi ajab, võid enne kirikut hoopis surnuaial jalutada – seal on sel õhtul hämmastavalt palju inimesi ja põlevaid küünlaid. Ehk pole paha mõte kasvõi mõne võõra hauaplatsi jalutsis küünal süüdata – või siis läita uuesti mõned, mil tuul on leegi ära kustutanud. Lood valgust juurde ja koged tillukest enesetunde tõusu.
Võid aga pühi ka eirata ja otsustada, et teed nende vabade päevadega valmis midagi, mis ammu edasi lükatud. Taevaisa ilmselt ei pahanda, kui kuuleb sinu toast õmblusmasina surinat või varraste klõbinat, taustaks mõne lemmikkontserdi helid.
Kui aga saad endale rohkem lubada, mine pühade ajaks spaapuhkusele! Lõõgastud ja naudid hoolitsusi, erinevaid saune ja veemassaaže, ega pea pead murdma, mida süüa teha! Või vaata, kas mõnda sihtkohta saab veel soodsa hinnaga pileteid. Ehk veedad pühad kruiisil või leiad end jõuluõhtul hoopis mõnest Euroopa suurlinnast?
Ja kui kohe kuidagi kurbusest võitu ei saa, siis mõtle, et tegelikult on sel pühal õhtul ju hullem tegelikult möödas – hirm üksinda veedetud jõuluõhtu ees jääb taas kord seljataha. Veel veidi – ja taas on käes argipäev oma lohutavate rutiiniraamidega!