Kookosõli on tervisele üks kasulikumaid õlisid. Okeaania rahvad on kookost kasutanud tuhandeid aastaid ning nad on olnud ühed tervemad ja pikaealisemad inimesed maailmas − vähem südamehaigusi, diabeeti ja ka vähki. Öeldakse, et kookosõlil on sama palju kasutusviise nagu tähti taevas. Et mitte anda välja mitmesajalehelist kookose erinumbrit, keskendume seekord välispidisele kasutamisele ja toome välja mõne põnevama fakti.

Õlide kuninganna
Kookos sai oma nime pähkli ümbrisel oleva kolme täpi järgi, mis meenutasid 16. sajandil ühele portugallasest maadeavastajale krimpsutavat nägu (tõlkes coco), millele lisati hiljem täpsustuseks sõna pähkel. Krimpsnäo karjäär ilumaailmas on mitmekülgne, sest tööd jagub nii juuste-, lõhna- kui ka nahaosakonnas.
Füüsiliste omaduste poolest on kookosõli eelis teiste õliliste seas tema kergus, imendudes nahka kiiremini, mistõttu saab seda kosmeetikas kasutada väga laiatarbeliselt ja töötlemata kujul. Oma eksimatult äratuntava magusa lõhna üle on kookos vägagi uhke ega jäta seda maha isegi õliks moondudes. Suuremal töötlemisel saab õli muuta siiski lõhnavabaks, kuid sellega koos kaotab see suurel hulgal oma väärtusest. Seega hoiab kasulikkuse esikohta kindlalt külmpressmeetodil saadud versioon.

Ilumaailma salarelv
Kookosõli sisaldab lauriin- ja kapriinhapet, mis toimivad mikroobivastaselt, ning E-vitamiini, millel on nahale suurepärane kortsudevastane mõju. Tänu heale rasvhapete kombinatsioonile on see bakterite- ja põletikevastane, antioksüdant, seenevastane ja hea nahasõbralik niisutaja. Kookosõli mitte lihtsalt ei paku hetkelist leevendust, vaid aitab nahal edaspidi ise õiget niiskustaset hoida. Kui kehakreem on otsakorral, võib julgelt ennast fookuses oleva õliga kokku määrida – tulemus on pehme, lõhnav ja looduslikult kosutav. Kui aga liiga rasvane koostis heidutab, aitavad poeriiulil leiduvad tooted, mida ohtralt kookosega rikastatud.

Juuste ja naha eliksiir

Ka juuksed armastavad seda superõli, sest see niisutab, taastab elujõu, on kergesti väljapestav ega jäta tulemust liiga rasvaseks. Igapäevaselt võib õli kasutada juuste lõhnastajana, ladvaravina või niisama läike andmiseks. Nädalas korra võib selle ööseks pähe määrida – see toidab juukseid sügavuti ning parandab peanahka. Kiharatele lisaks saab kookost kasutada keha pesemisel – kui lisada kookosõlile suhkrut, tekib sellest korralik kehakoorija, mis pehmendab ja samal ajal puhastab. 

Sobib kõigeks

Käte ja jalgade niisutamiseks võib kookosõli kasutada nii tihti kui süda soovib, näiteks shea-võiga segades saab sellest suurepärase koduse kätekreemi. Õli säilitamiseks on suhteliselt vabad käed − oleneb sellest, missuguses olekus toodet kasutada soovid. Toatemperatuuril on kookosõli hästi käsitsetav ja parajas konsistentsis kätele-jalgadele määrimiseks, külmkapis muutub aga tahkeks, mille küljest on näiteks praadimiseks hea tükke lõigata.