Jooga tähendab ühendust keha, hingamise ja meele vahel. Filosoofia hõlmab elamise õpetust tervikuna. Põhitähelepanu on suunatud inimese meelele, mis on nii kannatuste põhjustaja kui ka lahendaja. Jooga praktiline eesmärk on vähendada inimese kannatusi. Keha on kõige paremini tahtele alluv töövahend. Hingamine ja keskendumine on peenemal tasandil. Palju räägitakse seoses joogaga valgustumisest, kuid see ei ole inimese elu eesmärk. Pigem see, kuidas elada väärtuslikku elu, olla õnnelik ja end teostada.

Targa naise iga
Üleminekuiga on muutuste aeg. Elu on joonistanud oma mustrid. Tihti seisab naine silmitsi tõsiasjaga, et ei oska ega jaksa edasi minna. Tavaliselt kogeb ta sel perioodil sügavaid muutusi nii kehas kui ka hinges. Idamaades peetakse üleminekuiga TARGA NAISE SÜNDIMISE ajaks. Algab vanemaks kasvamine. See on protsess, mis kestab elu lõpuni. Naisel on palju kogemusi, sisemist tarkust ja potentsiaali oma elu ausaks, vahetuks tagasipeegeldamiseks, oma tunnete ja suhete sügavaks analüüsiks SÜDAME tasandil. Nii tekib ruumi uutele kogemustele, mis on vajalikud just sel eluetapil.
Läänes pööratakse liigselt tähelepanu välisele. Aeg, mis tuleks pühendada sisemisele kasvamisele, kulub enese vajalikkuse ja suutlikkuse tõestamisele. See on üks oluline põhjus, miks terviseprobleemid kasvavad ja menopausi sümptomid on äärmiselt kurnavad. Leevendus saabub tänu teadvustamisele ja leppimisele, tänu parematele valikutele suhetes ja elustiilis.

Joogasuutra ütleb, et inimene jääb haigeks, kui tema SÜDAMERUUM ON KITSAS. Füüsilist kannatust ei pruugigi olla. Haige on meel, mis ringleb kinnismõtete ja mälestuste ahelais. Kannatuste kaudu saab inimene teada, et midagi on vaja muuta – eluviisi, suhteid, suhtumisi. Südameasjad tuleb selgeks tunnetada, sest terve organism peegeldab lahendamata pingeid. Seda on väga raske teha, kui puudub meeleselgus, ühendus oma SISEMISE MINAGA. Ühenduse loomist takistavad aegade jooksul tekkinud mustrid. Kinnihoidmine vanast ja turvalisest, hirmud, eelarvamused, ootused jm tunduvad ületamatute tõketena.
Selguse loomiseks on joogas kindlad vahendid. Väga oluline on kulgeda sel teel aste-astmelt, sest kogu info järsk vabanemine võib anda valusaid tagasilööke. Traditsioonilises joogas vaadeldakse iga inimest kui kordumatut tervikut. Arvestatakse vanust, tervist, potentsiaali, kogemusi jpm. Vastavalt sellele alustab igaüks oma joogateed eri lähtekohast.

Jälgi oma hingamist
Üleminekuperioodil on vaja käivitada uus puhastumisprotsess nii keha, hingamise kui ka meele tasandil. Harjutused ja asendid, mis seotakse väljahingamisega, puhastavad keha, hingamist ja meelt. Sellised asendid soodustavad väljahingamise pikenemist ja keha vabanemist jääkainetest. Seda kõike võib teha isegi toolil istudes, ennast kergelt ettepoole kallutades ja rahulikule väljahingamisele keskendudes. Jalad võivad lahus olla, kui enesetunne seda nõuab. Hingamine on vaba ja vastab hetkevajadusele.
Muutusi läbides võid tajuda elu uuest vaatenurgast. On palju asju, mis tuleb lõpetada, selgeks tunnetada ja teadvustada, peab saama teadlikuks sellest, mis on tõeliselt väärtuslik. See on aeg sisemise vaikuse kasvatamiseks, mõtete suunamise õppimiseks ja ebavajalike tegevuste ning suhete lõpetamiseks. Sisemine küpsus hakkab peegelduma väljapoole.
Joogapraktikas on sel perioodil rõhuasetus hingamisel ja kasvama hakkab meditatsiooni osa. Füüsiline praktika peaks vastama väga täpselt isiklikele vajadustele, olema kehale sobiva koormusega. Keha ressursid kahanevad vähehaaval. Tekkinud muutusi tuleb austada. Neid halvustades käivitub uus ahelmõtete ring, millest pääsemine pole kerge. Süvendatakse ka keskendumisoskust, emotsioonide, tunnete jälgimise võimet. Siin on abiks tähelepanu hoidmine hingamise rütmil: lihtsalt vaadeldes mõne minuti jooksul sisse- ja väljahingamise protsessi. Hingamine on vaba ja sujuv ega ole tahtega mõjutatud. Hingamise jälgimine toob kehasse elujõu tagasi. Siit algab teekond juhitud hingamise poole, edeneda aitab koostöö hea õpetajaga.

Teekond rõõmuni
Oluline on ka avanemise ja kasvamise protsess. Keha tasandil on tähtsad liigutused ja asendid, mis avavad rindkeret ja soodustavad paremat sissehingamist. Ka neid saab praktiseerida istudes, sirutades käsi ja keskendudes sissehingamise ajal rindkerele. Vaja on endas üles leida tunded ja tasandid, mida toidab rõõm. Suhtlemine südameruumiga, kus elab see, kes kõike näeb ja teab ehk sisemine mina, aitab mõista oma uuenenud vajadusi, laiendada piire, täita end elujõu ja õnnetundega. SÜDANT TOIDAB RÕÕM. Joogatekstides räägitakse lõputust vaiksest rõõmust, millel pole välist põhjust. Enne seda aga tuleb läbida tõuse ja mõõnu ning aina peegeldada neid tagasi oma südame tarkuses.
Joogasuutra ütleb, et kõike saab muuta. Inimene saab ise juhtida oma eluteed. Naine on saanud looduselt kaasa tugeva intuitsiooni ja küpses eas oleks aeg sellele uuesti tähelepanu pöörata. See, kes muudab ja juhib kulgemisi, peab ise olema puhas ja emotsionaalselt ning vaimselt küps. Siin on vaja tugevust ja meeleselgust, mis sünnib praktika kaudu. Tahtest üksi ei piisa, tähtis on end tervikuna ette valmistada kohtumiseks teistsuguse maailmaga. Praktikat soovitatakse teha järjepidevalt ja astmeliselt koormust muutes, et tulemused oleksid püsivad. Mineviku seemned on alati alles ja valmis uuesti kasvama hakkama. Sellest teadlik olles on pidev praktika ainuke abivahend selguseseisundi säilitamiseks. Hägune, mineviku mustritest varjutatud meeleseisund mõjutab intuitsioonitasandit. Nii moondub ka suhe enda ja ümbritseva maailmaga.
Tuhandeid aastaid vastu pidanud teadmised õpetavad elama vastutustundlikult ning eetiliselt. Tekstides rõhutatakse õpetaja rolli tähtsust. Õpilane leiab õpetaja otsingute kaudu. Õpetus, millele tugineb eelolev tekst, pärineb Tirumalai Krishnamacharya traditsiooni joogast (www.sky-yoga.net) ja seda on suulise õpetusena pärandatud isadelt poegadele teadaolevalt 9. sajandist saadik.
Iga inimene väärib oma elu. Miks mitte elada väärtuslikult, muutes kogemused tarkuseks ja olles see, kes vastutab südamega tehtud muudatuste eest. Need otsused ja teod on tähtsad meile endile, järeltulijatele ning neilegi, keda siin enam pole. Laseme end õpetada ja usaldame oma kogemusi.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2009. aasta septembris.