"Ebamugavustunne, mis kaasneb liigse higistamisega, võib pidurdada toimetulekut ja rikkuda meeleolu," pihib Pille-Riin (24, nimi muudetud), keda juba keskkoolis häirisid laigud kaenla all. Riideid valides on ta õppinud veega proovima, kas märgudes tekib kangal tumedam laik või mitte.
Pille-Riin kaebab, et liigne higistamine vaevab teda aasta läbi. Ta on kõhna kehaehitusega, teinud regulaarselt tervisesporti, kannab rõivaid number 34, kaalub 53 kilo ja on 170 sentimeetrit pikk. Tervislikult toituval noorel naisel on kiire ainevahetus. Peale kaenlaaluste teevad talle muret ka higised labajalad. "Jalgadele ma ei ole otsinud spetsiaalseid vahendeid, aga kannan ainult naturaalsest nahast jalanõusid. See aitab. Rõivad valin puuvillasest materjalist, sünteetikat väldin."
Käisime Pille-Riiniga apteekides nõu küsimas. Tartu Raekoja apteegi asejuhataja proviisor Anneli Piir näitas Hidrofugali antiperspirandisarja tooteid, mille toimeaineks on alumiiniumisoolad, mis takistavad higi eritumist, ent ei pärsi higinäärmete funktsiooni. Vaatasime ka alumiiniumkloriidi ja heksahüdraadi baasil valmistatud Driclori vahendeid, mida kasutatakse kord päevas, õhtul enne magamaminekut. Maximi sari oli ka Pille-Riinile tuttav, seda reklaamitakse kui tugevamat, taas alumiiniumkloriidi sisaldavat antiperspiranti.
Anneli Piir näitas ka Lavilini sarja, mida Pille-Riin samuti proovinud. Põhiliselt looduslike ekstraktide baasil valmistatud Lavilin hävitab higilõhna põhjustavaid baktereid, ei blokeeri poore, ei pidurda organismi normaalset funktsiooni – higistamist. Lavilin erineb paljudest antiperspirantidest, sest ei sisalda alumiiniumsooli ja piiritust ega kuivata nahka. Järgmises apteegis uurisime veel Sebamedi, Eucerini ja Favora antiperspirante. Loomulike mineraalidega reklaamib ennast Deo sari.

Apteegis müüakse liighigistamise leevendamiseks ka kapsleid Nosweat. Nende toimeaineks on salveilehtede mahla ekstrakt. Pille-Riin leidis need juhuslikult, tegi ühe kuuri ja jäi rahule. "Esimesed paar päeva higistamine nagu suurenes ja alles siis avaldus toime." Järjepideva kasutamise takistuseks sai tema jaoks toote hind. Vahepeal testis Pille-Riin "soolapulka", mis tuli enne pealekandmist niiskeks teha. "Mulle see ei meeldinud, ei olnud nii tõhus, nagu ma ootasin."
Praegu on Pille-Riini lemmik Lavilini kreem-antiperspirant, mida ta määrib sõrmega kaenlaalustele. Lubatud toime on kuni üks nädal, Pille-Riin kasutab seda kaks-kolm korda nädalas. Talle meeldib, et kreemi mõju säilib ka pärast pesemist. Lavilini roll-on-deodoranti pole naine veel katsetanud.
Enda probleemi põhjust näeb Pille-Riin pärilikus omapäras. "Mu ema ja vend on samuti hädas, see lohutab. Emal higistavad liigselt kaenlaalused ja jalad, vennal jalad. Ta vahetab päevas mitu korda sokke ja kasutab jalgadele pihustatavat deodoranti. Ema teeb jalgadele tammekoorevanne ja joob palju salveiteed. Tee aitab teda, suvel hoiab ta seda külmikus jahedas."
Omalt poolt soovitan Pille-Riinil proovida ka Lycia Persona sarja tooteid – üks mu üleminekuealine tuttav, kes higistamiseneedusega varem pole kimpus olnud, kiitis just nende toodete higilõhna vastast efekti, mis püsivat tõepoolest terve päeva!

Pille-Riin räägib kordadest, kui meeleolu on olnud higistamise tõttu häiritud. "See lausa ahistab mind. Valin hoolega riideid, mõeldes oma murele. Lähen noormehega kinno, ja suurest erutusest tunnen, kuidas kaenla alt higi voolab. Ükskord ma vist ei suutnud mitte midagi filmist meelde jätta. Kogu aeg üritan varjata higilaike, tunnen, et teised märkavad. Pärast ei taha enam kohvikusse, isegi kallistamiseks on raske käsi tõsta," kirjeldab ta.
Päris higivaba elu ei ole tal ka tõhusate vahenditega, sest stress mõjub tema kehale väga tugevalt. Eksamil niiskuvad peopesad, jalad, ka nägu ja otsaesine annavad märke. "Kodus higistan vähem, tööl kontoris rohkem. Psüühika kindlasti mõjutab. Siis käin tualetis, nuusutan ja hakkan veel rohkem pabistama. Tean, et sellest eripärast ei saa lahti, ja tahan sellega paremini leppida."

Liighigistamine
Liighigistamine (hüperhidroos) on higistamine tugevamal määral, kui vajalik keha normaalseks soojusregulatsiooniks. Arvatakse, et kuni 3% rahvastikust kannatab tõsise liighigistamise all. Mõne uuringu järgi peab umbes 25% inimestest end tugevateks higistajateks.
Probleem algab tavaliselt lapse- või noorukieas. Paljudel juhtudel ei ilmne mingit liigse higistamise põhjust. Higistamine esineb tavaliselt paikselt kätel, jalgadel, kaenla all, harvem näol ning on peamiselt seotud emotsionaalsete tegurite ja soojusregulatsiooniga. Difuussele ehk üle keha higistamisele on iseloomulikum hilisem algus ja konkreetne põhjus (haigus, ravimid vms).
Higinäärmete tüübid
Inimese nahas on kaht tüüpi higinäärmeid: ekriinsed ja apokriinsed. Ekriinsed näärmed (2–5 miljonit) katavad suuremat osa kehast ja avanevad vahetult nahapinnale. Apokriinsed näärmed paiknevad kaenla all, pea ja kubeme piirkonnas. Nende toodetud higi on viskoossem ning koostoimes nahal olevate bakteritega vastutav ebameeldiva lõhna eest. Higi ise on lõhnatu.
Antiperspirandid
Sageli aetakse segamini terminid antiperspirant ja deodorant. Antiperspirant pärsib higi eritumist, deodorant maskeerib higi lõhna.
Antiperspirantide koostisesse kuuluvad peamiselt mitmed alumiiniumisoolad. Arvatakse, et koos higiga moodustavad nad higinäärmete juhades ajutise korgi ja takistavad higistamist. Ei maksa karta, et see takistab keha jahutamist, kuna näiteks kaenlaaluste pindala on üle 300 korra väiksem kogu keha omast.
Tugevamaid antiperspirante saab ära tunda alumiiniumkloriidi protsendi järgi, mis peab olema 10–20. Neid tooteid kantakse higistavatele piirkondadele ööseks, mil higinäärmed on puhkeseisundis. Positiivse tulemuse saabudes vähendatakse kasutamist kahele-kolmele korrale nädalas või vastavalt vajadusele. Sageli piisab ühest-kahest korrast nädalas.
Ärritusnähtude vähendamiseks tuleb antiperspiranti panna väga õhukese kihina kuivale ja tervele nahale ning hommikul veega maha loputada. Vahetult enne tarvitamist ei soovitata raseerida.
Allikas: www.derma.ee

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2010. aasta augustis.