Tänapäeval kasutatavate õlide valik on rikkalik. Enim tuntud õlisid, nagu oliivi-, jojoobi-, avokaado- ja roosiõli, täiendavad uuemad: argaania-, tamanu- ja pistaatsiaõli, millest igaühel on oma toime. Lisaks võib õlisid omavahel segada, saades tulemuseks luksusliku ilutoote, millel lugematult häid omadusi.

Argaaniaõli on justkui võluseerum, üks rikkalikumaid õlisid üldse. Universaalne õli on rikas E-vitamiini, looduslike rasvhapete ja karoteeni poolest. Sagedamini kasutatakse argaaniaõli juuste hooldamisel, kuid see teeb imesid ka küünte ja nahaga.

Jojoobiõli on niivõrd puhas ja õrn, et seda on nimetatud koguni "valgeks kullaks". Õliga saab meiki maha võtta, näonahka toita ja aknet ravida, teha juuksemaske ja kasutada küünte hoolduses. Jojoobiõli on naturaalse päikesekaitsefaktoriga (SPF 4) ja sobib hästi päevituseks.

Roosiõli on üks tõhusamaid tundliku naha hooldusvahendeid. Lisaks mõjutab roosiõli ka emotsioone – aroomterapeudid väärtustavad seda, sest roosiõli tõstab tuju ja maandab närvipinget.

Aprikoosiõli kosutab, rahustab ja niisutab ning muudab naha nähtavalt ja kiiresti siledamaks eelkõige silmade ja huulte ümbruses, põskedel, kaelal ja otsaesisel. Õli on väga toitev ja nahka taaselustav, sisaldades rikkalikult A-vitamiini.

Pistaatsiaõli kaitseb juukseid vabade radikaalide ja keskkonna kahjulike mõjude eest. Ühtlasi rahustab, niisutab ja toidab nahka, taastades selle mineraalse tasakaalu.

Juustele
Juukseõli peamine eesmärk on kiharaid intensiivselt toita ja elustada. Levinuim viis, kuidas juukseõli kasutada, on kanda seda niisketesse juustesse pärast pesu. Õli võib lisada ka juuksevärvi, šampooni ja palsami sisse, et see toote omadusi võimendaks. Turgutades juukseõliga soengut, saab muretult minna koguni randa või basseinipeole, sest õli kaitseb kiharaid nii päikese, kloori kui ka merevee kahjustava mõju eest. Juukseõli tasub kasutada ka maski asemel, kandes seda juustele kogu pikkuses enne magamaminekut.

Kehale
Kerget kuivõli on keha niisutamiseks ja toitmiseks meeldiv kasutada, kuna see imendub kiiresti ega jäta nahka õliseks. Kehaõli muudab naha pehmeks ja siidiselt siledaks ning mõjub ideaalselt pärast vanni või dušši. Sügistalvisel ajal aitab õli säilitada naha pehmust. Ära unusta õlitada ka sääri ja käsivarsi!

Näole
Näonaha hoolduses toimib õli antioksüdandina ning takistab enneaegset vananemist. Looduslik õli tungib ka kõige sügavamate nahakihtideni. Näoõli tugevdab ja trimmib nahka ning suurendab selle elastsust. Võid lisada paar tilka näoõli öökreemi sisse, et kreemi toimet tõhustada. Kuurina on näoõli hea kasutada talvel, mil näonahk vajab sügavat ja pikaajalist niisutust.

Kätele ja küüntele
Küünte turgutamiseks ja tugevdamiseks võid kanda õli ööseks küüntele ja küünenahkadele või niisutada küüsi õliga päeva jooksul. Pehmed, rabedad ja lõhenenud küüned on minevik – õli regulaarsel kasutamisel muutuvad need taas elastseks ja terveks. Kuivade käte niisutamiseks sega 1–2 tilka õli kätekreemi sisse ja kreemita käsi hoolikalt.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2013. aasta septembris.