Ühel päeval võib aga just saavutatud turvatunne ning selle poolt tekitatud lodevus suhtele saatuslikuks saada, sest see mööblikaunistus, kelle sa elukaaslaseks said, ei osutu päriselt selleks, kellena ta end varem reklaamis. Kõige tobedam on see, et kui otsustad, et ainsaks lahenduseks võiks olla lahkuminek, algab enesereklaami ringkäik uuesti – küll on kuuldud naistest ja meestest, kes pärast lahkuminekut "otsekui õide puhkesid", "kümme aastat nooremaks muutusid" või "sündisid uuesti". Ühtäkki on aega jälle juuksurisse minna, tolmukihi alla maetud jooksukingad üles otsida, ühtäkki kaovad püsisuhtes lisandunud kilod kui võluväel ja kodus koristamine ning väljas einestamine on jälle päevakorras.

Jätame kõrvale ekstreemsed lahkuminekud, mis seotud alkoholi või vägivallaga. Võtame täiesti hariliku laisaks muutunud suhte. Te olete võrdsed partnerid, üks ei ole teisest sõltuvuses, teil on ühiseid huvisid (olnud), te olete (tema on) lihtsalt liiga laisad selleks, et katsetada midagi uut või hoida end nooruslikumas vormis.

Laisk mees

Laisk oli su mees ilmselt juba enne seda, kui kohtusite, kuid ta tegi kõik selleks, et sa nii ei arvaks. Paraku kulutas ta oma jõuvarud laiskuse varjamiseks ära sel perioodil, kui sind võrgutada püüdis. Tal võib koguni olla tunne, et on omalt poolt kõik teinud ja nüüd jääb üle ainult mugavusi nautida. Laisk mees ootab, et sa teeksid süüa, koristaksid, oleksid õnnelik selle üle, et ta sul olemas on. Nad arvavad, et nende ainus töö on põhitöö, olgu see siis kontoris, saeveskis või mujal väljaspool kodu. Ja muidugi nad arvavad, et sina ei läheks nende juurest kuskile, aga kui neil tuju tuleb, siis nad võiksid seda teha. Ilmselt oled sa ise sellisele arvamusele põhjust andnud – hoolitsed tema eest ja ei anna põhjust väikseimakski armukadeduseks. Sellised laisad mehed on välja mõelnud ütluse, et ilus naine on vaatamiseks, kole abiellumiseks.

Laisk naine

Naised muutuvad suhtes laisaks peamiselt sel põhjusel, et nad on omaarust suhte nimel pingutanud ja pingutanud, kuid need ponnistused jäävad loodetud tähelepanuta. Naised ei anna niisama alla, harilikult on laisk naine lihtsalt läbipõlenud. Naise loomuses on hoolitseda, kuid naine pole siiski robot ja soovib midagi vastutasuks saada. Sellist pühendumusest läbipõlemist esineb peamiselt vanema generatsiooni hulgas, keda on kasvatatud selles vaimus, et kodu on naise pärusmaa ja mehe eest peab hoolitsema. Võib muidugi olla ka nii, et naine on loomult laisk ja tal on õnnestunud leida mees, kes talle seda võimaldab – olgu siis piisavalt rikas või lihtsalt haruldast kodukana tüüpi.

Laisk paar

Te olete mõlemad tegelikult üsna sarnased. Kumbki väga palju midagi teha ei viitsi aga kahe peale saate kuidagi hädavajalikumad kodutööd jagatud. Kõik kulgeb harjumuste rada, eriti väljas ei käi, mõlemad olete kooselu algusest mõne lisakilo kogunud, tulevik paistab samasugune kui olevik. Teie suhet võiks teatud mõttes nimetada letargiliseks.

Otsi põhjust

Kui oled üks nendest, kellele näib, et elukaaslane võtab sind kui iseenesestmõistetavalt olemasolevat nähtust ega püüa enam sinu nimel pingutada, siis enne lahkuminemisega ähvardama hakkamist mõtle sellele, miks ja kuidas te üldse kokku sattusite. Kas ta suutis endast jätta unelmate printsi mulje ja sa langesid lihtsalt tema võlude lõksu? Või viis teid kokku mõni ootamatu juhus, traagiline elusündmus, kasvas see välja varasemast sõprusest või oli tegemist kaalutletud otsusega? Kui leiad, et ta lihtlabaselt pettis sind endaga koos elama, siis on olukord muidugi keeruline, sest teada on, et täiskasvanud inimest eriti ei muutu. Igal juhul ära hakka talle emaks, keda ta ilmselt naise asemel otsib. Kui leiad, et ta on tegelikult täiesti okei, aga lihtsalt liiga loid, siis alusta sellest, et võta suhtelaiskus teemaks. Aga ära tee seda "rullid peas ja kodukittel seljas" ehk liiga argises meeleolus, mida iganes see sinu jaoks tähendaks. Igatahes ära torma kohe väljastpoolt meelelahutust otsima, äkki käib ka talle sama olukord juba kergelt närvidele.

Kuidas suhet elus hoida

* Suhtu kooselusse teadmisega, et see pole purunematu ja igavene, lihtsalt "leibade ühte kappi panemisest" ei piisa.

* Näita, et hoolid oma partnerist – ära oleta, et sa tead, mida ta mõtleb või tunneb, küsi seda temalt endalt.

* Hoolitse enda eest samasuguse pühendumusega nagu enne kooselu.

* Hoia kinni kokkulepitud kellaaegadest.

* Ära oleta, et su elukaaslane peaks sind nii hästi tundma, et suudab lugeda su mõtteid ja tundeid – jaga neid temaga

* Püüa vältida rutiini – katsetage lemmikrestorani kõrval uusi, leidke ühist tegevust väljaspool kodu, ärge looge kindlaid koduseid harjumusi, mida iialgi ei murta (laupäev=saunapäev, neljapäev=ämma külaskäik vms).

* Pea meeles, mida tegid armunud olemise perioodil ja püüa seda ka argisemas elus teha (lilled, võrgutav aluspesu, kino, teater, ööklubi vms).

* Tee komplimente.

* Pea meeles, et ta ei ole sina, lihtsalt sellepärast et te koos elate, ei pea veel kõiki asju täpselt samamoodi tegema.