Teadaolevalt soovitasid India ajurveda kunsti asjatundjad kasutada kookosõli naha toniseerimiseks ja tasakaalustamiseks juba 5000 aastat tagasi. Vanad kreeklased määrisid keha ja nägu oliiviõliga, mida poeet Homeros kutsus kõrgelennuliselt "vedelaks kullaks". Antiikroomlased turgutasid juukseid rosmariiniõliga, vanad egiptlased pidasid aga imeliseks nooruseandjaks magusat mandliõli. Millised on tänapäeva ilutööstuse lemmikõlid?

Kookosõli
Õli, mida armastatakse kokakunstis, teeb head ka juustele ja nahale tänu selles sisalduvatele triglütseriididele, millel on pehmendav ja niisutav mõju. Lisaks aitavad kolm tublit rasvhapet – karbon-, kaprüül- ja lauriinhape – ravida põletikulist nahka ning kaitsta seda infektsioonide eest. Kookosõli on nahale sama hea kui emapiim vastsündinud beebile. Õlis leiduv E-vitamiin silub kortsukesi ja pinguldab nahka.

Oliiviõli
Populaarne söögiõli on tuntud kui südame-veresoonkonnahaiguste ennetaja, kuid seda kõlbab kasutada ka välispidiselt – piserda või üle keha. Õli annab nahale ja juustele tervisest pakatava välimuse, pehmendades ja toites neid. Iseäranis juuste puhul kiidetakse oliiviõli värskendavat ja sära andvat toimet. Vähe sellest: oliiviõlil pidavat olema jõudu võidelda juuste vananemise ja väljalangemisega.

Granaatõunaõli
Granaadiõli on tugev antioksüdant, mis kaitseb juukseid ja nahka vabade radikaalide kahjustava toime eest, mida põhjustavad stress, päikesekiirgus, suitsetamine jms. Sisaldab haruldast oomega-5-rasvhapet ja teisi vajalikke rasvhappeid, samuti fütoöstrogeeni – need kõik on tublid tegijad epidermise taastamisel. Lisaks on teadlased kindlaks teinud, et granaatõunaõli kasutamine vähendab nahavähi ohtu.

Argaaniaõli
Noorendava toimega argaaniaõli on haruldane, sest seda pressitakse argaaniapuu viljadest, mida leidub vaid Marokos. Kohalikud kaunitarid on argaaniaõli kasutanud aastasadu oma iluprotseduurides, kuna see sisaldab antioksüdante ja niisutab naharakke kõige sügavamal tasandil. Õli pakub kaitset keskkonnamõjude eest ning aitab säilitada naha kaitsemehhanisme. Samuti sobib sellega turgutada ja tervendada rikutud juukseid.

Jojobaõli
Jojobapõõsad kasvavad vaid Ameerika Ühendriikide edelaosas ja Mehhikos. Selle taime seemnetest pressitud õli tugevdab naha kaitsevõimet, pakkudes ka looduslikku UV-kaitset. Jojobaõlis leiduv E-vitamiin mõjub noorendavalt, B-grupi vitamiinid aitavad tervena hoida nii nahka, juukseid kui ka küüsi. Igipõliselt on seda õli kasutatud akne ja psoriaasi ennetamiseks ja raviks. Mis veel oluline: jojobaõliga saab taltsutada kahuseid säbrulisi juukseid.

Päevalilleõli
Päevalilleõli tuntakse eelkõige tema nahka rahustavate omaduste poolest, mistõttu seda kasutatakse akne, ärrituse ja punetuse leevendamiseks. Sisaldades rikkalikult E-, A-, C- ja D-vitamiini, toimib õli antioksüdandina, taastades ning turgutades nahka ja juukseid. Päevalilleõliga töödeldud kiharad muutuvad pehmeks ja siidiseks, taltsutatud saavad ka kõige kahusemad juuksed. Loodusliku niisutajana aitab õli hoolitseda nii kuiva kui ka väga kuiva naha eest.

Maruulaõli
Seda väärtuslikku nahka pehmendavat iluõli saadakse Aafrika päritolu elevandiõunapuu viljade seemneist. Õli sisaldab külluslikult antioksüdante ja oomega-9-rasvhapet, mis on taastava toimega, aidates kaasa kollageeni ja elastiini moodustumisele nahas.

Nisuiduõli
Nisuiduõli on kõige suurema E-vitamiini sisaldusega õli, mistõttu on see intensiivse vananemisvastase toimega. Niisutab, hooldab ja parandab kuiva, stressis, marraskil ja lõhenenud nahka, leevendab päikesepõletusi ning on kõva tegija rasedusarmide ennetamisel. Immuunsust tugevdav toime veel peale selle.

Mandliõli
Mandlid on pärit Kesk-Idast, kuid tänapäeval kasvatatakse mandlipuid kõige rohkem Californias. Rikkalik A-, E- ja D-vitamiini ning väärtuslike rasvhapete sisaldus teeb mandliõlist hinnatud iluvahendi. Eelkõige usutakse selle noorendavasse toimesse. Nahk saab mandliõliga kokkupuutel siledama ja jumekama väljanägemise. Kui tupsutad mandliõli õhtul silmaümbrusesse, võid hommikul näha peeglist puhanumat pilku. Lisaks aitab õli peanahka tervendada ning hoogustab juuksekasvu.

Makadaamiaõli
Makadaamiaõlis sisaldub kõigist õlidest kõige rohkem oomega-7-rasvhapet, mida me nahas leidub noorena rohkesti, aastate möödudes jääb aga üha vähemaks. Sestap arvatakse õlil olevat suurepärane omadus turgutada toonust kaotama hakanud vananevat nahka. Lisaks sisaldab õli E-vitamiini ja väärtuslikke proteiine. Makadaamiaõli on mainekas päikesepõletuste ja ärrituste ravija ning eriti hinnatud kui juuste ja peanaha turgutaja.

Viinamarjaseemneõli
Viinamarjaseemneõli imendub sügavale nahakihtidesse, mistõttu seda kasutatakse baasõlina massaažiõlide koostises, samuti paljudes ilutoodetes. Õli on hea looduslik niisutaja, vähendab kortsukesi ning taastab vigastatud nahakudesid.

Inca inchi õli
Peruu Amazonase vihmametsades kasvava taime inca inchi seemnetest pressitud õli pulbitseb oomega-3-, -6- ja -9-rasvhapetest, mistõttu on ideaalne kuiva ja tundliku naha turgutamiseks. Alles hiljaaegu laiemalt kasutusele võetud inka indiaanlaste salaõli on imetlusväärselt noorendava toimega, taastab kiirelt naha tervise ja toob hea jume.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2012. aasta juulis.