Peagi saavad kõik puhastusvahendid uued hoiatusetiketid. Muudatused viiakse sisse sujuvalt (2017. aastaks), nii et mõnda aega on pakenditel koos nii vanad kui ka uued sümbolid. See ei puuduta kõiki tooteid. Võimalik on seegi, et toode, millele varem polnud ohusümbolit pandud, hakkab seda nüüd siiski kandma. Mis ei tähenda, et toode oleks muutunud või et selle kasutamine pole enam ohutu.
Sümbolid ja tekst juhtivad tähelepanu tootes sisalduvatele ohtlikele ainetele ja rõhutavad nendega kaasnevaid ohte. Kasutades toodet etiketil toodud juhiste järgi, ei mõju see kahjulikult. Näiteks on ka sõiduteed ületada ohtlik, kuid kui teed seda ülekäigurajal ja vaatad enne mõlemale poole, on risk väga väike. Majapidamisvahendid on ohutud juhul, kui neid kasutatakse-säilitatakse sildil toodud juhendi järgi.

Enne toote kasutamist loe alati etiketti:
• Vaata etiketilt, kas tootega kaasneb ohte (mis on tähistatud sümbolite ja ohulausetega).
• Loe etikett hoolikalt läbi ja toote kasutamisel järgi juhiseid.
• Kas toode on mõeldud selleks, milleks kavatsed seda kasutada?
• Kas on ohutusnõudeid, mida tuleb järgida – nt kanda kindaid?

Uued sümbolid
Sulle tuttavad oranžile taustale mustaga joonistatud ohusümbolid ja -laused mõnede pesuainete ja puhastusvahendite pakenditel annavad teada, et toode võib olla oksüdeeriv, väga või eriti tuleohtlik, kahjulik, ärritav, sööbiv või keskkonnaohtlik. Uued sümbolid on enamasti sarnased vanadega, v.a kuju ja värv.

Kasutusele tuleb kaks uut sümbolit

See uus sümbol tähistab terviseohte, nagu nahaärritus, ülitundlikkusnähud, raskekujuline silmaärritus või kahjulik mõju allaneelamisel.
See uus sümbol tähistab veel raskemaid terviseohte.
Neid uusi sümboleid võib näha kohtades, kus enne oli vana, St Andrewʼ ristiga sümbol, mille kasutamine lõpeb.

Koos nende sümbolitega võetakse kasutusele ka uued ohusõnad:
Hoiatus (tähistab vähem tõsist ohtu).
Oht (tähistab suuremat ohtu).

Koos nende sõnadega kasutatakse ka ohulauseid (nt "Põhjustab nahaärritust") ja hoiatuslauseid (nt "Hoida lastele kättesaamatus kohas").

Paljudel majapidamise puhastusvahenditel on teisigi sümboleid, mis ei kuulu siin toodute hulka. Need võeti tarvitusele Euroopa tootjate vabatahtliku algatusena ja annavad kiire ülevaate toote ohutust kasutamisest. Need sümbolid on:

Loe lisaks: www.cleanright.eu

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2014. aasta juulis.

Jaga
Kommentaarid