Virve (38) ja Aadu (45) (nimed muudetud) kohtusid pärast ebaõnnestunud suhteid, nii et "turuseis" oli mõlemal teada. Nad olid koos kuus aastat ning said ühise lapse. Mees rääkis avameelselt, kuidas viimasel aastal käis naine talle närvidele, sest näägutas ega olnud millegagi rahul. Mees otsis lohutust ja mõistmist armukese juures. Kui naine sellest teada sai, ajas ta mehe kodust ja oma elust välja. Laps jäi ema juurde, kuid kohtus isaga edasi.
Möödus poolteist aastat. Naise viha rauges ja vahel olid tal eksiga toredad jutuajamised kohvitassi taga, kui too last tõi või viis. Mõnikord tuli endine kaasa appi, näiteks mööblit kokku panema, kuni ükskord ei tahtnud enam ära minna. Aadu sõnul pettus ta uues suhtes ning soovis lapse ema juurde tagasi kolida. Mina kohtusin mõlemaga siis, kui naine kaalus, kas seda lubada.
Virve pelgas ja rääkis katkisest vaasist, mida ei saa kunagi päris terveks teha, sest praod jäävad. Ta küsis, mis välistab mehe kõrvalsuhte tulevikus – tema seda alandust uuesti läbi teha ei soovi. Samas tõdes, et lapsele võiks hea olla, kui vanemad koos elavad. Ja ehk oleks see rohi üksinduse vastu... Kas need on uueks kooseluks piisavad põhjused?

Sõprusest armastuseni
Pille (25) sai Tarmoga (26) kokku juba keskkoolis – parimad sõbrad kasvasid lõpuklassiks paariks. Mõlemad kirjeldasid oma armumistunnet sügavana ning see hoidis neid koos neli aastat. Siis hakkas Pille märkama teisi noormehi enda ümber. Tal tekkis hirm, et kas tõesti peab ta ühe mehega elu lõpuni elama ega koge enam armumist ja avastamisrõõmu?
Viies suhteaasta möödus kõhklustega ning kui Pille neid lõpuks mehega jagas, tekkisid tülid. Põhjuseks Tarmo armukadedus- ja enesehaletsushood. Mees ei tahtnud oodata, kuni naine teisi võimalusi katsetab. Nad läksid lahku. Kuni mõlemad vallalised olid, suheldi mõõdukalt edasi, seda enam, et sõpruskond oli sama. Ent kui Tarmo leidis uue kaaslase, nende kohtumised katkesid. Nii möödus kaks aastat.
Kuni Tarmo sai tuttavalt numbrilt kõne ning oli üllatunud, et Pille soovib kohtuda. Tarmo läks. Peagi tunnistas Pille, et igatseb meest ning pole kahe aasta jooksul paremat partnerit leidnud. Tarmo esimene reaktsioon oli üllatus, siis aga sai ta kurjaks – miks siis Pille rikkus kõik ilusa ära? Kuni tõdes, et ega temagi praegune suhe pole kuigi kuum. Möödunut meenutades jõuti aruteluni, kas võiks ehk uuesti proovida. Juba samal õhtul tegi Tarmo oma kaasale teatavaks, et esimene armastus polegi ununenud.
Minu juurde jõudsid noored siis, kui pärast poolt aastat taas koos elamist ei tundnud kumbki, et suhe on selline nagu kunagi minevikus, ning kaalusid jälle lahkuminekut.

Ehmatav argipäev
Kui esimene armumine möödub ja silmaklapid langevad, on võimalik, et üks või mõlemad soovivad suhet lõpetada. Argipäev ehmatab ja erineb piisavalt liblikad-kõhus-tundest, et endalt küsida, kas teine on ikka see Õige. On see hea suhe, kui peab pingutama?
Kui algusest peale on väga raske end mõistetavaks teha, huumorimeel erineb, partneril pole samu tõekspidamisi sulle olulisimas, siis hea seks või suur rahakott pole ehk piisav pikaajaliseks õnnelikuks suhteks. Kõik, kes on alul sümpaatsed või kirge tekitavad, ei pea tingimata olema abikaasakandidaadid. Ei tasu arvata, et Õigega arusaamatusi ette ei tule. Seega, kas jätkata selle inimesega, kes lisaks armastusväärsusele on vahel ülimalt ärritav?
Kindlasti on kergem jätkata partneritel, kel eeskujuks mõne paari pikk rahuldustpakkuv kooselu. Neilgi on kergem jätkata, kes usuvad, et armastus muutub, aga ei paku seetõttu vähem. Kui kuklas tiksub madalast enesehinnangust tulev alateadlik hirm osutuda tulevikus mahajäetuks, võib see olla lahkumineku põhjus. Tänapäeval on ka täiesti loomulik, et noored tahavad olla piisavalt vabad, et piire katsetada, kogeda erinevaid tundeid, mõistmaks lõpuks armastuse tähendust.
Kui paar on lahku läinud, võivad nende suhted üllataval kombel mingi aja möödudes muutuda paremaks, kui need olid koos olles. Pole ju enam kohustusi, millest muidu tülid tekkisid. On võimalik suhelda taas inimese helgema poolega – ja siis, kui tal on hea tuju. Kuni küsidki endalt, miks me ometi lahku läksime?
Mida paksema unustuste tolmukorra alla jäävad nägelused, seda rohkem võib pinnale kerkida kõik ilus. Iseenesest pole ses midagi halba, aga teha selle põhjal otsus uuesti kooselu alustada, on ehk ennatlik.
Kui taas pärast pikemat pausi kokku saada, võiks alustada nagu uue suhte puhulgi käimisest ja teineteise tundmaõppimisest. Inimesed küpsevad ja muutuvad ning enne pühendumist võiks järele uurida, kes see inimene nüüd on. Samuti võimaldab see aeg omadustel, mis enne häirisid, taasavalduda ning kumbki saab tunnetada, kuivõrd on ta valmis nendega seekord leppima.
Võimalik, et pärast luhtunud suhet korrigeeritakse oma ootusi suhtele ega oodata enam kuud-päikest ja ideaalset liitu. Võiks mõelda, kas toonased kurtmised olid niisama vingumised või on võimalik, et need uuesti saatuslikuks saavad. Meenuta põhjusi, miks lahku läksite, ning püüa analüüsida, kas need võiksid alles olla.

Tunne iseennast!
Virve leidis, et kui Aaduga uuesti proovida, peaks enne palju teemasid läbi võtma. Paar otsustas teraapias arutada kodust rollijaotust, hoolivuse väljendamist ning oma vajadustest teisele teada andmist. Naise sõnul oli kogu kodune elu tema peal, mistõttu oli tal pidev stress ning ta arvas, et mees temast ei hooli. Aadu aga oletas, et naisele meeldib olla kodus perepea, püüdis eest ära hoida ja mitte segada. Virve oli sellisest tõlgendusest jahmunud.
Ohumärk on see, kui üks pooltest ütleb, et tahab vanu häid aegu tagasi. Mina julgen küll väita, et minevikku ei saa kunagi tagasi minna ega täpselt samu tundeid kogeda. Saab midagi peale hakata praeguses hetkes ning vaadata-planeerida tulevikku. See aga ei pruugi tähendada, et kõik käesolev või tulevane ei võiks olla sama ilus kui see, mis kunagi oli.
Hästi oluline on suhte, nii uue kui vana alustamisel see, et tuntakse iseennast – kes ma olen, mida ootan, millised on mu põhiväärtused, unistused, vajadused. On neid, kes teavad, mida ja keda nad EI taha – kuid rahuldust pakkuva suhte jaoks peaks ikkagi teadma, mida ja keda tahad.
See algab enesetundmisest. Loe raamatuid, käi loengutel, räägi sõpradega, kes on heaks peegliks, mediteeri. Kõige parem on alustada suhet siis, kui tunned, et saad ka ilma Temata ennast rõõmsana tunda, Tema aga on justkui kingitus.
Pille ja Tarmo läksid lahku. Nad jõudsid arusaamisele, et tahavad elult siiski erinevaid asju ning et neile sobib sõprus paremini. Pillel on uus kallim ja naine on rõõmus, et proovis Tarmoga uuesti, sest nüüd ei kripelda, et mis oleks saanud kui....
Virve ja Aadu on otsustanud uuesti paarina koos elama hakata, aga käivad jätkuvalt terapeudi juures, sest usalduse taastekkimine ja hirmudest lahtilaskmine võtab aega.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2012. aasta mais.

Jaga
Kommentaarid