Toonikum puhastab organismi, selle tulemusel vabaneb kehas lisajõud – tõuseb toonus. Farmatseut ja loodusravija Maret Makko soovitab kodusel teel valmistatavaid toonusetõstjaid – ravinapse ehk toonikume, mis annavad südamele elujõudu, on vitamiinirikkad, ergutavad ja kosutavad.

Toonikumi valmistamiseks on vaja 14kraadist, maitse-eelistusest olenevalt kas kuiva või poolkuiva-poolmagusat Tokaji veini, millesse pannakse likku puuvilju ja marju ning taimejuurikaid. Maitseks võib lisada piparmünti, koriandrit, köömneid, kardemoni. Etteantud kraadidest tasub kinni pidada, vastasel korral hakkab vein käärima! Sama juhtub, kui kasutada pesemata, ussitanud või üleküpsenud toorainet.

Tervisenapsu valmistamine:
° Aseta läbipaistva klaasnõu põhja pestud, kuivatatud ja tahenenud viljad, vala peale vein vahekorras 1/3 taimi ja 2/3 veini.
° Sule pudel korgiga ja lase 2–3 nädalat soojas valgusrikkas kohas seista.
° Loksuta iga päev.
° Lisa seejärel mett või tumedat suhkrut ja lase veel nädal aega seista.
° Lõpuks kurna ja vala tõmmis tumedatesse pudelitesse. Väiksematesse pudelitesse villitud toonikum sobib hästi ka kingituseks.

Veininapsu võib võtta 20 ml korraga 1–3 korda päevas enne sööki. Alkohol lõdvestab, puhastab ja vähendab kolesteroolisisaldust organismis. Taimetarga sõnul on nii vähene kogus alkoholi vastunäidustuste puudumisel tervisele pigem hea. Napsu võib lisada sooja tee sisse, lasta mõni minut seista, kuni alkohol aurustub ja alles jääb kasulik taimne osa.

Endale sobiva joogi leidmiseks võid katsetada eri viljadega. Näiteks viilutada joogi sisse C-vitamiini rikast ebaküdooniat. Jõulumaitselise toonikumi saad jõhvikatest, melissist, piparmündist, maitseks lisa nelki ja kaneeli.
Heledate viljadega joogi puhul tuleks kasutada suurte kristallidega valget suhkrut, mis lahustub pikkamööda, ja heleda koega mett. Värviliste – jõhvika-, pohla- ja aroonianapsude puhul – pruuni suhkrut ja tumedat, näiteks kanarbikumett.
"Kui mõni koostis, ka ravimteede puhul, üldse ei maitse, siis see inimesele ei sobi ja seda ei pea vägisi jooma," ütleb Maret Makko.

Tinktuurid on toonikumidest kangemad terviseparandajad-napsud. Tinktuur on 70kraadises alkoholis valmistatud taimetõmmis. See on erinevalt ravimteest topeltmõjus, sest alkoholi koostisest olenevalt on toimeainetel võimalus lahustuda nii vette kui ka piiritusse.

Valmistamine:
° Võta aineid vahekorras 1/3 taimematerjali ja 2/3 alkoholi. Poes müüakse 80kraadist viina, mida võib timmida parajaks destilleeritud vee või 40kraadise viinaga. Kui alkohol on kangem kui 70 kraadi, siis osa toimeaineid ei lahustu.
° Pane puhtast kohast korjatud, värsked, kahjuritest rikkumata taimed hästisuletavasse läbipaistvasse klaaspudelisse alkoholi sisse.
° Aseta nõu päikesepaistelisse või võimalikult valgesse ja sooja kohta. Suvel on hea panna anum õue, mõne tinktuuris kasutatud taimeliigi juurde.
° Loksuta iga päev.
° Valmimise aeg sõltub koostisest: õied ja lehed – 2 nädalat, juured või marjad – kuni 1 kuu.
° Kurna tõmmis tumedast klaasist anumasse, hoia pimedas ja jahedas kohas.

Tinktuuri kasutatakse tilkadena joogi sees, haige koha määrimiseks, lahjendatuna kompressiks.
Ravikuurina 3 korda päevas kuni 2 nädalat, haiguse ennetamiseks kord päevas paari nädala jooksul.
Jõudu andvaid ja puhastavaid tinktuure võib võtta igal õhtul enne magamaminekut koos teega.

Tuntumad taimed tinktuuri valmistamiseks on saialill, meliss, üheksavägine, salvei, päevakübar, teeleht, paiseleht. Kasutada võib ka marju ja puuvilju.
Sügisel võid toonikumi või tinktuuri teha võilillejuurest, kuhu on kogunenud palju taimset väge. Pulbriks jahvatatud võilillejuurt sobib lisada toitudele ja pagaritoodetesse, nagu seda tegid meie esivanemad.

Lilleoru õppekeskuses taimeala eest vastutav Maret Makko ja Kati Lumiste koostatud raamatus "Taimeravi" leiab palju õpetlikku nii looduses leiduvate tervistavate abiliste kui ka iga inimese võime ja võimaluste kohta hoida oma tervist ja elu.

Jaga
Kommentaarid