Internetiportaale, mis vahendavad villasid, hotelle, apartmente, võõrastemajasid, hosteleid ja kämpinguid, on lugematul hulgal. Samuti leiab internetist öömajade kohta tagasisidet, et võrrelda ettevõtja püüdlikku reklaamijuttu klientide tegelike kogemuste ja hinnangutega. Mõningaid aspekte tuleks majutust broneerides siiski teada, et vähendada tõenäosust saada sihtkohas ebameeldiva üllatuse osaliseks.

Eelista tuntud tegijaid
Nagu lennukipileti ostmiseks, on ka öömaja broneerimiseks vajalik krediitkaardi olemasolu. Isegi kui ei nõuta ettemaksu, on vaja krediitkaarti broneeringu garantiiks (portaalis Booking.com leidub siiski majutusasutusi, mida saab broneerida krediitkaardita). Enne kui asud vähetuntud portaali või tundmatu öömaja veebilehe kaudu enda krediitkaardiandmeid avaldama, tee taustakontroll: uuri internetist, ega seda portaali või hotelli ole süüdistatud krediitkaardiandmete väärkasutamises või klientide probleemide lahendamata jätmises. Seetõttu on alati turvalisem kasutada tuntud ja suuremaid teenusepakkujaid, kelle kohta leiab veebist piisavalt tagasisidet. Samuti on hea renomeega majutusportaali kaudu turvalisem broneerida kui tundmatule hotellile otse maksta – hotellid eeldavadki tihti ettemaksu ja seda võib plaanide muutudes olla hiljem tülikas tagasi nõuda.

Tutvu broneerimistingimustega
Enne broneerima asumist tee endale selgeks, milliste tingimustega sul tuleb nõustuda. Kas broneerimine on tasuta (nt Booking.com), selle eest tuleb maksta väike protsent kogusummast (nt Hostelbookers.com) või kanda kohe üle raha kogu ööbimise eest (nt Agoda.com)? Plaanide muutudes ja broneeringut tühistades broneerimistasu enamasti tagasi ei maksta. Küll aga võid saada raha tagasi kindlustusfirmalt, kui sa ei saanud öömaja kasutada kindlustusjuhtumi tõttu, nagu haigestumine, lennuplaani muutus vms. Seetõttu on mõistlik pärast öömaja broneerimist kohe ka reisikindlustus sõlmida.
Isegi kui broneerimistasu ei küsita, tuleb siiski tähele panna, kui kaua saab broneeringut tühistada tasuta. See periood on öömajadel erinev ja kui tühistamisaeg on mööda lastud, tuleb tasuda vastavalt majutaja reeglitele kas esimese öö hind või kogu broneeringu maksumus. Ühes ja samas portaalis võivad olla majutusasutustel erinevad tühistamispõhimõtted, seetõttu tuleb neid hoolega uurida. Võrdle ka hindu: samal öömajal võib olla eri portaalides erinev hind, samuti võib hind olla majutusportaalides soodsam kui hotelli enda kodulehel. Vahel on soodsamal hinnal kindel põhjus, näiteks on tegemist kampaaniaga või on tühistamistingimused jäigemad kui kõrgema hinnaga majutusportaalis. Ameerikasse hotelli broneerides võidakse nõuda ka tagatisraha võimalike toa arvele minevate teenuste eest (incidental charge), mis nende teenuste kasutamata jätmisel hiljem vabastatakse.

Millist teenust vajad?
Tee endale selgeks ka muud tingimused ning nende sobivus sinu vajaduste ja plaanidega. Korralikus majutusportaalis saad kuvada saadaolevaid öömaju sind huvitavate parameetrite järgi, olgu selleks siis öömaja tüüp, hind, asukoht ja kaugus keskusest, populaarsus või mingid teenused, mida pead oluliseks (bassein, transfeer lennujaamast). Check-in ehk vastuvõtt ei pruugi toimuda ööpäev ringi. Kui sinu lennuk või muu transpordivahend saabub hilisõhtul või hilineb, kas pääsed öömajja sisse? Näiteks võidakse paluda mõnda väiksemasse majutusasutusse veidi enne saabumist helistada, et omanik või töötaja saaks selleks ajaks kohale tulla. Kas transfeeri lennujaama saab ka varastel ja hilistel kellaaegadel? Kas hinna sees on hommikusöök? Kas on olemas lisavoodi võimalus ja millises vanuses lastele on see tasuta? Kas vannituba ja WC asuvad hotellitoas või tuleb neid jagada teiste külalistega (shared facilities)? Kas hotellis on tasuta wifi? Kas parkida saab tasuta? Kui kaugel on hotell peamistest vaatamisväärsustest? Soodne öömaja võib ühistranspordi või taksode kasutamise vajadusel isegi kallimaks kujuneda kui veidi kõrgema hinnaga, kuid keskuses asuv hotellituba. Kas tasuda saab ka pangakaardiga või oodatakse ainult sularaha? Sellistele küsimustele saab enamasti vastuse hotelli ja selle tubade tutvustusest.

Väldi ebameeldivusi!
On aga teisigi aspekte, millega tasub end kurssi viia. Äkki asub hotell lärmaka ööklubi kohal ja selle aknad on nii hõredad, et magamisest saab luupainaja? Võib-olla on toad räpased, madrats võõrustab lutikaid või niriseb dušist vaevu leiget vett, sedagi vaid öösel? Hommikusöök võib koosneda poolest kuivikust ja teenindajad suhtuda klienti kui tüütusse võõrasse, kellelt on vaja vaid raha kätte saada. Võib ka juhtuda, et öömaja on pea võimatu üles leida ja seetõttu peaksid endale kellegi lennujaama vastu kutsuma. Et vähendada ebameeldivuste tekkimise riski, ära broneeri kunagi öömaja, mille kohta sa ei leia seda juba kasutanute kommentaare. Tagasisidet koguvad klientidelt kõik endast lugu pidavad majutusportaalid ja sealt leiab nii positiivseid kui ka negatiivseid hinnanguid. Hea koht majutusasutuste, aga ka nt autorendifirmade, restoranide jt arvustuste lugemiseks on Tripadvisor.com, mis suunab ka majutusportaalidesse broneerima. Samuti saad Google Street View' abil tutvuda hotelli ümbritseva piirkonnaga ja maja fassaadiga.
Kui nii hind, broneerimistingimused, teenuste valik kui ka eelmiste klientide kogemused räägivad öömaja kasuks, võid reaalselt broneerima asuda. Pärast seda peab tulema sinu meilile broneeringu kinnitus. Võta selle väljatrükk reisile kaasa ja kontrolli, et kindlasti oleks kirjas ka majutusasutuse telefoninumber. Hingerahu nimel võid hotelli meiliaadressile kirjutada ja küsida, kas sinu broneering jõudis nendeni. Pärast broneerimist jälgi aeg-ajalt krediitkaardiarvel toimuvat, et saaksid kahtlastest tehingutest pangale varakult teada anda. Head reisi!

Milline öömaja valida?
Hotell – tuba koos abiruumidega on vaid külastaja enda kasutada. Ruumid on paremini sisustatud ja teenuste valik rikkalikum kui hostelis, näiteks on hotellitoas enamasti külmkapp ja teler.
Hostel – reeglina odavam kui hotell, kuna toad on mõeldud majutama rohkem külastajaid (vahel isegi üle kümne) ehk nii tuba kui ka duširuumi-tualetti tuleb jagada võõraste inimestega. Sobilik pigem noorematele reisijatele, mõnes hostelis seatakse ka ülemise vanuse piiranguid. Teenuste valik on piiratum: ei pruugi olla hommikusööki, vahel isegi voodilinu, rääkimata föönist, telerist vms, see-eest soodustab selline öömaja lävimist teiste reisijatega. Paljud hostelid pakuvad siiski ka privaatseid tube, mis on sel juhul kallimad.
Apartment – öömaja, mis koosneb sageli mitmest toast ja elementaarselt sisustatud kööginurgast, kus saab endale ise toitu valmistada. Sobib hästi lastega peredele, kes vajavad mitut magamistuba ja soovivad ise süüa teha. Mõnikord on apartmendis ka pesumasin.
Kämping – enamasti linnadest väljaspool asuv aiaga piiratud maa-ala telkimiseks või autokaravani parkimiseks. Paljudes kämpingutes renditakse ka väikeseid majakesi. Odavam kui hotellid-hostelid-võõrastemajad, kuid on olemas ka luksuslikke viietärnikämpinguid.
Bed & breakfast (võõrastemaja) – enamasti kodumajutus, kus pakutakse ka hommikusööki. Ööbimiskohti on vähe, kuid see-eest on teenindus palju personaalsem ja hind samas madalam kui hotellis.

Levinud broneerimissaite
www.booking.com
www.hotels.com
www.agoda.com
www.venere.com
www.expedia.com
www.hostelworld.com
www.hostelbookers.com
www.hostelsclub.com
www.hostels.com
Vt ka erinevaid broneerimisportaale koondavaid lehti
hotels.skyscanner.com
www.hotelpipe.com