Viimati esines Heli Lääts kaksteist aastat tagasi Eino Baskini etenduses „Viimane sent” 22. veebruaril 2006 Salme kultuurimajas. Sama aasta märtsis läks Heli Lääts operatsioonile. „Nähtavasti narkoosi all toimus midagi, igatahes tundsin pärast seda järsku, et ei taha enam laulda. Et hääl ei kanna mind enam,” ütles ta pärast seda. Pensionieas kuulas Heli Lääts sageli oma plaate ja vaatas DVDsid.

Maailm ei ole mustvalge. Heli ema oli ateist, aga vanaisa kirikunõukogu esimees ja külakooli õpetaja. Nii on Heli usu mõttes kasvanud kahe maailma vahel. Ta määratles end kui fatalisti, kes usub mingit kõrgemat vaimu, mis paneb elutee paika: „Olgu siis jumal taevas või saatus, aga selle vastu ei saa.” Heli saatus oli järelikult lahkuda nüüd 85aastasena.

Pärast abikaasa Peeter Sauli lahkumist oli Heli väga murtud. Viimased aastad lisasid ta elule värve seoses elulooraamatu ilmumisega. Selle pealkiri on „ Heli Lääts. Armastusega”.
Iga meenutus kutsub esile mitu teist, ütles lauljanna siis. ”Sai kõik lapseea rajad justkui taas läbi käia. Ja hilisemad samuti.”

2016. aasta hilissuvel oli Heli Lääts vaevu Eri Klasi ärasaatmiselt Estoniast koju jõudnud, oma hinges maestroga hüvasti jätnud ja Erile mälestussõnad kirjutanud, kui helises telefon ja meeshääl küsis: „Heli Lääts, kas teil on võimalik tulla Kadrioru lossi vastu võtma Kuldset Plaati?”
Tänulikkusest süütas Heli siis küünlad lahkunud abikaasale, emale ja muidugi Erile ...
Pärast seda, kui Heli käis seoses kuldplaadi saamisega Anu Välba saates „Hommik Anuga“, helises telefon pea igast Eesti nurgast õnnitluste ja parimate soovidega. Helistajad kurtsid, et telefon on pidevalt kinni. Paljud küsisid, kuidas Heli kõike seda on suutnud ja kuidas ta nüüd juba eakana nii heas vormis on. "Ma ei tea seda ise ka. Aga ma arvan, et kui me ausalt üksteisele otsa vaatame ja naeratame, siis laabub kõik nagu iseenesest."
Ja kui Heli vaatas kuldplaati, mis talle Kadriorus üle anti, mõtles tema kui fatalist, et 2016. aastal on oma tähendus. „Sest 60 aastat tagasi, 1956. aastal laulsin ma Peeter Sauli orkestri saatel linti oma esimese laulu „On õnn”. Ja ma olen tõepoolest õnnelik. Kui ma andsin tihedalt kontserte, tekkis vahel väsimus. Kunstiline küpsus tuleb ajaga, aga kahjuks alles siis, kui pead juba lavalt ära minema.”

„Kui inimene on tipus, siis ei taha ta publiku head vastuvõttu tavaliselt kellegi teisega jagada,“ on rääkinud vanameister Eino Baskin. „Heli Lääts oli ka tipus tagasihoidlik, intelligentne ja teistega arvestav staar sõna otseses mõttes.”

Heli Läätse esitatud laule:

„Tsirkus" - Arne Oit / Heldur Karmo
"Mööda teed" - T. Paxton / Heldur Karmo
"Ära võõraks mulle jää" - Arne Oit / Heldur Karmo
"Kuhu küll kõik lilled jäid" - Pete Seeger / Heldur Karmo
"Vastust teab vaid tuul"- Bob Dylan / Heldur Karmo
"Ei me ette tea" - J. Livingstone - R. Evans / Heldur Karmo
"Mängi kord veel" - T. Hatch / Ch. Trent
"Maikuu, suur toomepuu" - Ameerika rahvalaul / Heldur Karmo
"Rongid, rongid" - B. Williams / Heldur Karmo
"Õnn" - Anderson / Heldur Karmo
"Tallinn, mu Tallinn" - Boris Kõrver / Otto Roots