Notarid soovitavad ka noortel, kel on soov oma vanema või vanavanema kinnisvara laenu tagamiseks kasutada, põhjalikult järele mõelda, kas nad suudavad laenu tagasi maksta ka juhul kui peaksid kaotama sissetulekutes. Hüpoteegi seadmist võetakse sageli kui laenu saamise eelduseks olevat bürokraatiat ega mõelda, mida see tegelikult endaga kaasa toob.

“Kui enamasti on oma kinnisvara kinkivad või kodu laenu tagatiseks andvad inimesed kursis, mida nad notari juurde tegema tulid, siis sageli ei aduta riski, et varast võibki ilma jääda,” rääkis Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.

“Isegi kui kõigil pooltel on parimad kavatsused, võib midagi valesti minna ja vanainimene peab oma kodust loobuma. Seetõttu tuleb kõik stsenaariumid läbi mõelda, kuigi soov oma lapsi ja lapselapsi aidata on loomulik,” rääkis Saar-Johanson. “Harvem tuleb ette olukordi, kus kinnisvara pantima, kinkima või müüma toodud inimesele on kärbseid pähe aetud ja ta ei saa üldse aru, millele tema allkirja soovitakse. Notari roll on siis põhjalikult toimingu olemust ja sellega kaasnevaid riske selgitada. Mõnikord tabab eakat inimest väga ebameeldiv üllatus, kui selgub, et ennast võlgadesse mässinud lähedane püüab oma probleeme lahendada tema vara arvelt.”

Notarid soovitavad suhtuda ettevaatlikult kõigisse tehingutesse ja toimingutesse, mis on seotud kinnisvaraga, samuti nende tehingute tegemiseks volikirjade andmisesse. Sageli on mõistlikum teha testament, aga kui tõepoolest on soov kinnisvara lähedasele kinkida või tema kasuks pantida, siis tuleks notariga arutada, kuidas ennast kodust ilmajäämise eest kaitsta.