Huvitaval kombel algas Bruce Jenneri särav ja tänaseks väga kummaliseks kujunenud karjäär ning avalikkuse tähelepanu kunagi aastate eest Tallinnas. 1974. aastal toimus just Tallinnas kolme juhtiva kümnevõistlusriigi NSV Liidu-USA-Lääne-Saksamaa kolmikmatš. Selle võitis seni pigem tagaplaanil olnud 24-aastane ameerika sportlane Bruce Jenner oma aja kohta väga kõva tulemusega 8308 punkti. Küllap on Elukirja lugejate hulgas veel vanu spordisõpru, kes mäletavad seda võistlust Kadrioru staadionil. Staadion oli rahvast täis. Eestlased on ikka kümnevõistluse rahvas olnud. Meenutagem, et esimese ametliku maailmarekordi kümnevõistluses püstitas 1922. aasta septembris Eesti sportlane Aleksander Klumberg-Kolmpere.

Bruce Jenner 1984. aasta olümpiatõrvikuga. Foto AP/Scanpix

Tol korral 1974 mahtus NSV Liidu koondisesse maavõistluseks koguni kolm Eesti sportlast: Jaan Lember, Toomas Suurväli ja Toomas Berendsen. Neist parima tulemuse saavutas saarlane Jaan Lember, jäädes küll tublisti maha oma uue tipptulemuse püstitanud Jennerist, aga saavutades kokkuvõttes teise koha hilisema olümpiahõbeda sakslase Guido Kratschmeri ees.

„Üllatavalt palju oli pealtvaatajaid, nad olid väga asjalikud ja soosisid meid oma kaasaelamisega tublisti,” vahendas Eesti Televisioon Jenneri sõnu. „Staadion on aga üks paremaid, kus ma üldse kunagi võistelnud olen.”

Olümpiavõitjana parnassile

29. juulil 1976, seega umbes 40 aastat tagasi, alustavad kümnevõistlejad Montreali olümpial oma kahepäevast katsumust. Ükski eestlane Liidu koondisesse kahjuks ei pääsenud, aga Bruce Jenner astub favoriidina starti. Esineb kahel päeval tõesti võimsalt, püstitab uue maailmarekordi ja võidab olümpiakulla. Paavo Kivine kirjutab olümpiaraamatus „Montreal ´76“: „Võidukalt sammus ameeriklane tribüünide poole, et asetada kuldmedal abikaasa kaela. Antud juhul oli sellel trafaretsel tundeavaldusel siiski oluline, meile harjumuspäratu taust. Nimelt oli stjuuardessist kaasa mitu aastat amatöörsportlast Jennerit oma „stipendiumiga“ ülal pidanud. Perekonna eesmärgi kategoorilisus leidis tasumist happy end´iga.“

Suurepärane kirjamees Kivine pakkus ehk dramaturgilistel kaalutlustel veidi üle. Bruce Jenner oskas leida endale soliidsed sponsorid ja äi oli ka päris hästi majanduslikult kindlustatud mees. Omad mälestused on ka kunagi Tallinnas võistelnud ja suhelnud Eesti kümnevõistlejatel. „Koos Jenneriga olid Tallinna tulnud nii naine kui ka äi, kes oli General Motorsis üks juhtivaid tegelasi,“ on Lember veel eelmisel aastal Õhtulehele meenutanud. Äi kostitas Eesti kümnevõistlejaid Viru hotellis. „Jenner oli hea suhtleja,“ kiidab Lember. „Ta kinkis meile kaks fiiberteivast. Need jäid minu kasutusse ja püstitasin isikliku rekordi 4.55.“ Jaan Lember oli Jenneriga kirjavahetuses 1976. aastani. Siis pidi peetama Ameerikas NSV Liidu ja USA maavõistlus kümnevõistluses. „Jenner andis teada, et võtab meid vastu, sest Tallinnas oli olnud vahva kohtumine,“ meenutab Lember.

Kuid võistlus jäi ära, koondisesse arvatud eestlased Jaan Lember ja Peeter Põld kuulsid sellest viimasel hetkel. Bruce Jenner jättis spordi ja pühendus olümpia kuldmedalivõitjana kõigele muule. Talle ikka kangesti meeldis avalik tähelepanu ja selleks ei pidanud ta enam treeningutega ennast katkestama.

Paljud USA olümpiavõitjad on hiljem intervjuudes maininud, et ega neid keegi ei tea-tunne, isegi naabrid pole midagi olümpiakullast kuulnud. Seal maal on suured staarid korvpallurid, ameerika jalgpalli tähed, pesapalli- ja jäähokimängijad, tennisistid. Kuid Bruce Jenner oli teist masti mees. Ta oskas ja tahtis esineda ning tähelepanu endale tõmmata. Olümpiavõitja nimbusega sai temast seltskonnatäht, telestaar, filminäitleja. Tema auks peab mainima, et sportlasena oli ta väga pühendunud, enne järgmist ala või katset keskendus lõbus suhtleja nii, et ei näinud ega kuulnud enda ümber midagi. Tühikargaja olümpiavõitjaks ja maailmarekordi omanikuks ei saa.

Elu nagu seltskonnaajakirja jaoks loodud

1980. aastal linastus USA muusikaline komöödia Can´t Stop The Music, kus popansambli Village People kõrval esineb ühe olulise osalisena ka Bruce Jenner. Film läks ajalukku kui esimene halvimale filmile mõeldud Kuldse vaarika laureaat. Oleme ausad, ei saanud Jennerist näitlejat, kuid ta oskas ikka ja jälle ekraanile jõuda. See iseloomustas ka tema eraelu.

Tema esimene abikaasa, kellega ta ka Tallinnas käis, oli Chrystie Crownover. Sellest abielust sündisid poeg Burt ja tütar Casey, kuid abielu läks lõhki.

1980. aastal algas Bruce Jenneri suhe Linda Thompsoniga, kellega ta abiellus 5. jaanuaril 1981 Havail. Nad said kaks poega, Brandoni ja Brody, kuid läksid 1986. aastal lahku.

Teine naine Linda on värvikas kuju, kellest võiks kirjutada eraldi pika loo: kunagine Memphise kohalik miss, seejärel Elvis Presley armuke, seriaalinäitleja, 1996. aasta olümpiamängude Celin Dioni esitatud avaloo „The Power Of The Dream“ üks autoreid, värvikas seltskonnadaam. Kuid selles osas jääb ta muidugi kõvasti maha Jenneri kolmandast naisest. Sest Bruce Jenneri kolmandaks naiseks sai Kris Kardashian. Kim, Kourtney ja Khloe Kardashianide ema, kes kunagi abiellus jõuka ärimehe Robert Kardashianiga, kuid lahutas temast 1991. aastal. Kohe pärast seda abiellus ta Bruce Jenneriga.

2007. aastal alustati ema Krisi eestvedamisel tõsielusarjaga Keeping Up with the Kardashians, mis kestab tänaseni. Kokku tekkis üks segane ning edukas reality-show, kus elu ja teleshow segunesid nagu pudru ja kapsad, „Kardashiani tüdrukud“ aga muutusid rahvusvaheliseks nähtuseks. Kris ja Bruce Jenner said kaks tütart: Kendall ja Kylie. Mõlemad on kaasa haaratud Kardashianide telesaagasse, mõlemad tänaseks ka modellidena hiilanud.
Bruce ja Kris lahutasid 2014. aastal, ametlikuks põhjenduseks „ületamatud vastuolud“. Just siis alustas Bruce Jenner ettevalmistusi soovahetuseks.

Suur puänt

Eelmise aasta suvel saates „Today“ esinenud Kris Jenner hakkas eelmise abikaasa soovahetusest rääkides pisaraid valama. „Me olime abielus 25 aastat, nii raske on seda omaks võtta.“

Bruce Jennerit, vähemalt nii ta väidab, meelitas mõte sugu vahetada juba 1980-ndate aastate alguses. Tema sõnul kohtumine Krisiga sundis teda siis meheks edasi jääma.

2015. aasta suvel poseeris kunagine supermees juba kui Caitlyn Jenner Vanity Fairy esikaanel. Sügisel kuulutas ajakiri Glamour ta aasta naiseks (koos Victoria Beckhami ja Reese Witherspooniga).

Raske on sellist muutust realistlikult hinnata. Ehk ei sobinud enam Bruce´ile, et teda nimetati kõmulehtedes kui „Kim Kardashiani kasuisa“. Et jõuda veel kord esikohale, pead sa tegema midagi erilist. Nii saigi olümpiavõitja Bruce Jennerist suur kena 66-aastane vanaproua Caitlyn Jenner. Jälle esimene – populaarseim transgender ehk soovahetaja USAs. Nagu ta ütles kabeda hästimingitud särasilmse prouana Ellen Degeneresi jutusaates: „Erakordselt hea on hommikul ärgates tunda end tõelise endana!“ Tema tõsielusari kannab nime I Am Cait. USAs on soovahetajad tõusnud ka tõsise debati teemaks: kumba tualetti võiks transgender külastada. Pealegi on meeste ja naiste vahel tekkinud mitmesuguseid vahevorme.

Kuid Jenner on ere näide, missugune pöörane lugu on juhtunud ühe 28. oktoobril 1949. aastal sündinud New Yorgi poisiga.