Liigesevalu, reumat ja podagrat saab leevendada ka eluviisiga
Tervislik toitumine on väga tähtsal kohal. Menüü koostamisel ja toidu valmistamisel tuleks silmas pidada, et väheneks punase liha söömine (ja süüa tailiha). Mõõdukas koguses siiski võib (sealt saab olulisi vitamiine). Oluliselt tuleks vähendada kolesterooli- ja rasvarikkaid toite. Nendeks on maiustused, küpsetised, friikartulid, kartulikrõpsud, pitsad, frititud toidud (näiteks sõõrikud), pakisupid, vorstid, viinerid, hommikuhelbed, margariinid ja valmistoidud. Toidu valmistamisel tuleks tähelepanu pöörata sellele, et oma sööki üle ei küpsetata, kuna õlide ja rasvade liigkuumutamisel tekivadki kahjulikud transrasvad. Rohkem tuleks tähelepanu pöörata kasulikele rasvadele, mida leidub eelkõige seemnetes ja pähklites. Praadimiseks ja küpsetamiseks sobib margariini ja taimeõli asemel kookos- või palmirasv (või õlid), kuna need taluvad rohkem kuumutamist. Kasuks tuleb C-vitamiini rikaste puuviljade söömine (apelsin, mandariin).
Igapäevaselt on väga hea süüa palju värskeid juurvilju.
Veel kasulikke toite: kirsid, küüslauk, banaan, õun.
Tähtis on tarbida palju vett! Jookidest vältida kohvi ja kõrge kofeiinisisaldusega jooke. Hoiduda alkoholist!
Treeningutes tuleks eelistada kergemat sorti aktiivust. Ja kindlasti mitte ennast üle koormata. Sobivad regulaarsed jalutuskäigud, kiiremad kõnnid ja kergemad venitusharjutused. Enne igasugust treeningutega alustamist tuleb nõu pidada oma arstiga, kes võtab arvesse individuaalseid eripärasid ja oskab täpselt määrata, millised harjutused ja treeningud just sulle sobivad. Tihti on vajalik ka taastusravi, millisel juhul saab just arst aidata ja suunata kõige paremini.
Maalehe erileht Mehe Tervis