Kaitse, kaitse ja veel kord kaitse

Alati on parim ja tõhusaim meetod probleemi juba eos ennetada. Võitlus punetava „ämblikuvõrguga“ näol peab olema tõepoolest visa ja igapäevane! Õhetavad põsed on armsad, kuid silmanähtavalt laienenud kapillaarid ei rõõmusta kedagi. Kui näonahk on kuiv ja õrn ning kipub pärast klaasi veini või eksootilise vürtsika toidu manustamist kergesti punetama ja tulitama, on inimesel soodumus kuperoosa tekkeks. Seega tuleb nägu korralikult kaitsta ning seda võimalikult õrnalt hooldada. Kasulik oleks jälgida välistemperatuuri kõikumist.
Päikese eest pakuvad kaitset UV-kaitsega päevakreemid, eriti terava päikese puhul tasuks kindlasti appi võtta võimalikult suure kaitsefaktoriga päikesekreem. Talvel käreda pakasega aga võiks kasutada veevaba rasvast aluskreemi. Isegi saunas leili nautides oleks kasulik katta nägu rammusa, nahka tugevalt niisutava maskiga või keskmisest rasvasema näokreemiga, et põletav kuumus näonahale kahju ei teeks ja seda ei traumeeriks. Igapäevast näohooldust tehes tasuks aga vältida alkoholisisaldusega, nahka kuivatavaid toonikuid ja kasutada pigem kreemjat lõhna- ja värvainevaba puhastuspiima.
Kui mesi on üldiselt ilutööstuses väga soositud, siis kuperoosa puhul ei tule kasuks ka mett ja AHA-happeid sisaldav kosmeetika. Kuperoosa ohvritel on soovitatav regulaarselt teha rahustavaid näomaske.
Kreem või mask tuleks näole kanda võimalikult õrnalt, nahka venitamata ja hõõrumata. Koorimist, eriti mehaanilist, ei soovitata kuperoosa puhul aga üldse.
Tõhusat kaitset pakuvad õrnale nahale puudrid ja jumestuskreemid. Seega ei tasu häbeneda minna puuderdatud põskedega ka randa või suusarajale.

Mis aitab kuperoosa vastu?

Kreemi või muud ilutoodet, mis kuperoosa vastu aitaks, ei ole. Ilma meditsiinilise sekkumiseta ei ole sellest iluveast kahjuks võimalik päriselt vabaneda. Ilusalongid pakuvad Ultrapulse’i laserravi, mida peetakse kiireks ja turvaliseks kuperoosast vabanemise võimaluseks, soovitatav on ka fotonoorenduse protseduur. Ometi pole kuperoosa haigus, vaid pigem naha omapära. Kindlasti tuleks nägu hoolega kaitsta ka siis, kui kapillaarikesed juba läbi naha kumavad, ning mitte soodustada probleemi arenemist. Alati tulevad kasuks tervislikud eluviisid ning alkoholist ja suitsetamisest loobumine, kuna ka viimased kahjustavad meie kapillaare. Lisaks on mitmed kosmeetikafirmad välja töötanud tooteid, mis pärsivad kuperoosa teket ja levimist. Saadaval on ka peitekreemid, mis sisaldavad rohelist pigmenti, ning on seetõttu eriti tõhusad punetuse neutraliseerijad.

Elukiri