Saatuslik kommentaar

Mario ütleb, et ta poleks oma elus ilmselt mõnda aega veel midagi ette võtnud, kui firma suvepäevadel poleks toimunud midagi saatuslikku. Mario töötas suures firmas, mille suvepäevadele tuli üle 100 inimese. „„Mario, sina või? Ma ei tundnud sind ära!“ hüüatas üks Tallinna kolleeg, kui mind üle pika aja suvepäevadel saunas nägi,“ meenutab Mario. „Mõtlesin selle lause peale päris pikalt. Ma ei saanud aru, miks ta mind siis ära ei tundnud.“
Hiljem, kui Mario kodus olles eelnevate aastate suvepäevade pilte vaatama hakkas, jõudis lõpuks karm reaalsus kohale – põhjuseks oli aastatega märkamatult kogunenud ülekaal.
Tal oli aga vedanud. Parim sõber, ujumistreener Lauri, kes oli samuti mehele pidevalt ülekilode osas vihjeid teinud, tõttas appi. Alguses käidi ratastega sõitmas, ikka hilissügiseni välja. „Lauril oli parem vorm ja parem ratas. Vahepeal me isegi vahetasime rattaid, kuid päris raske oli tal kannul püsida,“ sõnab Mario. Kui ilmad sügise poole jahenesid, kolis Mario treeningutega jõusaali. „Lauri tegi mulle hea kava. Ütles, et kõigepealt peame rasvast lahti saama ja siis hakkame lihast kasvatama.“
Mario kava nägi välja nii: alustuseks tegi ta 15 minutit ergomeetril, seejärel treenis kõhu- ja seljalihaseid ning suundus siis stepperi peale. „Mul oli tehtud plaan, et käin jõusaalis kaks korda nädalas ja pühapäeviti ujumas,“ ütleb Mario. Kuna aga nädalavahetused olid nii tihedalt sisustatud, siis ei jõudnud ta ujulasse kordagi. See piinas ja tekitas stressi, sest mees oli endale lubanud, et läheb ujuma.
Paari kuu pärast jäi ka jõusaal ära. Nimelt on seal kella 18–19 ajal „tipptund“ ja masinate taga järjekorras oodata tundus Mariole tüütu, samuti ei meeldinud talle treenida, kui keegi tema järel ootas.

Plaan B

Selleks ajaks oli möödunud vähem kui pool aastat ja enesetunne oli Mariol küll paremaks läinud, kuid märgatavat kaalulangust polnud veel näha. Kadunud olid vaid mõned kilod. Kuna aga allaandmine pole Mariole omane, otsustas ta muuta toitumist ja tõestada, et alla saab võtta ka ilma trennita.
Tavaliselt olid Mario lõunad kiired. Ta läks töö juures asuvasse kohvikusse ja tellis sealt päevaprae, kus enamus toitu oli fritüüritud. „Tagantjärgi on naljakas mõelda, miks ma koguaeg sõin seda kartulit, kastet ja salatit. Oleksin võinud ju samahästi võtta lihatüki ja rohkem salatit. Juba sellest oleksin palju võitnud,“ ütleb ta. Mario hakkas lõuna ajal hoopis poes käima ja võttiski sealt tavaliselt kas tüki liha või kana ning salatit. „Mulle tundus see grilli peal tehtud kana tervislikum kui mu varasem toit.“

Ei Coca-Colale ja energiajoogile

Ta jättis välja igapäevaseks muutunud Coca-Cola ja energiajoogi. „See oli väga raske muutus, sest ma olin nendega nii harjunud.“ Mario asendas karastusjoogid veega. „Ma ei ole kunagi veesõber olnud, aga meil töö juures oli veeautomaat. Hakkasin sealt mullivett tarbima,“ ütleb ta.
Mario ütleb, et ta pole hommikuinimene ja sellepärast oli tal minuti täpsusega teada, et tal läheb täpselt seitse minutit, jõudmaks voodist autosse. Hommikusöök sinna aega ei mahtunud. Ta sundis end autos banaani ampsama, kuigi isu üldse ei olnud.
Täna on ta seda meelt, et kahest toidukorrast päevas on vähe. „Pigem süüa väiksemaid koguseid ja tihedamalt,“ ütleb ta. Selliste toidureeglitega jõudis Mario poole aastaga ideaalkaalu ning kaotas oma kehalt 20 üleliigset kilo.
Täna, kaks aastat hiljem, peab Mario endiselt samadest reeglitest kinni. Mõnikord ehk nii korra kuus, lubas ja lubab ta endiselt endale ka burgeri. „See ei tee veel midagi. Kui aga jäängi neid tarbima, siis hakkan vaikselt paksuks minema,“ teab ta nüüd. Mario usub, et kui inimene hakkab endale midagi keelama, siis varem või hiljem annab ta kiusatusele järele. „Palju lihtsam on aeg-ajalt endale patuseid toite lubada.“
Kuigi ta igapäevaselt alkoholi ei tarbi, on tal ka väga hea nipp õllejoomiseks. „Ma joon 0,3 liitriseid õllesid varasemate pooleliitriste asemel. Aga mu aju ütleb ikka, et täna jõin kolm pudelit,“ muigab ta. Ega õlu praegu eriti Mario ellu ei mahugi, sest oma elu on ta sättinud paarikuuse tütrekese Martina Emily järgi, kellega ta praegu isapuhkust peab.

„Kui tahad hakata trenni tegema, siis alusta vaikselt. Pane esimesel päeval tossud valmis, järgmisel päeval proovi neid jalga ja kolmandal tee juba mõned jooksusammud."

Võti peitub korrapärases elustiilis

Et korrapärast toitumist ei saa jätta juhuse hooleks, teab Mario nüüd kindlalt. „Uni ja söök on kõige olulisemad ja nende puhul lihtsalt ei saa spontaanne olla! Kuigi uni käib praegu uue ilmakodaniku rütmis, siis toitumise puhul kehtivad mul täpselt samad põhimõtted, mis allavõtmise perioodilgi,“ ütleb ta. „Trenni teen ka kindlasti, kasvõi teen matil reklaamipausi ajal kätekõverdusi.“ Tööle naastes kavatseb mees teha kindla reegli – tema tööpäevad hakkavad kell 10, sest ta tahab hommikuid alustada trenniga.
Mida soovitab Mario teistele inimestele, kes tahaksid oma elustiili muuta? „Kui tahad hakata trenni tegema, siis alusta vaikselt. Pane esimesel päeval tossud valmis, järgmisel päeval proovi neid jalga ja kolmandal tee juba mõned jooksusammud,“ soovitab ta. Ta usub, et mida rahulikumalt selliseid muudatusi teha, seda lihtsamalt need tulevad ja püsima jäävad.

Lauri Pakkas, MyFitnessi ujumistreener, Mario parim sõber

Oma rekordkaalu ajal nägi ta ikka omajagu töntsakas välja. Näost kahvatu, väheenergiline ja stressist läbi imbunud. Visuaalselt ei olnud ta mitte midagi sellist, millisena mina ja ta lähedased olime harjunud teda nägema. Kõhna ja sitke tüüp oli muutunud pehmeks ja päris nõrgaks. Peale kaalulangust on kõik asjad muutunud. Mario näeb hea välja, energiat paistab samuti olevat ja ta on jälle kahe jalaga maa peal. Mario ei tekita endale enam ööpäevaringselt töömõtteid mõeldes liigset stressi ning on oluliselt rõõmsam ja positiivsem, täpselt nagu enne kaalutõusu.

Hoidu ekstreemsest dieeditamisest!

Teele Teder, City Tervisekliiniku toitumisnõustaja

Kaalulangetuse puhul tulebki panna põhirõhk just toitumisele. Trenn tuleb kasuks, kuid normaalkaalu on võimalik ka ilma selleta jõuda. Toitumise puhul soovitan valida sellise toitumisstiili, mis ei välistaks ühtegi makrotoitainet ehk menüüs oleksid süsivesikud, valgud ja ka rasvad. Kiirete tulemuste saavutamiseks tehakse aga palju vigu.
• Paleo. Paleo toitumisstiili puhul hakkavad kilod kiiresti kukkuma, kuid liigne loomse valgu tarbimine on tervisele kahjulik.
• Veganlus. See on väga hea ja tervislik toitumisviis, kuid ainult siis, kui seda tehakse teadlikult. Siin ei piisa lihtsalt liha menüüst välja jätmises, väga oluline on teada, millega see asendada tuleb.
• Nälgimine. Nälgimine on alati kõige halvem mõte. See võib viia erinevate toitumishäirete ning tervisehädadeni.
• Imedieedid. Ka need võivad ideaalkaaluni viia, kuid samal hetkel kui dieet saab läbi ja inimene naaseb oma igapäevase toitumise juurde, hakkavad ka kilod tagasi tulema.

Lugu ilmus BENU Apteegi ajakirjas Ilu ja Tervis, mis on saadaval BENU apteekides.