Kunstlik magusaine aspartaam on meilegi tuntud, kuna seda leidub paljudes karastusjookides, närimiskummides, vitamiinitablettides ja varjatud kujul isegi mõnedes beebitoitudes. Teisalt aga ei tea vast enamik meist, et selle pealtnäha süütu aine taga on palju pahandust. Tundub, et Eestis ei tea sellest ei maaletoojad, apteekrid ega poemüüjad. Samuti ei näi see huvitavat tervisekaitset, kuigi peaks.

Aspartaam on selliste brändide taga nagu NutraSweet, Equal, Spoonful ja Equal-Measure, millest meil on ehk enam tuntud esimene. Aspartaami leiutas juhuslikult 1965. aastal James Schlatter (G. D. Searle Company keemik), kui ta katsetas mädapaisevastast ravimit. Aspartaam lubati kuivainetes kasutusele võtta 1981. aastal ja süsihappegaasiga karastusjookides 1983. aastal. Aspartaam on turul olevatest toidule lisatavatest ainetest kõige ohtlikum. USA toidu ja ravimite assotsiatsioon (FDA) on aspartaami arvele kandnud ligemale 75% kõigist registreeritud tervisekahjustustest. Paljud neist on lõppenud surmaga, nagu nähtub sealsest 1994. aasta terviseameti raportist. Mõned sümptomid: peavalu/migreen, peapööritus, iiveldus, lihasspasmid, kangestumine, kehakaalu suurenemine, sügelemine, depressioon, ärrituvus, kurnatus, unetus, nägemis- ja kuulmisprobleemid, südamekloppimine, hingamisraskused, ärevushood, kõnehäired, maitsemeele kaotamine, mälukaotus, liigestevalu jpm. Kroonilised haigused, mis ägenesid aspartaami manustamise tulemusel: ajukasvajad, multiskleroos, kroonilise väsimuse sündroom, Parkinsoni ja Alzheimeri tõbi, lümfoom, sünnidefektid, suhkruhaigus ja mõned teised.

Aspartaam koosneb kolmest kemikaalist: aspartaadist, fenüülalaniinist ja metanoolist. Seega saab aspartaami liigitada keemiliste mürkainete hulka. Vaatleme lähedalt aspartaami koostisaineid. Aspartaat – aspartaathape (40% koostisest), milles sisaldub ka glütamaathape. Mõlemad ained põhjustavad tõsiseid neuroloogilisi häireid ja terve hulga muid sümptomeid. Liiga palju glütamaati või aspartaati tapab teatud ajuneuronid ja laseb ajurakkudesse üleliia kaltsiumit. See käivitab ajurakke tapvate vabade radikaalide tekke. Aspartaat on aminohape. Kui tarvitada seda ilma teiste valkudega sidumata, siis tõstab see märgatavalt nii aspartaadi kui ka glütamaadi taset vereplasmas. See on ajule väga ohtlik. Meie ajul ei ole barjääri, mis kaitseks meid üleliigse glütamaadi, aspartaadi ja teiste mürkide eest. See võimaldab suurel kogusel neil mürgistel ainetel meie ajju tungida. 75% vastava piirkonna ajurakkudest hävib selle toimel enne, kui mingid välised sümptomid ilmnevad. Selle tagajärjel võivad ilmneda sellised haigused nagu multiskleroos, Alzheimeri tõbi, Parkinsoni tõbi, hüpoklükeemia, AIDS-i dementsus, ajukahjustused ja neuroendokriinsed hälbed. Isegi USA eksperimentaalse bioloogia ühing (FASEB) hoiatab L glutamaadi kasutamise eest rasedate naiste, imikute ja laste puhul. Paljud USA tuntud arstid ja meditsiiniteadlased on ühinenud võitluses aspartaami kasutamise vastu toiduainetes.

Fenüülalaniin (50% aspartaamist) – aminohape, mida leidub ajus loomulikul viisil. Inimeste ajus, kellel on aga geneetiline hälve ehk fenüülketonuuria, ei toimu fenüülalaniini sünteesimist. See viib ajus oleva fenüülalaniini väga ohtliku piirini, mis võib vahel isegi surmaga lõppeda. Aspartaami tarvitamine just eriti koos süsivesikutega tõstab ülemääraselt ajus fenüülalaniini taset isegi tervetel inimestel ja lausa ainsa korra tulemusel. Ülemäärane fenüülalaniini hulk ajus põhjustab seratoniini hulga vähenemist, mille tulemuseks on depressioon. Dr Louis J. Elias rõhutas oma ettekandes USA Kongressile, et kõrge fenüülalaniini tase veres tähendab seda, et see kontsentreerub erinevates aju osades, olles eriti ohtlik imikueas lapsele ja emaüsas olevale lootele. Ta lisas, et närilised omastavad fenüülalaniini palju paremini kui inimesed. Fenüülalaniini liigne kontsentratsioon ajus võib viia ka skisofreeniani. Siit tuletasid Ameerika arstid võimaluse, et pikaajaline aspartaami tarbimine loob olukorra, kus seratoniini taseme taastamiseks mõeldud rohtude (nt Prozaci) või skisofreenia jm haiguste tõkestamiseks loodud ravimite läbimüük tõuseb. Taoline küüniline lähenemine võib olla aluseks paljude äriideede rakendamisel ja eriti tootmaks seda keemilist mürkainet.

Metanool – puupiiritus/mürk (10% aspartaami koostisest) on surmav mürkaine. Paljud mäletavad veel ilmselt Pärnumaal toimunud metanooli tragöödiat. Vahel lõpetavad mõned alkohoolikud metanooli tagajärjel pimedana või surevad selle tagajärjel. Metanool imendub järk-järgult peensoolde aspartaami metüüligrupi kohtumisel kümotrüpsiini-nimelise ensüümiga. Muide, kui tootel on märgitud, et see sisaldab aspartaami ja fenüülalaniini, siis metanooli pole eraldi mainitud, kuigi aspartaami ei saa metanoolist lahutada, sest see on aspartaami laguaine. Aspartaamist tekib vaba metanool, kui seda kuumutada kehatemperatuurini, mis tähendab, et inimkehas laguneb aspartaam vabalt metanooliks ja fenüülalaniiniks. Metanool omakorda laguneb kehas formhappeks ja formaldehüüdiks. Formaldehüüd on surmav närvimürk. Metanooli peetakse kumulatiivseks mürgiks, sest sellel on vähene võime organismist väljuda, kui seda on kord juba tarvitatud. Formaldehüüd on tuntud kantserogeen ehk vähki tekitav aine.

Aspartaami kaasprodukt on diketopiperatsiin (DKP), mis vastutab otseselt ajukasvaja tekkimise eest. See aine tekib vedelates aspartaamitoodetes nende kauaaegsel säilitamisel. Emory ülikooli pediaatrid on öeldnud, et aspartaam tekitab sünnitraumasid. 1970. aastatel avastati, et tootjad võltsisid mitmel moel aspartaami- alaseid uurimusi. Samuti leiti, et aspartaami tootjad ise spondeerisid uurijate tööd, et saada vajalik tulemus. Paljud „sõltumatud” organisatsioonid saavad aspartaami tootjatelt hiigelsummasid. Nii on Ameerika toitumise assotsiatsioon (ADA) saanud NutraSweetilt suure rahasumma kokanduskooli tarbeks Chicagos – arvatavasti selleks, et õpetada seal, kuidas kasutada NutraSweeti diabeetikute toidu valmistamisel. Kui teil tekkis sellest kõigest suhu mõru maitse, siis palun jätke aspartaami sisaldavad asjad poest ostmata. Meil on sellised tooted praktiliselt kõik Orbiti ja Diroli suhkruvabad närimiskummid, Coca-Cola Light ja Pepsi-Cola Light, aga ka apteekides müüdavad multivitamiinitabletid Additiva Echinacea ning paljud teised joogitabletid, mida leidub isegi tavalistes toidukauplustes tervisetoidu riiulitel – nii imelik ja küüniline, kui see ka pole. Mõned poodide terviseriiulitelt silma jäänud tervist ohustavad tooted: firma Searle toodetud aspartaami sisaldavad Candereli tooted (suhkruasendajad-magustajad; ka kakaojoogipulber) ning Hermesetas Goldi magustaja. Tähelepanuks emadeleisadele, kes ei oska midagi kahtlustada ja võtavad reklaami süütu mänguna: Hubba Bubba lintnäts on samuti aspartaamiga nagu kõik ülejäänudki. Vaadake alati kaupluses ja apteegis, mis on ühe või teise asja koostises, ja kui leiate sealt fenüülalaniini, siis teadke, et selles on allikana alati ka aspartaam sees (vahel on siiski ka otse peale kirjutatud, et toode sisaldab seda). Kui magusaisu tuleb, võtke mett, pruuni suhkrut või sellega valmistatud tooteid. Lisaks on meil nüüd turul ka paljudele tuntud Stevia ehk magus suhkruleht, mida hakati kasvatama Paraguais ja mis on suhkrust 300 korda magusam, ent ei tekita mingeid negatiivseid kõrvalekaldeid inimeste tervises. Vastupidi: Stevia aitab hoida veresuhkru tasakaalu ja selles ei leidu kaloreid ega süsivesikuid. Võidelge oma tervise mürgitamise vastu

„VÄHIRAVI. Tervise taastamine ja kuidas seda maailmas tehakse?“, Ajakirjade Kirjastus 2015