Insuldi kohta saab täpsemalt lugeda siit:

Enamik kirjeldatud ravimeetodeid sobib ennetavalt organismi tugevdamiseks – alati on lihtsam haigust ära hoida, kui sellega hiljem võidelda.

- Mumio ehk mäevaha. Lahustada 10 g mumiot liitris keedetud ja toasoojuseni jahutatud vees. Hoida külmikus.
Võtta 1 supilusikatäis 2–3 korda päevas 45 min enne hommikusööki 3 nädala vältel. Õhtul manustada 3 tundi enne magamaminekut. Pärast 5-päevast vahet tuleb kuuri korrata. Ravi pikkuseks on vähemalt 6 kuud või kuni taastumiseni. Täiskasvanu lubatud päevanorm on 0,3 g mumiot, lastel alla 0,1 grammi.
Apteegis on müügil mumiotabletid, üks tablett koos all toodud mesiohaka tinktuuriga annab tõhusa efekti.
Mumiotablett tuleb imeda 5 min enne tinktuuri manustamist.

- Mesiohaka seemned. Segada 1 supilusikatäis seemneid 200 ml viinaga. Lasta 3 nädalat jahedas seista, seejärel kurnata ja võtta 30 tilka segatuna 50 ml sooja keedetud veega 3 korda päevas 15 min enne sööki. Ravikuur kestab kuu aega, siis pidada 10 päeva vahet.

- Karusmari. Süüa värskeid marju nii palju kui võimalik, vähemalt kuu aja jooksul.

- Nöörpuu ehk keepuu. Süüa väike kogus õisi 3–4 korda päevas, peale juua kibuvitsateed või -siirupit.

- Küüslauk. See imerohi on saatnud inimkonda aegade hämarusest saadik. Vanas Egiptuses anti küüslauku püramiidiehitajatele töövõime säilitamiseks, tuhandeid aastaid tagasi tunti teda juba Tiibetis, Hiinas ja vanas Roomas. Türgi filosoof, arst ja poeet Avicenna (u 980–1037) soovitas anda ajurabanduse läbipõdenule küüslaugu-, granaatõuna- ja koriandrimahla võrdsetes kogustes enne sööki.
Vanga retsept: võtta 40 g purustatud küüslauku l00 ml viina kohta. Hoida 10 päeva tumedas pudelis jahedas kohas. Anda haigele 10 tilka 30 min enne igat söögikorda, kuid mitte vähem kui 3 korda päevas.
Vene rahvaravitsejad soovitavad infarkti korral anda samuti küüslauku või selle mahla. See on parim hädaabivahend arsti saabumiseni.
Soovitatav on haigele anda enne magamaminekut 3 purustatud küüslauguküünt mitu õhtut järjest.
Mõnepäevase vaheaja järel tuleb kuuri korrata. Sobib ka paar peenestatud küüslauguküünt teelusikatäie meega.

-Taruvaik. Segada 15 g vaiku 100 ml piirituses ja lasta 10 päeva seista, seejärel segada 10 ml tinktuuri 40 ml päevalilleõliga, loksutada ja määrida halvatud kohti.

- Taruvaik aaloemahlaga. Segada aaloemahl taruvaiguga, võib lisada teelehemahla. Need taimed tugevdavad taruvaigu toimet. Võtta segu 2 teelusikatäit mitu korda päevas.
Suvel võib teelehemahla asendada purustatud taimelehtedega, päevas manustada vähemalt 10 tk, talveks võib hapendada nagu kapsast.
Ravikuur kestab 21 päeva. Isetehtud taruvaiguleotise asemel võib tarvitada apteegis saadaolevat taruvaigutinktuuri, võtta 30 tilka klaasi vee kohta.

-Valget akaatsiat soovitab Vanga määrida halvatusest kahjustatud piirkonnale. Leotada 50–60 g õisikuid 0,5 liitris viinas 2 nädalat. Harilikult liikuvus pikapeale taastub. Tinktuur aitab hästi ka veenilaiendite puhul.

- Õunaäädikas. Lahjendada 1 supilusikatäis klaasi sooja vee kohta, tarvitada enne sööki. Õunaäädikas on suure kaaliumisisaldusega, mis on organismile hädavajalik.
Võib võtta ka koos teelusikatäie meega. Soovitatakse ka kolmiknärvi ja külmetuse raviks.

-Salvei. Võtta 2 supilusikatäit lehti, valada peale klaasitäis keevat vett ja lasta tund aega kaane all tõmmata, seejärel juua. Ravivanniks kulub 500 g droogi 10 liitri vee kohta.

- Sidrun männikasvudega. Puhastada, tükeldada ja panna nõusse pool sidrunit ja valada peale männikasvuleotis. Juua poole klaasi kaupa tund aega enne sööki. Ravikuuriks kulub päevas vähemalt 2 sidrunit.

- Männiokkad. Võtta 5–6 supilusikatäit okkaid, lisada pool liitrit vett ja keeta 10 min. Lasta 7–8 tundi tõmmata ja juua 3 korda päevas klaasitäis enne sööki. Sobivad ka kadaka-, kuuse- või nuluokkad. Soovitatakse ka männiokka või teiste okaspuude ekstraktiga vanne.

- Seedripähklid kitsepiimaga. Segada pool klaasi pähkleid klaasi piimaga ja hautada praeahjus, kuni pähklid on pehmed. Lisada teelusikatäis mett ja jahvatatud nisuidusid. Juua päeva jooksul kolmes osas soojalt enne sööki.

- Männikäbid. Keeta 5 seemnetega käbi 0,5 liitris vees kuni 10 min. Juua jahutatult veerand klaasi vähese koguse meega pärast igat söögikorda.
Alkoholiga tõmmise jaoks läheb vaja 5 käbi ja 200 ml piiritust. Lasta 2 nädalat jahedas kohas seista. Võtta vee või lahja teega 1 teelusikatäis pärast sööki.
Soovitatakse ka männikäbikeedusega vanne. Keeta kilekoti jagu käbisid ja männioksi 30 minutit aeglasel tulel ja lasta 10 tundi seista. Vannitäiele veele kulub kaks, jalavannile veerand liitrit keedust.

-Hernejahu. Kaika Laine soovitab aju vere- ja ainevahetuse parandamiseks võtta 1 teelusikatäis hernejahu 3 korda päevas enne sööki.

- Arnikatinktuur. Segada 50 g arnikaõisi poole liitri viinaga. Lasta nädal aega tõmmata, kurnata ja võtta 3 korda päevas 15–20 tilka sooja veega.

- Loorberilehed. Leotada lehti 2 kuud taimeõlis, seejärel kurnata, õli kuumutada, jahutada ja määrida haigeid kohti. Iga päev loksutada.

- Musta leedri marjad. Valmistada tee, juua iga päev kuni paranemismärkideni.

- Apelsinid või sidrunid. Peenestada, segada meega ja võtta teega 3 korda päevas 1 supilusikatäis. Sobiv vahekord on 2 sidrunit, 2 apelsini ja 2 sl mett. Teises retseptis soovitatakse segule lisada ka peenestatud aaloed ja küüslauku.

- Kibuvits. Vanni jaoks sobivad nii marjadest, lehtedest kui ka juurtest valmistatud keedused. Lisada 38 °C vanniveele ekstrakti, ravikuur kestab 30 päeva.

- Eeter. Hõõruda halvatud kohti, sobib ka piiritus segatuna taimeõliga. Eetri ja teiste kergesti lenduvate ainete puhul tuleb olla ettevaatlik tulega.

- Roheline tee võiks olla insuldihaige menüüs alaliselt. Rohelist teed peaks jaapanlaste arvates jooma päevas vähemalt 5 väikest tassitäit. Kui muidu on rohelist teed soovitatav juua magustamata, siis insuldi puhul võiks teele lisada kindlasti ka mett.

- Ravimtaimedest soovitatakse insuldi järelravis veel kaselehti, kasepungi, kummelit, naistepuna, aedruutu, palderjanijuurt, takjajuurt ja viirpuud.

- Mahladest on tõhusad selleri-, porgandi- või lutsernimahl.

Kolesteroolitaseme langetamisele aitab kaasa õunamahl, õunaäädikas või 300 g õunu päevas.

Nii Vanga kui ka Kaika Laine soovitasid insuldiohu või insuldi taastusravi korral teha ka üle kogu keha meemassaaži.

Kaika Laine kohta saab lugeda siit:

Koostaja Heldur Jõgioja raamat „Kaika Lainest Vangani. Üle 450 rahvameditsiini ravivõtte ja retsepti kogu maailmast“ ilmusMaalehe ja Varraku raamatusarjas "Tarkusepuu"