Reegel number kaks: tavapärasest tähelepanelikumalt tuleb jälgida toiduainete parim enne kuupäeva ja sedagi, kuidas toitu säilitada, sest kuumad suvepäevad soodustavad riknemist ja võivad põhjustada mürgistust.

Ülesöömine

Suvel süüakse ohtralt liha, reeglina grillitult. Seega on hea üle korrata, mida ülesöömine meie organismi jaoks üldse tähendab. Kergemal kujul võib see põhjustada gaasivalu, kõrvetisi

ja ebameeldivat kõhulahtisust.

Korraga liiga palju süües tekib seedenäärmetes häireolukord ja suureneb järsult vere juurdevool

seedeelunditesse. Aju annab unisuse ja loidusega oma verevarustuse vähenemisest märku. Seedetraktis võib see esile kutsuda tugevaid talitlushäireid või lausa põletikku.

Eriti ohtlik on liigsöömine südame- ja suhkruhaiguse põdejatele ning kõhunäärmepõletiku ja sapikivide käes vaevlejatele. Südame verevarustuse vähenemine võib esile kutsuda stenokardiahoo või rütmihäireid.

Diabeetikutel mõjutab see veresuhkru sisaldust ja võib põhjustada eluohtlikku seisundit.

Ohtra rasvase toidu tarbimine võib põhjustada ka sapikiviatakki, sest seedimisel vajatakse rohkelt

sappi, millega koos paisatakse sapijuhasse ka varem vaikselt sapipõies olnud sapikive.

Millega ennast aidata, kui pidulaua ahvatlustele ei suudetud vastu panna? Pärast ohtrat söömist tuleks leida võimalus end liigutada, eriti hästi mõjub jalutamine. See kiirendab seedimist ja varustab organismi hapnikuga.

Kui liikumise abil ei õnnestu enesetunnet turgutada või piisavalt kiireid tulemusi saada, võib pöörduda apteekri poole. Kõhupuhituse, kõrvetiste, kõhulahtisuse või lihtsalt ülesöömisest tingitud kõhuvalu vastu saab sealt kindlasti leevendust.

Kõhupuhitus

Kõhupuhitus on suurenenud gaasihulk seedekulglas. Seda võivad tekitada süsihappegaasi sisaldavate jookide pruukimine, samuti raskesti seeduv toit, sooletalitlushäired, kõhunäärmeprobleemid jms.

Kõhupuhituse leevenduseks on apteegi käsimüügis saadavad, toimeainetel simetikoon ja dimetikoon põhinevad ravimid. Need lagundavad soolestikus vahuna esineva gaasi ja vaevused kaovad. Tõhusalt vähendavad soolegaase ka söetabletid: tänu gaaside sidumisele ebameeldiv tunne kaob. Looduslikest vahenditest aitavad kõhugaase vähendada ravimteed, näiteks köömne-, aedtilliseemne-, apteegikummeli-, mesika-, piparmündi- ja koirohutee.

Kõrvetised

Kõrvetised tekivad tugevalt happelise maosisaldise söögitorru tagasipaiskumise tagajärjel. Apteekides on müügil maohapet neutraliseerivad, kaltsium- ja magneesiumkarbonaati sisaldavad antratsiidid, mille toimel neutraliseeritakse põletustunnet tekitav maohape. Antratsiidid leevendavad küll vaevusi, aga ei kõrvalda kõrvetiste tekke põhjusi.

Seega sobivad need siis, kui kõrvetisi esineb harva. Manustamise kord on 1–2 tabletti tund pärast sööki või kõrvetiste ajal.

Apteegist saab osta ka ranitidiini, omeprasooli ja pantoprasooli sisaldavaid preparaate, mille toime

põhineb maohappe tekkimise pärssimises.

Kui midagi muud käepärast ei ole, leevendab lühiajaliselt kõrvetisi ka klaasitäis vett.

Kõhulahtisus

Kõhulahtisuse puhul on soovitatav juua ohtralt toasooja gaasita mineraalvett, kummeli-, tammekoore- ja mustikateed ning kasutada söetablette.

Kõhulahtisuse ja seedehäirete leevendamiseks sobivad ka mustika-tammekooreingveritabletid.

Mustikaid tarvitatakse seedehäirete korral, tammekoort kui tugeva kootava toimega vahendit kõhulahtisuse ja soolepõletike puhul. Ingver soodustab seedimist – leevendab iiveldust,kõrvetisi, kõhupuhitust ja -lahtisust.

Kindlasti ei tohiks juua gaasiga vett ja piima. Kui mainitutest kõhulahtisuse puhul abi pole, võib tarvitada loperamiidi.

Kõige sagedasem kõhulahtisuse põhjus on soolenakkus, mille tagajärjel on häiritud normaalne soole mikrofloora tegevus. Selle taastamiseks soovitatakse kasutada piimhappebaktereid sisaldavaid preparaate ehk probiootikume.

Neid võib sisse võtta ka ennetavalt, näiteks enne reisile minekut soolestiku vastupanuvõime tõstmiseks võimaliku nakkusohu korral.

Ägeda kõhulahtisuse puhul on vaja tagada vedeliku ja elektrolüütide tasakaal organismis. Apteekides on saadaval elektrolüütide kadu vältiv lahustuv pulber.

Kõhukinnisus

Raskustunne kõhus viitab sellele, et olete tarbinud rohkem, kui organism omastada suudab, või olete söönud liiga rasvast toitu. Seedimist kergendavad ravimid on ensüümpreparaadid, mille koostis sarnaneb inimese kõhunäärmes toodetavate seedeensüümidega.

Seedimist soodustab ka looduslikku artišokki sisaldav preparaat, mis aitab sapil erituda ja stimuleerib rasvade lõhustumist.

Mao ja soole seedetegevus paraneb, maksa töökoormus väheneb ning raskesti seeditav toit muutub seega organismile kergemini omastatavaks.

Kõhukinnisuse parim abi on esmalt analüüsida oma toiduvalikut: kas see sisaldab piisavalt kiudaineid, kas juuakse piisavalt vedelikku, kas ei tarvitata liialt magusat jne. Ettevaatust pikaajalise lahtistite tarvitamisega – see võib põhjustada kroonilist kõhukinnisust ja sooleloidust.

Pohmell

Apteegis müüdav nn pohmellipreparaat (sisaldab glutatiooni, taimseid ekstrakte ja vitamiine) võtta sisse juba enne pidu, aga abi on sellest ka pärast meeleolukat õhtut.

Alkohol stimuleerib neere tootma rohkem uriini ja põhjustab seeläbi organismis vedelikupuuduse.

Sellest on tingitud ka peavalu. Seega on kohe pärast ärkamist mõistlik juua klaas vett ja jätkata niimoodi iga tunni järel. Veele tuleks võimalusel lisada lahustuvat C-vitamiini, sest see kiirendab alkoholi ainevahetust maksas. Mida rutem alkohol verest kaob, seda kiiremini toibutakse.

Peavalu vastu aitavad tavapärased valuvaigistid paratsetamool ja ibuprofeen. Samas tuleks nende võtmisega alkoholitarvitamise järel olla ettevaatlik, sest need võivad omakorda ärritada seedetrakti, mis on juba niigi alkoholist ärritatud.

Allikas: Eesti Ekspressi erileht Terve Pere