USA Texase ülikooli teadlast Deborah Cleggi huvitas, kas rasvasel toidul on emastele hiirtele samasugune mõju. Ta söötis katseloomi toiduga, mis meenutas magusat küpsisetainast.

Selles oli rohkelt rasva ja suhkrut. Nii isased kui emased said 42 protsenti oma energiast rasvadest ja võtsid kaalus juurde sama palju.
16 nädala möödudes tekkisid isaste hiirtel diabeedi-sarnased sümptomid ja nende süda suurenes. Lisaks olid loomade ajus põletikule viitavad muutused. Sama toitu saanud emased hiired jäid terveks.

Näriliste aju uurimine jahmatas teadlast. Nimelt erines isaste ja emaste hiirte aju rasvhapete sisalduse poolest. Kui isaste hiirte geene muundati nii, et nende aju sarnaneks rohkem emastele, võisid ka isased rohkem rasva süüa, kuid püsisid ikka terved.

Cleggi sõnul on põhjuseks üks kindlat tüüpi östrogeeniretseptor, mis kaitseb emaste näriliste aju. Uurija kinnitusel klapib see kenasti sellega, mida teab iga perearst: viljakas eas naised võivad kaalus juurde võtta, kuid nad pole kunagi nii suures diabeedi- ja südamehaiguste ohus kui mehed. Pärast menopausi see eelis kaob.

Nüüd soovibki Clegg veenduda, et hiirte puhul kehtiv käib kindlasti ka inimese kohta. Kui see on nii, peaksid mehed ja naised kindlasti saama erinevaid toitumisnõuandeid.

Uurimus ilmus ajakirjas Cell Reports ja seda refereeris Novaator.err.ee