Tegelikult on määrav on hoopis see, kust need kilokalorid pärinevad. Suhkrust saadavad kilokalorid hõlbustavad rasva talletamist ja tekitavad nälga, rasvast saadavad aga tekitavad täiskõhutunde, vahendab Kliinik.ee ajakirja British Journal of Sports Medicine.

Suhkru kasutamist käsitlenud ülemaailmne uuring näitas, et võrreldes samast hulgast rasvast või valkudest saadavate kilokaloritega suurenes iga üleliigse 150 suhkrukilokaloriga II tüübi diabeedi esinemissagedus 11 korda. Tulemus ei sõltunud inimese kehakaalust ega füüsilisest aktiivsusest.

Sestap ongi süsivesikute piiramine toidus ainus tõhus sekkumine ainevahetussündroomi (ehk teisisõnu rasvumise) tunnuste vähendamiseks ja see peaks olema diabeedi ohjamise esimene meetod, millest on kasu ka ilma kaalulanguseta.Mis puutub sportlastesse, siis on rasvad neile ideaalne "kütus" – need on külluslikud, ei vaja
treeningu ajal asendamist ega täiendamist ning annavad energiat
pea kõigi populaarsemate spordialade harrastamiseks.

Küll aga on insuliiniresistentsusega sportlastel, kes järgivad aastakümneid kõrge süsivesikutesisaldusega dieeti, suurem risk haigestuda II tüübi diabeeti, sest selline toitumine süvendab insuliiniresistentsust.