1. Ärge kindlasti vaadake otse eredasse päiksesse, kuna see võib soodustada erinevate silmakahjustuste teket. Ettevaatlik peab olema ka tõusvat või loojuvat päikest vaadates.

2. Kandke väljas viibides kindlasti kvaliteetseid UVA- ja UVB-kaitsefaktoriga päikeseprille. Võimalusel eelistage polariseeritud läätsedega päikeseprille.

Ka laste nägemine vajab suurt tähelepanu. Lisaks täiskasvanutele peavad päikeseprille kandma ka lapsed, sest nende silmaläätsed on UV-kiirgusele vastuvõtlikumad kui täiskasvanute omad. Kevade saabudes veedavad lapsed rohkem aega väljas ereda päikesevalguse käes ja peaksid seega kandma kas päikeseprille või mütsi, mis kaitsevad silmi intensiivse päikesekiirguse eest.

Peske silmi leige veega

Tärkav loodus toob kaasa tavapärasest suurema allergialaine, mis võib mõjutada ka silmade seisundit. Lisaks lendlevale õietolmule haaravad meie silmade limaskestad kergesti ka õhus tiirlevaid tolmuosakesi. Kui midagi läheb silma, ärge hakake esimese asjana silmi hõõruma, vaid loputage neid leige veega.

Allergiatega võitlemisel tasub pöörduda apteekri või silmaarsti poole, kes oskab soovitada leevendust pakkuvaid allergiarohte või niisutavaid silmatilkasid.

Enne saabuvat suve ja pärast pikka talve on kevad õige aeg oma nägemise hindamiseks. Silmade tervise eest hoolitsemine peaks olema sama loomulik tegevus nagu vererõhu mõõtmine või hambaarsti juures käimine. Regulaarne külaskäik silmaarsti või optometristi juurde aitab varakult avastada võimalikke muutusi nägemises.

Allikas: KSA Silmakeskuse blogi