Kui vilets valgustus sunnib ettepoole kummarduma, lisandub ülekoormust seljale ja kaelale.

Kuna lülisamba nimmeosa kannab istumisel keha raskust, soodustab see omakorda tervisehädade teket.

Ülekoormushaigused

Tekkinud ülekoormushaigused avalduvad peamiselt närvisüsteemi, lihaste, luude ja liigeste häiretena, kõige sagedamini kimbutavad sel puhul kaela- ja nimme-ristluuradikuliidid.

Pidev isteasendis töötamine soodustab jalgade veenilaiendite teket, mis võib tüsistuda veenipõletikuga. Võib tekkida haavand või ekseem.

Kaugsõidu autojuhid on samuti sunnitud pikka aega istuma. Kui sellele lisandub veel suitsetamine, on see südame-veresoonkonnale ja kopsudele väga häiriv. Tekivad jalgade vereringehäired, võib esineda labajalgade turse.

Jälgige, et istumisel oleks teie kehahoid õige. Oma rühti saab kontrollida peeglisse vaadates. Õige rühi puhul on pea otse, lõuaots suunatud ette või pisut allapoole õlavööde nihutatud pisut taha ja alla, et vältida küürusolekut. Kõhulihased on pingul. Keharaskus jaotub võrdselt mõlemale jalale. Hea, kui õige rüht on omandatud juba lapseeas, kuid ka täiskasvanuna on võimalik seda parandada.

Laskuge põlvili, kõverdage käed küünarnukist õlgade joonel 90kraadise nurga all. Laske selg nõgusaks  ning hoidke selles asendis 1 minut.

Head rühti saab treenida

Hea rühi säilitamiseks tasub treeninguga tugevdada selja-, kõhu- ja turjalihaseid, kõndida sirge selja ja pinguldatud lihastega. Samuti võimelda, ujuda ja sõita jalgrattaga. Töölt tulles või tööle minnes käige kas või osa teest jalgsi.

Laua taga istudes hoidke selg sirge, kuid eelkõige peab isteasend olema mugav. Istme kõrgus peaks olema reguleeritav, nii et nurk keha ja reie ning reie ja sääre vahel oleks täisnurgast suurem.

Sättige töötooli seljatugi õigesti, nii et säiliks lülisamba nimmenõgusus. Jalad olgu kindlalt toetatud põrandale või jalatoele.

Veenilaiendeid aitavad vältida elastsed tugisukad, -põlvikud või sukkpüksid, mis toetavad veene väljastpoolt ning parandavad veenide verevarustust. Sellised sukad peavad olema täpselt parajad, s.t surve jalgadele peab olema tuntav, kuid mõõdukas.

Liigutage istudes jalgu aeg-ajalt pendlitaoliselt üles-alla – see soodustab vere liikumist veenidest südame poole.

Vältige pidevat istumist. Lihaste töövõime taastamiseks on vaja piisavalt puhkepause, näiteks iga tunni istumise järel end 10 minutit sirutada. Puhkepausi ajal tasub teha võimlemisharjutusi.

Kaugsõidu autojuhte muu hulgas ka kontrollitakse, et nad peaksid kinni seadusega ette nähtud töö- ja puhkeaja režiimist.

Lebage umbes 5 minutit kõhuli, küünarnukist kõverdatud käte all raamatuvirnast tehtud toed, et küünarnukid ulatuksid lamades kõrvade kõrgusele

Valik lõdvestusharjutusi

  • Istudes asetage kõverdatud käed risti pealaele, suruge küünarnukid võimalikult taha ja hoidke nii 5 sekundit. Seejärel laske pea koos kätega aeglaselt allapoole ja hoidke umbes 5 sekundit. Korrake harjutust.
  • Istudes ristake käed kuklale ja tõstke küünarnukke vaheldumisi, samal ajal pead pöörates suunake pilk ülemisele küünarnukile.
  • Haarake istudes parema käega üle pea kinni ja painutage pead ettevaatlikult paremale, hoides õlad paigal. Sama vasaku käega ja vasakule poole.
  • Seiske vabalt. Tõstke ja langetage õlgu – kõigepealt mõlemat korraga, siis vaheldumisi. Seejärel liigutage püsti seistes õlgu ette ja taha. Lõpuks tehke püsti seistes õlaringe ette ja taha.